![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
http://wiadomosci.onet.pl/slask/dziennik-z...slaskiego/hznzx
"Mieszkańcy Strzemieszyc nie chcą bowiem na swoim terenie kompostowni odpadów. Mają również dość zasypywania dzielnicy szkłem z zakładu DSS Recykling, przerabiającego tu odpady szklane – wyjaśnia gazeta. Nie obrażamy się na to miasto, ale utworzenie powiatu ziemskiego byłoby dobrym rozwiązaniem, byśmy mogli pokazać, że sami potrafimy się rządzić - deklarują przedstawiciele stowarzyszenia. Jak podkreślają, tworzą ruch społeczny zmierzający do odzyskania niezależności od Dąbrowy Górniczej." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
No właśnie, z dużych to najwyżej Saint Gobain.
Wogóle śmieszna sprawa ![]() To nie jest tak, że doraźnie zawiązana grupa, w celu rozwiązania jakiegoś bieżącego problemu jest w stanie zmienić granice. Chyba, że w ten sposób chcą zwrócić na siebie uwagę, ale to nie wiem czy nie przestają być w tym momencie poważnym partnerem do rozmów. Jeszcze gorzej, gdy liczą na nową biurokrację i stołki. Strzemieszyce same nie mają tradycji miejskich, też są zlepkiem, a chwilowe prawa miejskie były trochę na wyrost. To zlepek wsi z jedną większą, ale również wioską. Nie ma co wogóle porównywać nawet do tradycji Sławkowa. I to nie jest, że np. zrobią referendum i udałoby się odłączyć. Łatwo nie zgodzi się wojewoda, ministerstwo, ale i DG. Jednostronnie się nie da, a argumenty są żadne. Takim sposobem to można by w Polsce odłączać każde osiedle gdy coś się nie podoba. No i do tego są w pełni zależni infrastukturalnie od DG np. wodociągi czy kanalizacja. A pewnie chcieliby, żeby wszystko dostali gratis, a DG spłacała jeszcze kredyty. Do tego powiatu ziemskiego z DG by nie było, więc do będzińskiego. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No i do tego są w pełni zależni infrastukturalnie od DG np. wodociągi czy kanalizacja. A pewnie chcieliby, żeby wszystko dostali gratis, a DG spłacała jeszcze kredyty. Akurat tutaj to trudno się zgodzić. Do niedawna Strzeszyce miały oczyszczalnię, a z "nowej kanalizacji" Strzeszyce na razie maja tylko i wyłączenie rozkopane drogi i korki od kilku lat, więc nie wiem jakie to kredyty miały by być spłacane. Ogólnie to trudno się zgodzić z argumentami ludzi którzy chcą aby Strzeszyce się odłączyły - czyli domniemaną uciążliwością tych zakładów. Jednak sam widzę bardzo duże powody do niezadowolenia z sposobu w jaki działa władza na terenie Strzemieszyc - od paru lat dojazd do pracy wydłużył się o minimum 10 minut plus trzeba jechać po rozkopanych drogach i niszczyć zawieszenie. Tak powiecie, że trzeba kiedyś to zrobić, ale przejeździe się do Strzeszyc i zobaczcie które drogi są zdatne do jazdy. Przecież to jest chore aby tyle dróg na raz rozkopywać i aby były zamknięte lub dużymi korkami przez tyle czasu. Ci entuzjaści zapominają o jednym, że przy rozwodzie zobowiązania spłaca się solidarnie, więc jak zaczną być obciążani za infrastrukturę ostatnio wyremontowaną, kanalizację i DK86 to im mina zrzednie. Niestety nie znasz się, gdyby Strzeszyce odłączyły się DG i przyłączyły do powiatu Będzińskiego (jedyna możliwa opcja) nie musiałby dokładać do DK94 - całkowitą ignorancję wykazałeś wspominając o DK86 Mieszkańcy Strzemieszyc nie rozumieją jednego. Zawsze i wszędzie dzielnice peryferyjne są traktowane tak a nie inaczej. W mieście, gminie, powiecie i województwie. Jak powstaną Wielkie Strzemieszyce to też będą miały swoje peryferia, których lepiej traktować nie będą. Ale też coś za coś. Na peryferiach jest TANIO. Tanio bo daleko, bo dojazd gorszy, bo władze zapominają. Jeśli powstanie Metropolia Strzemieszycka (tzn. ziści się wizja SF) to nagle się okaże, że jej mieszkańców nie stać na mieszkanie w niej i będą musieli uciekać np. do Ząbkowic. Przecież nikt nikomu nie broni przenieść się do centrum, tu władza dba o obywatela ![]() Nie wiem jak się ma to dyskusji. Co niby mieszkańcy Strzemieszyc mają taniej niż mieszkaniec centrum DG? Chyba jedynie mniej dostaną przy sprzedaży domu niż jakby mieszkali gdzie indziej, ale są MIESZKAŃCAMI więc już posiadają mieszkanie więc kupować go nie będę. Ogólnie znowu wszystko przekręcasz. Czy ludzie w Strzemieszycach płaca podatki ? TAK Czy Strzemieszyce obciążają budżet DG ? NIE Czy mieszkańcy maja prawo wymagać od władz aby o nich nie zapomnieli - sami sobie odpowiedzcie. Ten post edytował aston sob, 26 paź 2013 - 23:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Jednak sam widzę bardzo duże powody do niezadowolenia z sposobu w jaki działa władza na terenie Strzemieszyc - od paru lat dojazd do pracy wydłużył się o minimum 10 minut plus trzeba jechać po rozkopanych drogach i niszczyć zawieszenie. Tak powiecie, że trzeba kiedyś to zrobić, ale przejeździe się do Strzeszyc i zobaczcie które drogi są zdatne do jazdy. Przecież to jest chore aby tyle dróg na raz rozkopywać i aby były zamknięte lub dużymi korkami przez tyle czasu. Kolego ja mieszkam w samym centrum i mnie się dojazd do DK94 wydłużył w ostatnim roku o 10 minut (polecam porównać np. korki na Alei Róż w poniedziałek o 7 rano i przed rokiem). To mam postulować odłączenie centrum od DG? Takie życie, raz jest lepiej raz gorzej ale wk... mnie jak ktoś ciągle jęczy jak mu źle i jak go kopią w tyłek, polecam się rozejrzeć, każdy cierpi przez remonty dróg, nie tylko Strzemieszyce, każda dzielnica ma też swoje problemy. Zajrzyj choćby na naprawmyto.pl i zobacz ile problemów jest w centrum, Gołonogu, na Redenie a ile w Strzemieszycach. Nie wiem jak się ma to dyskusji. Co niby mieszkańcy Strzemieszyc mają taniej niż mieszkaniec centrum DG? Chyba jedynie mniej dostaną przy sprzedaży domu niż jakby mieszkali gdzie indziej, ale są MIESZKAŃCAMI więc już posiadają mieszkanie więc kupować go nie będę. Ogólnie znowu wszystko przekręcasz. Czy ludzie w Strzemieszycach płaca podatki ? TAK Czy Strzemieszyce obciążają budżet DG ? NIE Czy mieszkańcy maja prawo wymagać od władz aby o nich nie zapomnieli - sami sobie odpowiedzcie. Tak się ma, że swego czasu każdy szukał domu w Strzemieszycach bo było tanio. Dlaczego było tanio? Nie chcę napisać brzydko więc napisze, że to peryferie. Peryferie są tanie bo są pewne minusy, wszędzie, czy to Paryż, Rzym, Nowy Jork czy Psia Wólka, wszędzie peryferie mają swoje minusy i dlatego nieruchomości są tańsze. No to mi proszę nie płakać, że jest źle, każdy ma wybór - ciasne 50m2 w wielkiej płycie centrum albo własny dom z działką na zadupiu, jednemu pasuje to innemu tamto. Oczywiście ja bym chciał żeby władze dbały tak samo i inwestowały zarówno w centrum jak i w dalsze dzielnice ale nigdzie na świecie chyba tak nie ma. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:47 |