![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Piszę tutaj, bo być może komuś przyda się ta informacja.
Od niedawna na internetowym portalu www.firma.gov.pl funkcjonuje Centralna Ewidencja i Informacja o działalności gospodarczej. Bardzo fajna rzecz, zamiast dotychczasowych, płatnych (17zł!) zaświadczeń z ewidencji gminnych, mamy jedną, centralną bazę danych, możemy wyszukiwać przedsiębiorców, używać wydruków z PDF do przetargów itp. Niestety większość przedsiębiorców z Dąbrowy Górniczej ma problem. Przez większość 2011 r. trwała tzw. migracja wpisów z ewidencji gminnych, do ewidencji centralnej. Odbywało się to w taki sposób, że informatycy mieli przygotować pliki z informacjami z ewidencji gminnej i przesłać je do centrali. Nasi informatycy się nie popisali. W większości przypadków wpisy z Dąbrowy Górniczej są błędne (w niewłaściwych polach niewłaściwe dane), a co więcej - nie wyświetlają się polskie znaki! Gdy sam zobaczyłem wpis mojej firmy to pomyślałem, że istnieje problem w centrali, jednak gdy kilka dni później wróciłem do niego to okazało się, że problem nadal występuje. Po rozmowie na infolinii zostałem poproszony o samodzielne zaktualizowanie moich danych - miły pan po drugiej stronie powiedział, że to się stanie na pewno szybciej niż jakby urząd miejski miał się tym zająć. To też polecam Wam wziąć sprawy we własne ręce i zrobić dwa proste i darmowe kroki. 1. Wypełnić formularz w kreatorze na stronie www.firma.gov.pl (zmiana działalności gospodarczej). 2. Z wydrukowanym formularzem udać się do urzędu miasta i zarejestrować zmiany - zmiany zostaną zarejestrowane po zweryfikowaniu waszej tożsamości przez urzędnika. Mam nadzieję, że komuś pomogłem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:56 |