![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Podsumowanie kadencji 2002-2006
Nadchodzi koniec kadencji i kolejne wybory samorządowe. Czas na małe podsumowanie. Napewno nie będzie to w pełni obiektywne i pełne, ale postaram sie wymienić co zapamiętałem waznego z życia miasta z ostatnich 4 lat. ( nie wszystkie punkty sa zasługa obecnego prezydenta lub rady). PLUSY 1. Zdobycie środków unijnych na komunikacje miejską 2. Termomodrenizacja i pomalowanie wielu szkół oraz innych budynków w mieście (Resursa, budynki po Sądzie i dawnym UM na 3 go Maja, Społem , Przychodnia w Centrum , DH na górze Kościuszki itp ) 3. Rozbudowa i budowa wielu zakładów w mieście ( Brembo, Ficomirrors, Segu, Saint Gobain, Thyssen Energostal itd ) - spadek bezrobocia- ale to bardziej zasługa KSSE i ogólnie poprawy rozwoju Polski. 4. Rozebranie budynku przy Kosciuszki w Małpim Gaju. 5. Otwarcie Wyzszej Szkoly Planowania Strategicznego. 6. Przeniesienie Szpitala Psychiatrycznego na Krasińskiego. MINUSY 1. Wyrzucenie Politechniki Sląskiej z miasta. 2.Afery obyczajowe w UM (podsłuchy, imieniny pani Anny, 3 minuty do gabinetu). 3. Bardzo niski poziom absorbowania środków unijnych w porównaniu do czołowych miast. ( dostalismy na EuroCamping w Błedowie , sygnalizacje Graniczna/Piłsudskiego, szerokopasmowy internet, sa to dośc niewysokie kwoty). 4. Brak zagospodarowania budynków miejskich w bardzo dobrych punktach, budynek sądu, budynek na górze 3go maja, były Komisariat w Małpim Gaju, były oddział psychiatryczny itp itd). 5. Doprowadzenie do likwidacji kina w mieście. 6. Brak jakichkolwiek decyzji i porozumienia z Geantem, od czego zalezne sa miedzy innymi remonty przejscia , dróg itp , Miasto nic nie robi czeka, a jak coś to ma wymówke 7.Dalszy ciąg kompletnego braku zainteresowania Dworcem 8. Kosztowne i przewlekłe spory sądowe (CA) 9. Milionowe kary za zapomniane faktury ( osiedle Spisaka oraz Hala Centrum) 10. Brak budowy jakichkolwiek mieszkań komunalnych ( za Lipczyka oddano ponad 200 ). 11. Ciągłe zmiany w obsadzie wiceprezydentów. 12. Obiecanki Cacanki ( Nurkowisko, Hotel, Wielbłądy, nadbudowa Poczty ) |
|
|
![]() |
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
hehehe - no chyba nie powiesz, że budowanie urzędu przed wyborami jest zagraniem pod publikę, wszyscy wiemy, że budowanie urzędów raczej nie podoba się mieszkańcom, mimo to podjęliśmy tą decyzję, bo uważaliśmy, że CA jest Miastu potrzebne, ot taka ułańska fantazja
![]() Hator - jaką Ty Dąbrowę widzisz??? Bo ja widzę Dąbrowę Wielką, gdzie ludziom będzie się żyło dobrze, gdzie władza będzie słuchała ludzi - ot na takich forach choćby, gdzie ludzię będą słuchali swoich przedstawicieli, których wybrali do władzy i choć trochę postarają sie zrozumieć ich decyzję, gdzie będzie się budowało budynki, które będą wizytówkami Miasta, które chce być nowoczesne i rozwojowe, a nie gdzie będą się rodzić potworki architektoniczne powstające po "modernizacjach" innych potworków budowlanych, Dąbrowę, gdzie można żyć, pracować, uczyć się, wypoczywać i dobrze zabawić ![]() Mam wrażenie, ze Twoja wizja Dąbrowy jest podobna do mojej... więc sam sobie odpowiedz czy wolisz chodzić do urzędu w CA, czy wolałbyś chodzić do urzędu a' la MBP??? Wiem, że teoretycznie były tysiące innych możliwości, mniejsze, większe, tańsze, droższe, lokalizacja w innym miejscu... I uwierz mi każda osoba, która podejmowała w tej sprawie decyzję chciała jak najlepiej, czasem mi się wydaje, że wszyscy myślą, że Lipczyk miał taki humor i zlokalizował CA na Granicznej... a to nie było tak, w sprawie lokalizacji dyskusje trwały godzinami, padały argumenty za i przeciw i w końcu podjęto decyzję, bo za podejmowanie takich decyzji mieszkańcy płacą swoim władzom... CA stoi i chyba już go nie zburzymy;) a Marek Lipczyk i ja m.in. ponieśliśmy konsekwencje polityczne tej decyzji, przegraliśmy wybory i przez ostatnie 4 lata byliśmy opluwani przez tępych, ograniczonych ludzi ferujących wyrokami wobec wszystkich, którzy ośmielą się z nimi nie zgadzać, więc może zastanówmy się co nowego zbudować w DG w najbliższej kadencji... pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 03:24 |