![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To chyba jedyne znane zdjęcie z dąbrowskiego getta przy ul. Szopena:
![]() Fotografia została zidentyfikowana w czasie rozmowy z Joanną Tokaj i Magdaleną Cyankiewicz z Muzeum Miejskiego. Było mi o tyle łatwiej zlokalizować to miejsce, że wcześniej poszukiwałem lokalizacji synagogi (jak pewnie niektórzy pamiętają ;-)). Źródłem ww. zdjęcia jest praca Aleksandry Namysło pt. "Zanim nadeszła zagłada". Synagoga jest po lewej stronie. Ulica, po której idą Żydzi to Chopina. Przecina ją Okrzei (wcześniej była 'dłuższa' niż obecnie). Zwróćcie uwagę na gwiazdy Dawida na ramionach mężczyzn. Nie wiem, czy wiecie, że zachował się film z Dąbrowskiego getta - oglądałem go kilka razy i nie udało mi się rozpoznać żadnych istniejących budynków: http://resources.ushmm.org/film/display/de...hp?file_num=184 . Napisałem do Fundacji Spielberga mail z zapytaniem o kopię filmu w możliwie wysokiej rozdzielczości. Może kiedyś uda się rozpoznać ulice i chociaż część budynków... Na dabrowa.pl można znaleźć informację, że getto było ogrodzone wysokim płotem. Ja rozmawiałem we wrześniu z osobą, która była w getcie. Pan Moniek twierdzi, że płotu dookoła getta nie było. Na ulicach były krzyżaki z drutem kolczastym. W przyszłym tygodniu umówiłem się z nim ponownie na telefon - wypiszę nowe informacje na forum. Dysponuję też pozwoleniem Pennsylvania State University Press na wykorzystanie fragmentu ich publikacji dotyczącego getta w DG. Poszukuję osoby z 'profesjonalnym' angielskim, która mogłaby się podjąć tłumaczenia - znacie kogoś takiego? -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wg opisu z USHMM to część getta: ulica Francuska (dziś Żeromskiego) w dniu 04.04.1942. Co to za miejsce/budynki. Pomożecie?
![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:14 |