![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Witajcie
Jestem dość nowo piszącą osobą na forum, ale podczytywałam od dłuższego czasu. Chciałabym wrzucić do przedyskutowania jeden temat, który mnie osobiście doprowadza do szału, a myślę, że o tej porze roku jest na czasie. Chodzi mi mianowicie o problem związany z psami i ich odchodami. Idąc wczoraj wieczorkiem w okolicach godziny 22 przez nasze piękne przejście podziemne, rozglądając się po zdjęciach wiszących na ścianach, cudem uniknęłam wdepnięcia w psią kupę i nerw mnie wziął bo oczami wyobraźni widziałam pieska i jego właściciela, który nie dostrzega, że jego pupil wypróżnia się w centralnej części podziemia. No właśnie problem psich kup jest problemem nie tylko w Dąbrowie, ale także w innych miastach. Pamiętam tego typu scenki z Katowic gdzie jak tylko stopnieją lody to przejście chodnikiem często przypomina slalom. Nie chodzi tylko o chodniki ale również o trawniki. Nie zapomnę jak moje kilkuletnie dziecię chcąc sobie skrócić drogę na plac zabaw z rozpędu wpadło na trawnik i niestety w psią kupę. Wiem, ze temat nie jest łatwy do rozwiązania, bo nie wyobrażam sobie możliwości zmuszenia wszystkich do sprzątania po swoich psach, ale warto myślę zacząć o tym rozmawiać, a może kiedyś jakieś stowarzyszenie napisze projekt i podda całe nasze społeczeństwo gruntownej edukacji. Co sądzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 113 Dołączył: nie, 18 maj 08 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 1,287 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie, w naszym buraczanym kraju nie ma sensu poruszać tego tematu. I tyle.
Aha, vacu wytłumacz mi co pies robi np. w piaskownicy ?? przecież ma być na smyczy !! Ten post edytował vodun wto, 01 lis 2011 - 19:27 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
No właśnie, w naszym buraczanym kraju nie ma sensu poruszać tego tematu. I tyle. Ano właśnie. Problem psów i ich włascicieli jest takim samym lokalnym kolorytemu jak jeżdżenie po pijaku autem czy lądowanie we mgle w Smoleńsku. Można z tym walczyć ogromnym nakładem sił i środków ale... czy to da jakiś efekt ? Myślę, że problem rozwiąże się sam w jakimś czasie. U mnie w bloku po 8 latach już z połowa mieszkańców nauczyła się wrzucać plastiki do plastików, a szkło do szkła. I to bez żadnych kar, straszenia czy wyzywania. Samochód na "odpady niebezpieczne" jeszcze mijają z daleka ale bądźmy dobrej myśli. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Można z tym walczyć ogromnym nakładem sił i środków ale... czy to da jakiś efekt ? prosty system na poczekaniu - robimy podatek od psa 150 zł/rocznie. Po domach chodzą pracownicy UM, pobierają podatek, w zamian zostawiają pakiet 700 woreczków na cały rok - koszt woreczków to ok. połowy kwoty podatku, reszta zostaje spożytkowana na rozstawienie sieci koszy na odchody oraz utrzymanie ekipy do obsługi koszy - zresztą w większości mogliby to robić ludzie odrabiający wyroki i inne kary, przynajmniej byłoby to wymierne i miało aspekt resocjalizacji - i wtedy SM może karać za niestosowanie się do przepisów czy zasad. Na przestrzeni czasu każdy kto dostanie pakiet worków za które zapłacił a nie będzie ich mógł wykorzystać do innych celów np. pakowanie w nie śniadania, zacznie wcześniej czy później z nich korzystał a system zacznie działać - ale po co coś robić, lepiej planować nowe markety. Jeszcze jedna sprawa - część z nas ma dzieci więc zarządcy nieruchomości stawiają im zamknięte place zabaw, część z nas ma samochody - buduje się dla nich parkingi, dlaczego skoro część z nas ma psy - nie organizuje się ogrodzonych wybiegów dla psów, choćby o powierzchni nie większej niż plac zabaw dla dzieci ? pamiętajmy, że mieszkamy w Polsce ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:52 |