![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Podsumowanie kadencji 2002-2006
Nadchodzi koniec kadencji i kolejne wybory samorządowe. Czas na małe podsumowanie. Napewno nie będzie to w pełni obiektywne i pełne, ale postaram sie wymienić co zapamiętałem waznego z życia miasta z ostatnich 4 lat. ( nie wszystkie punkty sa zasługa obecnego prezydenta lub rady). PLUSY 1. Zdobycie środków unijnych na komunikacje miejską 2. Termomodrenizacja i pomalowanie wielu szkół oraz innych budynków w mieście (Resursa, budynki po Sądzie i dawnym UM na 3 go Maja, Społem , Przychodnia w Centrum , DH na górze Kościuszki itp ) 3. Rozbudowa i budowa wielu zakładów w mieście ( Brembo, Ficomirrors, Segu, Saint Gobain, Thyssen Energostal itd ) - spadek bezrobocia- ale to bardziej zasługa KSSE i ogólnie poprawy rozwoju Polski. 4. Rozebranie budynku przy Kosciuszki w Małpim Gaju. 5. Otwarcie Wyzszej Szkoly Planowania Strategicznego. 6. Przeniesienie Szpitala Psychiatrycznego na Krasińskiego. MINUSY 1. Wyrzucenie Politechniki Sląskiej z miasta. 2.Afery obyczajowe w UM (podsłuchy, imieniny pani Anny, 3 minuty do gabinetu). 3. Bardzo niski poziom absorbowania środków unijnych w porównaniu do czołowych miast. ( dostalismy na EuroCamping w Błedowie , sygnalizacje Graniczna/Piłsudskiego, szerokopasmowy internet, sa to dośc niewysokie kwoty). 4. Brak zagospodarowania budynków miejskich w bardzo dobrych punktach, budynek sądu, budynek na górze 3go maja, były Komisariat w Małpim Gaju, były oddział psychiatryczny itp itd). 5. Doprowadzenie do likwidacji kina w mieście. 6. Brak jakichkolwiek decyzji i porozumienia z Geantem, od czego zalezne sa miedzy innymi remonty przejscia , dróg itp , Miasto nic nie robi czeka, a jak coś to ma wymówke 7.Dalszy ciąg kompletnego braku zainteresowania Dworcem 8. Kosztowne i przewlekłe spory sądowe (CA) 9. Milionowe kary za zapomniane faktury ( osiedle Spisaka oraz Hala Centrum) 10. Brak budowy jakichkolwiek mieszkań komunalnych ( za Lipczyka oddano ponad 200 ). 11. Ciągłe zmiany w obsadzie wiceprezydentów. 12. Obiecanki Cacanki ( Nurkowisko, Hotel, Wielbłądy, nadbudowa Poczty ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
O! fajnie że jest Tomasz Sołtysik - mam od razu pytanie - nazwijmy je "podsumowaniem kadencji 1998-2002" :)
Za czasów p. Lipczyka w DG mnóstwo osób miało wrażenie, że miastem rządzi jakaś sitwa. Więc: Czy lewica w jakikolwiek sposób odnosiła / odniosła się do pojawiających się wtedy zarzutów? Czy było jakieś trzepanie kadr i rozliczanie "błędów i wypaczeń"? Czy podobnie jak na arenie ogólnopolskiej wyszło, że teraz lewica jest dobra i własnych błędów nie pamiętamy, bo rządzi brzydki PiS? (a w DG - Tal) Co złego - to nie my :) Krótko mówiąc - trudno poprzeć Podrazę, kiedy pamięta się atmosferę z czasów Lipczyka. |
|
|
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
O! fajnie że jest Tomasz Sołtysik - mam od razu pytanie - nazwijmy je "podsumowaniem kadencji 1998-2002" :) Za czasów p. Lipczyka w DG mnóstwo osób miało wrażenie, że miastem rządzi jakaś sitwa. Więc: Czy lewica w jakikolwiek sposób odnosiła / odniosła się do pojawiających się wtedy zarzutów? Czy było jakieś trzepanie kadr i rozliczanie "błędów i wypaczeń"? Czy podobnie jak na arenie ogólnopolskiej wyszło, że teraz lewica jest dobra i własnych błędów nie pamiętamy, bo rządzi brzydki PiS? (a w DG - Tal) Co złego - to nie my :) Krótko mówiąc - trudno poprzeć Podrazę, kiedy pamięta się atmosferę z czasów Lipczyka. Mick, trudno mi się odnosić do "wrażeń mnóstwa osób", jeśli podasz przykłady, które uzasadniałyby tezę o "rządach sitwy" to się chętnie do nich odniosę. Przypomnę Ci, że Marek Lipczyk został legalnie wybrany na Prezydenta Miasta, przypomnę Ci też, iż pomimo szumnych gróźb Talkowskiego do dziś nikt Markowi Lipczykowi nie udowodnił żadnych przestępstw, powiem Ci więcej - nigdy ich nie udowodni, bo takich nie było. Ja akurat daleki jestem od tego, że twierdzić, że "co złego to nie ja", parając się polityką, popełniłem niejden błąd - zawsze jednak jak już go dostrzegłem to starałem się go naprawić... Jeśli bedziesz miał okazję to spytaj Talkowskiego jakie błędy popełnił, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wiem co Ci odpowie... Akurat Podraza miał tyle wspólnego z rządami Lipczyka co ja z rządem Millera, łączyła ich tylko przynależność do tej samej partii. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 03:28 |