![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie ma to jak mądre decyzje Talehurra - dalej będziemy żyć jak na wsi - niech w ogóle nic nie budują, nie remontują itp. wkrótce zamiast powiatu miejskiego dostanie nam się powiat wiejski
Gratuluje TAL Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 23:41 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
WkleiŁem tu wypowiedz POZDRAWIAM odnoŚnie hpiermarketÓw , ktÓra byŁa zamieszczona w dziale o deyzjach Talkowsiego.Prezydent DĄbrowy GÓrniczej Jerzy Talkowski postanowiŁ, Że nie wyda pozytywnej opinii dwÓm firmom zagranicznym, ktÓre ubiegajĄ siĘo moŻliwoŚĆ budowy w mieŚcie dwÓch nowych sklepÓw wielkopowierzchniowych. Firmy zwrÓciŁy siĘo opinie do miasta, gdyŻ taki wymÓg nakŁadajĄ na nie przepisy. Prezydent uznaŁ, Że biorĄc pod uwagĘdobro spoŁeczne, a zwŁaszcza kondycjĘdĄbrowskiego Środowiska kupieckiego nie moŻe dziaŁaĆ przeciwko nim. Dzisiaj tj. we wtorek 19 sierpnia w UrzĘdzie Miejskim odbyŁo siĘspotkanie konsultacyjno - opiniujĄce prezydenta miasta, radnych i pracownikÓw magistratu z przedstawicielami Środowisk kupieckich DĄbrowy.W trakcie spotkania prezydent poinformowaŁ ,Że do UrzĘdu wpŁynĘŁy wnioski - warszawskiej spÓŁki EL MARKET - z kapitaŁem zagranicznym reprezentowanej przez firmĘ"KROKUS" z proŚbĄ o opiniĘplanowanej przez niĄ inwestycji : obiektu handlowego- spoŻywczego oraz pawilonu "Dom i OgrÓd" na dziaŁce przy ulicy Piecucha , jak rÓwnieŻ firmy reprezentujĄcej spÓŁkĘLIDL, a planujĄcej budowĘduŻego sklepu (1,6 m kw. pow.) przy ulicy Sobieskiego.Zdaniem pierwszego z wnioskodawcÓw inwestycja ma spowodowaĆ zaangaŻowanie 10 -15 miejscowych firm przez okres okoŁo 7 miesiĘcy i danie zatrudnienie w tym okresie 120 osobom. Druga firma zaŚ obiecuje powstanie 30 nowych miejsc pracy oraz m.in. budowĘparkingu na ponad 100 samochodÓw.W trakcie spotkania pracownice urzĘdu naŚwietliŁy mechanizm dziaŁania tych i podobnych firm zagranicznych, ktÓre chcĄ w naszym kraju budowaĆ hipermarkety na wŁasnych gruntach. WyjaŚniŁy, Że firmy te by ominĄĆ niekorzystne dla nich przepisy uciekajĄ siĘdo poŚrednictwa prywatnych osÓb i firm polskich , ktÓre w ich imieniu kupujĄ grunty i wystĘpujĄ o pozwolenia na budowĘsklepÓw. Gminy zaŚ potem majĄ problemy z unikniĘciem kontrowersyjnych inwestycji. Taki teŻ mechanizm byŁ zastosowany w DĄbrowie.Prezydent Talkowski chcĄ byĆ w zgodzie z opiniĄ tej grupy mieszkaĹcÓw miasta, ktÓrych budowa nowych hipermarketÓw moŻe pozbawiĆ dotychczasowej pracy poprosiŁ ich o opiniĘw sprawie planowanych inwestycji.- Po raz pierwszy wŁadze miasta pytajĄ nas o opiniĘna temat spraw ktÓre nas dotyczĄ - skwitowaŁ spotkanie WacŁaw Majek, prezes kupcÓw z targowiska przy ulicy Poniatowskiego.Prezes wspomniaŁ, iŻ to, Że do tej pory nie byŁo takich konsultacji doprowadziŁo do likwidacji wielu miejsc pracy wŚrÓd handlowcÓw lub pogorszenia siĘich kondycji finansowej. Przy tej okazji przytoczyŁ przykŁady budowy "REAL-a"czy teŻ "Kauflanda" WspomniaŁ teŻ, Że budowa nowych sklepÓw wielkopowierzchniowych w mieŚcie wcale nie pociĄgnie za sobĄ nowych miejsc pracy, a wrĘcz przeciwnie ,doprowadzi do ich likwidacji.Podobnego zdania byŁ przedstawiciel kupcÓw z gieŁdy przy ulicy Kasprzaka.Przeciwko budowie nowych hipermarketÓw byŁ teŻ radny Krzysztof Tamborek.- Nie ukrywam, Że bĘdĘwalczyŁ w obronie kupcÓw nawet wÓwczas gdyby nie do koĹca mieli racjĘ,bo wywodzĘsiĘz tego Środowiska -powiedziaŁ radny Tamborek.- Musimy robiĆ wszystko by zachowaĆ chociaŻ dotychczasowe status quo kupcÓw w naszym mieŚcie - dodaŁ radny Edward Bober, zapewniajĄc kupcÓw, Że znaczna czĘŚĆ radnych postara siĘznaleĹşĆ takie rozwiĄzania, ktÓre ulŻĄ dĄbrowskim kupcom uskarŻajĄcym siĘna coraz trudniejszĄ sytuacjĘw handlu i gospodarce.Jolanta Kocjan, rzecznik UMNO WIDZE ŻE TALKOWSKI ZAMINIA NAM SIE W LEPERKA --- BO JAK JUZ SKLEPY WIELKOŚCI BIEDRONKI ( MAM NA MYŚLI LIDL ) SĄ HIPERMARKETAMI TO JUŻ WIDAĆ SYNDROM SAMOOBRONY --- CAŁY TEKST KOCJANOWEJ TO EKONOMICZNA BREDNIA --- JA JUŻ PARE LAT STUDIUJE EKONOMIE I JAKOŚ NIGDY NIE SŁYSZAŁEM ŻEBY HIPERMARKETY POWODOWAŁY BEZROBOCIE --- MAŁO TEGO JAK TAL BĘDZIE TAK DALEJ ZAGRYWAŁ TO DO BUDŻETU MIASTA NIE BĘDĄ WPŁYWAĆ OGROMNE PIENIĄDZE Z TYTUŁU PODATKU DOCH I VAT ( DZIŚ TYLKO KILKA % ZOSTAJE W KASIE MIASTA ALE ICH ROLA BĘDZIE SIĘ ZWIĘKSZAĆ ) --- A WSZYSCY Z DG BĘDZIEMY JEŻDZIĆ DO S-C NA ZAKUPY I TAM NABIJAĆ KASE (NO NAWET MYŚLĄC PO LEPEROWEMU JAK HIPERMARKET BĘDZIE KILOMETR OD GRANICY DG TO JUŻ NIE BĘDZIE POWODOWAŁ BEZROBOCIA ? ) --- A NAWIĘCEJ DO POWIEDZENIA OCZYWIŚCIE NAJWIĘCEJ DO POWIEDZENIA MAJĄ KUPCY TARGOWI --- JESZCZE MOGE ZROZUMIEĆ ICH PROTESTY PRZECIWKO LIDLOWI ALE ŻE DOM I OGRÓD IM NIE PASUJE TO JUŻ NIE POJMUJE --- TAKIEGO SKLEPU NIE MA JESZCE W DG --- MOŻE NA TARGU TEŻ ZAMIERZAJĄ HANDLOWAĆ MATERIAŁAMI BUDOWLANYMI ? --- JUZ NIE WSPOMNE O WOLNOŚCI WYBORU --- JAK TAKI PREZYDENCIK MOŻE DECYDOWAĆ GDZIE MAM ROBIĆ ZAKUPY --- CZY WYBIORĘ REANIMOWANEGO KURCZAKA W HIPERMARKECIE CZY TEŻ STOJĄC PO KOLANA W BŁOCIE ŚWIEŻEGO KURCZACZKA ,KTÓRY NAWET OBOK LODÓWKI NIE LEŻAŁ, NA TARGOWISKU TO CHYBA MOJA SPRAWA --- A NAJŚMIEZNIEJSZA JEST WYPOWIEDZ :Nie ukrywam, Że bĘdĘwalczyŁ w obronie kupcÓw nawet wÓwczas gdyby nie do koĹca mieli racjĘ,bo wywodzĘsiĘz tego Środowiska -powiedziaŁ radny Tamborek. --- TO JUŻ WSAZUJE ŻE UM TO CYRK --- NA SZCZĘŚCIE KTOŚ KTO CHCE WYBUDOWAĆ MARKET LIDL NIE MUSI MIEĆ POZYTYWNEJ OPINI Z UM JEŚLI TYLKO PLAN ZAGOSPODAROWNIA TERENU P[OZWALA NA DZIAŁALNOŚĆ HANDLOWĄ --- INWESTOR MUSI SIĘ ZGŁOSIC O TZW WARUNKI ZABUDOWY ALE MOZE SOBIE JE WSADZIĆ W 4 LITERY --- TAKA ZGODA JEST POTRZEBNA TYLKO W PRZYPADKU DUŻYCH SKLEPÓW TYPU REAL --- TYLKO JESTEM CIEKAWY CZY TAL ROBI TYLKO TAKĄ SZOPE I INWESTYCJE TE POWSTANĄ A ON POWIE A JA NIE WYDAŁEM ZGODY CZY MOŻE BĘDZIE MIESZAŁ PRZY PLANACH ZAGOSPODAROWANIA TERENU I WTEDY MOZE PRZEPĘDZIĆ INWESTORÓW --- JEŚLI DZIAŁKI POD BUDOWE ZOSTAŁY JUZ SPRZEDANE TO TAL MOŻE IM NASKOCZYĆPRZEZ PEWIEN CZAS MIESZKAŁEM W USA W 21 TYŚ MIEŚCIE --- BYŁO TAM JEDYNIE 10 HIPERMARKETÓW WIELKOŚCI REALA --- NAWT BIORĄC POD UWAGE RÓŻNICE W DOCHODACH TO W DG JEST JESZCE MIEJSCE NA WIELE HIPERMARKETÓW --- A I BEZROBOCIE W MIEŚCIE 4%A JESZCE TYLKO PRZYPOMNE ŻE BUDYNEK PO SĄDZIE CO MIAŁA TAM BYĆ TALOWA SZKOŁA PIELĘGNIAREK MA BYĆ SPRZEDANY, A CIEKAWE GDZIE JEST TE 5 UCZELNI CO TO MIAŁO POWSTAĆ W DGA POPRAWKI DO 21 PUNKTÓW --- TAL ROZPOCZĄŁ BUDOWE LIPÓWKI 2 --- CO ZA ZMIANA --- A JESZCE NIEDAWNO BYŁA NIEPOTRZEBNA --- NO I JEST SZANSA NA KAMERY BO BYŁ PRZETARG --- TAL SIĘ STARA
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:25 |