IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Wróciłem, drżyjcie komuchy!
mjr J. Kuraś
post wto, 05 sie 2014 - 19:20
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,208

Niech będzie pochwalony JCh!

Wróciłem do kraju. Pozdrawiam wszystkich, dla których Bóg, Honor i Ojczyzna to nie są cne słowa!
Witam wszystkich komuchów i ich pachołków.
Drżryjcie! Major Kuraś niesie wam OGIEŃ!

_____
Czołem!
KURAŚ, major
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sandwich
post czw, 07 sie 2014 - 06:03
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

CYTAT(mjr J. Kuraś @ wto, 05 sie 2014 - 19:20) *
Niech będzie pochwalony JCh!

Wróciłem do kraju. Pozdrawiam wszystkich, dla których Bóg, Honor i Ojczyzna to nie są cne słowa!
Witam wszystkich komuchów i ich pachołków.
Drżryjcie! Major Kuraś niesie wam OGIEŃ!

_____
Czołem!
KURAŚ, major

"Po zajęciu Nowego Targu podporządkował swój oddział sowieckiej komendanturze miasta i z jej ramienia otrzymał zadanie organizacji Milicji Obywatelskiej (MO) w Nowym Targu. Po kilku tygodniach decyzje władz sowieckich zostały zmienione przez ekipę przybyłą na Podhale z ramienia PKWN i „Ogień” oraz część jego ludzi zostali zwolnieni z MO. Na początku lutego 1945 pojechał do Lublina, a następnie do Warszawy, gdzie odbył rozmowy z przedstawicielami PPR, w tym z kierowniczką Wydziału Personalnego KC PPR Zofią Gomułkową i otrzymał od niej 10 marca 1945 nominację na szefa Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Nowym Targu;"

" Niejasna jest także sprawa stopnia wojskowego „Ognia” – w AK był kapralem, w BCh i UB porucznikiem, zaś po dezercji z UB ogłosił się majorem."

"Według artykułu Leszka Konarskiego opublikowanego w 2012 roku w tygodniku Przegląd, w Ostrowsku 10 grudnia 1945 członkowie oddziału Ognia powiesili na słupie telegraficznym ciężarną Katarzynę Kościelną z domu Remiasz za to, że przy sąsiadce nazwała „Ognia” bandytą[9]. Według tego autora Ogień wykazywał „odbiegający od normy popęd płciowy”[9]. W Gorce miał wzywać imiennie kobiety, zmuszać do uległości i gwałcić[9]. Według tego autora niejaka Czubiakowa, wezwana z Waksmundu, matka dwojga dzieci, została brutalnie zgwałcona przez ludzi „Ognia” , a następnie zastrzelona[9]."
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:09
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza