![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Podsumowanie kadencji 2002-2006
Nadchodzi koniec kadencji i kolejne wybory samorządowe. Czas na małe podsumowanie. Napewno nie będzie to w pełni obiektywne i pełne, ale postaram sie wymienić co zapamiętałem waznego z życia miasta z ostatnich 4 lat. ( nie wszystkie punkty sa zasługa obecnego prezydenta lub rady). PLUSY 1. Zdobycie środków unijnych na komunikacje miejską 2. Termomodrenizacja i pomalowanie wielu szkół oraz innych budynków w mieście (Resursa, budynki po Sądzie i dawnym UM na 3 go Maja, Społem , Przychodnia w Centrum , DH na górze Kościuszki itp ) 3. Rozbudowa i budowa wielu zakładów w mieście ( Brembo, Ficomirrors, Segu, Saint Gobain, Thyssen Energostal itd ) - spadek bezrobocia- ale to bardziej zasługa KSSE i ogólnie poprawy rozwoju Polski. 4. Rozebranie budynku przy Kosciuszki w Małpim Gaju. 5. Otwarcie Wyzszej Szkoly Planowania Strategicznego. 6. Przeniesienie Szpitala Psychiatrycznego na Krasińskiego. MINUSY 1. Wyrzucenie Politechniki Sląskiej z miasta. 2.Afery obyczajowe w UM (podsłuchy, imieniny pani Anny, 3 minuty do gabinetu). 3. Bardzo niski poziom absorbowania środków unijnych w porównaniu do czołowych miast. ( dostalismy na EuroCamping w Błedowie , sygnalizacje Graniczna/Piłsudskiego, szerokopasmowy internet, sa to dośc niewysokie kwoty). 4. Brak zagospodarowania budynków miejskich w bardzo dobrych punktach, budynek sądu, budynek na górze 3go maja, były Komisariat w Małpim Gaju, były oddział psychiatryczny itp itd). 5. Doprowadzenie do likwidacji kina w mieście. 6. Brak jakichkolwiek decyzji i porozumienia z Geantem, od czego zalezne sa miedzy innymi remonty przejscia , dróg itp , Miasto nic nie robi czeka, a jak coś to ma wymówke 7.Dalszy ciąg kompletnego braku zainteresowania Dworcem 8. Kosztowne i przewlekłe spory sądowe (CA) 9. Milionowe kary za zapomniane faktury ( osiedle Spisaka oraz Hala Centrum) 10. Brak budowy jakichkolwiek mieszkań komunalnych ( za Lipczyka oddano ponad 200 ). 11. Ciągłe zmiany w obsadzie wiceprezydentów. 12. Obiecanki Cacanki ( Nurkowisko, Hotel, Wielbłądy, nadbudowa Poczty ) |
|
|
![]() |
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Hator,
1. porównując koszt budowy CA i modernizacji MBP chciałem pokazać, że ten pierwszy nie był zawyżony, 2. w "kosmicznym koszcie wynajmu" była zawarta spłata kosztów budowy i kosztów kredytu, pamietaj, że Miasto na budowę nie wydało nawet 1 zł, jeśli w "kosmicznym koszcie wynajmu" uwzglednisz koszt budowy i koszt kredytu to się okaże, że nie jest on wcale taki kosmiczny, 3. CA nie jest ogromniasty jak na potrzeby DG, jego wielkość wynikała z programu funkcjonalnego i była powiększona tylko o niezbędną rezerwę, całkiem niemało powierzchni miało być wynajmowane... Talkowski stworzył taki przerost kadrowy, że CA już okazuje się za małe. A rozbudowa Kościuszki 25 wcale nie musiałaby byc tańsza niż budowa CA. 4. na etapie wyboru koncepcji budynku ja osobiście byłem zwolennikiem innej oferty... droższej o kilkadziesiąt procent niż ta Mitexu, ale przedstawiającej dużo większą wartość architektoniczną, tylko co byś o mnie pisał, gdybyśmy wybrali tą ofertę ![]() do drugiego etapu przeszły dwie oferty: Mitexu i Mostostalu Bedzin (który już zbankrutował), i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ta Mitexu była korzystniejsza, choć w ostatecznym rozrachunku nieco droższa, nie mogę się zgodzić z Twoim twierdzeniem, że daliśmy oskubać Miasto pod koniec kadencji, pamiętaj, że mało kto wtedy myślał, że Lipczyk nie zostanie prezydentem na następną kadencję, ale przyznaję Ci rację - wybór jednej firmy do budowy trzech "koronnych" inwestycji w jednym czasie to IDIOTYZM, uważam, że nawet za cenę unieważnienia któregoś z tych przetargów nie można było do tego dopuścić, ot mądrość po szkodzie ![]() pzdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 03:36 |