![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 4 Dołączył: wto, 08 kwi 08 Nr użytkownika: 1,208 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Niech będzie pochwalony JCh!
Wróciłem do kraju. Pozdrawiam wszystkich, dla których Bóg, Honor i Ojczyzna to nie są cne słowa! Witam wszystkich komuchów i ich pachołków. Drżryjcie! Major Kuraś niesie wam OGIEŃ! _____ Czołem! KURAŚ, major |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Niech będzie pochwalony JCh! Wróciłem do kraju. Pozdrawiam wszystkich, dla których Bóg, Honor i Ojczyzna to nie są cne słowa! Witam wszystkich komuchów i ich pachołków. Drżryjcie! Major Kuraś niesie wam OGIEŃ! _____ Czołem! KURAŚ, major "Po zajęciu Nowego Targu podporządkował swój oddział sowieckiej komendanturze miasta i z jej ramienia otrzymał zadanie organizacji Milicji Obywatelskiej (MO) w Nowym Targu. Po kilku tygodniach decyzje władz sowieckich zostały zmienione przez ekipę przybyłą na Podhale z ramienia PKWN i „Ogień” oraz część jego ludzi zostali zwolnieni z MO. Na początku lutego 1945 pojechał do Lublina, a następnie do Warszawy, gdzie odbył rozmowy z przedstawicielami PPR, w tym z kierowniczką Wydziału Personalnego KC PPR Zofią Gomułkową i otrzymał od niej 10 marca 1945 nominację na szefa Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Nowym Targu;" " Niejasna jest także sprawa stopnia wojskowego „Ognia” – w AK był kapralem, w BCh i UB porucznikiem, zaś po dezercji z UB ogłosił się majorem." "Według artykułu Leszka Konarskiego opublikowanego w 2012 roku w tygodniku Przegląd, w Ostrowsku 10 grudnia 1945 członkowie oddziału Ognia powiesili na słupie telegraficznym ciężarną Katarzynę Kościelną z domu Remiasz za to, że przy sąsiadce nazwała „Ognia” bandytą[9]. Według tego autora Ogień wykazywał „odbiegający od normy popęd płciowy”[9]. W Gorce miał wzywać imiennie kobiety, zmuszać do uległości i gwałcić[9]. Według tego autora niejaka Czubiakowa, wezwana z Waksmundu, matka dwojga dzieci, została brutalnie zgwałcona przez ludzi „Ognia” , a następnie zastrzelona[9]." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:09 |