![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 23 Dołączył: śro, 07 kwi 10 Nr użytkownika: 3,808 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam. Przeszukałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie: kto stawia pojemniki przeznaczone na segregację śmieci w mieście? Chciałabym, żeby takie stanęło na naszym osiedlu, ale do kogo się zwrócić?
PS. Jeśli zdublowałam temat - przepraszam, może nieprawidłowo przeszukałam istniejące wątki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Trochę to tak wygląda, że ALBIE a poniekąd pewnie też miastu najbardziej zależy na pewnych surowcach tj. papierze, szkle i plastiku. Pewnie gdzieś to dalej sprzedają za niezłą kasę.
Mam wrażenie, że za pomocą ustawy na obywateli nałożyło się obowiązek segregacji ( przygotowania towaru do sprzedaży). Przy okazji w mediach poucza się gawiedź, że należy np. opłukiwać kubeczki po jogurtach. Planuje się też wprowadzenie "policji śmieciowej" - będą zaglądać do worków na śmieci i szukać tam dowodów zbrodni. No i na koniec jeszcze mamy za to zapłacić. Genialne. A lasy, które rzekomo miały być już czyste i promowano nimi ustawę przed wejściem jej w życie jak były zaśmiecone tak są dalej. Wracając do policji śmieciowej to chyba nawet Orwell nie przewidział, że np w takim Prudniku mieszkańcom domków jednorodzinnych rozdawane są worki na śmieci ze indywidualnym kodem kreskowym. Ciekawych czasów dożyliśmy nie ma co. Tymczasem na naszym lokalnym podwórku absurdów nie brakuje ( choć generalnie w porównaniu do przykładów z innych miast przedstawianych w mediach nie jest najgorzej) Przykład 1 - Cmentarz Parafialny w Gołonogu. w jednym z miejsc ustawiono kontenery do segregacji odpadów i tutaj uwaga dwa pojemniki na metale ( !!!) - stoją oczywiście puste, zero pojemników na plastik, jeden pojemnik na szkło i jeden otwarty kontener gdzie ląduje wszystko. Przykład 2 - Ogródki działkowe im Braci Lipskich na Łęknicach - dodatkowe opłaty wprowadzono już w kwietniu w zamian wyznaczono na ponad 500 ogródków dwa miejsca ze śmietnikami, wylano wylewki betonowe pod kubły i postawiono na nich...po jednym pojemniku na wszystko. Śmieci nie były odebrane w lipcu ANI RAZU i walają się przy wejściu np od strony osiedla zaśmiecając ścieżkę, przyciągając stada much, śmierdzą niemiłosiernie. Podobno Zarząd to przewidział bo tłumaczy, że na początku musi tak być bo jak ludzie mają w końcu śmietniki to robią porządki w altankach i wyrzucają duże ilości odpadów. No tak faktycznie nowość dla ludzi - śmietnik ![]() Ten post edytował Bathurst śro, 31 lip 2013 - 11:19 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:39 |