![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
http://wiadomosci.onet.pl/slask/dziennik-z...slaskiego/hznzx
"Mieszkańcy Strzemieszyc nie chcą bowiem na swoim terenie kompostowni odpadów. Mają również dość zasypywania dzielnicy szkłem z zakładu DSS Recykling, przerabiającego tu odpady szklane – wyjaśnia gazeta. Nie obrażamy się na to miasto, ale utworzenie powiatu ziemskiego byłoby dobrym rozwiązaniem, byśmy mogli pokazać, że sami potrafimy się rządzić - deklarują przedstawiciele stowarzyszenia. Jak podkreślają, tworzą ruch społeczny zmierzający do odzyskania niezależności od Dąbrowy Górniczej." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Kolejnym absurdem wytaczanym przez zwolenników odłączenią są szkoły i argument, że nie ma liceum. Jak się Strzemieszyce odłączą to nadal nie będzie liceum. Bo po pierwsze niż, po drugie w powiecie będzińskim jest liceum np. w Sławkowie.
Kolejna rzecz to dworzec, który jest własnością PKP. Przypominam, że miasto usiłowało nabyć dąbrowskie dworce od PKP, jednak cena zaproponowana przez PKP była niewspółmierna do faktycznej wartości. Czy władze nowej gminy odkupią dworzec po cenie przekraczającej faktyczną wartość? No nie kupią by nie zostać posądzonym o niegospodarność. I dworzec nadal będzie niszczał. Niestety! Kolejna rzecz - komisariat policji. A co władze miasta do jednostek policji? Od kilku lat w woj.sląskim jest tendencja do zmniejszania jednostek organizacyjnych (komisariatów) policji. A komisariat jest w Sławkowie i to on bedzie jakby co obsługiwał Strzemieszyce. Czyli znowu nic się nie zmieni. A co do bezpieczeństwa to czy obecność komisariatu coś zmieni? Jeśli w KP będzie tylko dyżurny to choćby cokolwiek się działo pod jego drzwiami to on i tak co najwyżej wezwie patrol! Bo takie policja ma procedury, że dyżurnemu nie wolno pozostawiać pustego komisariatu! Tu raczej problemem jest policyjna logistyka i rozmieszczenie patroli w terenie. Natomiast faktem jest, że w byłym komisariacie mogłaby powstać placówka dzielnicowych. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolejna rzecz - komisariat policji. A co władze miasta do jednostek policji? Od kilku lat w woj.sląskim jest tendencja do zmniejszania jednostek organizacyjnych (komisariatów) policji. Nie twierdzę, że komisariat był potrzebny, ale nie podoba mi się, ze podobnie jak inni piszesz takie oderwane od rzeczywistości rzeczy. Policja jak najbardziej jest finansowana częściowo przez miasto, nie mam danych w jakiej cześć, ale bez tego finansowania nawet komenda na granicznej by się nie utrzymała. To ja tylko na potwierdzenie słów. Wyjeżdżając z Manhatanu na 94 byłem kiedyś po 5 minutach - teraz zajmuje mi to min. 15 a pierwsze 5 spędzam na wyjeździe koło Mc Donalda. Zaraz potem staję przy KMP w korku do świateł przy targu. Potem kolejne 5 min na Alei Róż. Więc kolego aston radziłbym się przejechać parę razy z rana między 7 a 8 po DG zanim zaczniesz dalej twierdzić, że czas przejazdu wg GE jest taki sam. I żeby nie było w drodze powrotnej po południu korek od Mercurego do targu też nie jest rzadkim przypadkiem. Mowa była o całkowicie innej trasie, więc jak możesz potwierdzać te słowa ? Też chyba nie doczytałeś jakiej trasy dotyczył ten czas przyjazdu. i nie doczytałeś, też że nie napisałem, ze wg mnie jest taki sam, napisałem wyraźnie, że dane Google nie są precyzyjne, kwestionowałem tylko, o 100% dłuższy czas przyjazdu z Kasprzaka do US korzystając 11 listopada lub nie Toteż napisałem wyżej, że odległościowo to nie jest znacząco więcej. Dla mnie odległość ma mniejsze znaczenie niż czas, kiedy jadę samochodem, stąd branie pod uwagę tego drugiego. Powtarzam zresztą kolejny raz - sam pisałeś o wydłużeniu drogi mając na myśli CZAS potrzebny na jej przejechanie, a nie odległość. Już nie kręć, napisałeś wyraźnie, że jest 2 razy dłuższa i tyle: Alternatywa jest jakieś dwa razy dłuższa Na koniec dodam, że ja nigdzie nie napisałem, że popieram odłączenie się Strzemieszyc - ponieważ nie pobieram. Nie napisałem, że popieram argumenty osób, która się chcą odłączyć - ponieważ nie popieram ich. Napisałem tylko, że władza całkowicie ignoruje to w jaki sposób robi się kanalizację. Wg planu ulica Majewskiego miała zostać oddana du użytku w Maju 2013 roku, a mamy koniec października i nie ma szans, aby przed wiosną była skończona. Ten post edytował aston nie, 27 paź 2013 - 19:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:53 |