![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Witajcie
Jestem dość nowo piszącą osobą na forum, ale podczytywałam od dłuższego czasu. Chciałabym wrzucić do przedyskutowania jeden temat, który mnie osobiście doprowadza do szału, a myślę, że o tej porze roku jest na czasie. Chodzi mi mianowicie o problem związany z psami i ich odchodami. Idąc wczoraj wieczorkiem w okolicach godziny 22 przez nasze piękne przejście podziemne, rozglądając się po zdjęciach wiszących na ścianach, cudem uniknęłam wdepnięcia w psią kupę i nerw mnie wziął bo oczami wyobraźni widziałam pieska i jego właściciela, który nie dostrzega, że jego pupil wypróżnia się w centralnej części podziemia. No właśnie problem psich kup jest problemem nie tylko w Dąbrowie, ale także w innych miastach. Pamiętam tego typu scenki z Katowic gdzie jak tylko stopnieją lody to przejście chodnikiem często przypomina slalom. Nie chodzi tylko o chodniki ale również o trawniki. Nie zapomnę jak moje kilkuletnie dziecię chcąc sobie skrócić drogę na plac zabaw z rozpędu wpadło na trawnik i niestety w psią kupę. Wiem, ze temat nie jest łatwy do rozwiązania, bo nie wyobrażam sobie możliwości zmuszenia wszystkich do sprzątania po swoich psach, ale warto myślę zacząć o tym rozmawiać, a może kiedyś jakieś stowarzyszenie napisze projekt i podda całe nasze społeczeństwo gruntownej edukacji. Co sądzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
racja, ale w każdym razie zdopingowałeś mnie tym pytaniem - lepiej faktycznie wiedzieć
![]() Zadzwoniłem już dziś bo mnie to nurtuje ![]() w jednym z serwisów prawniczych znalazłem coś takiego: Pytanie Pod jakim kodem sklasyfikować odpad w postaci psich odchodów i jakie są możliwości jego zagospodarowania? Gmina ma obowiązek zorganizowania systemu usuwania psich odchodów poprzez wystawienie koszy na nie i zatrudnić firmę, która będzie je usuwać, bowiem umieszczanie psich odchodów w publicznie dostępnych pojemnikach na odpady komunalne może stanowić zagrożenie epidemiologiczne. Odpowiedź odpowiedzi udzielono: 3 kwietnia 2013 r.stan prawny dotychczas nie uległ zmianie Odpad w postaci psich odchodów należy sklasyfikować pod kodem 20 03 01 niesegregowane zmieszane odpady komunalne.Postępowanie z odchodami psimi jest identyczne z postępowaniem związanym z zagospodarowaniem "innych" niesegregowanych odpadów komunalnych. Uzasadnienie Można się zastanawiać czy właściwym byłoby nadanie psim odchodom kodu 02 01 06. Jednakże byłoby to oznaczenie niewłaściwe. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów (Dz. U. Nr 112, poz. 1206) - dalej r.k.o. - określa m.in. sposób klasyfikowania odpadów. Zgodnie z r.k.o., odpady klasyfikuje się według źródła ich powstawania i dzieli się na 20 grup. Do grupy 02 zaliczane są odpady z rolnictwa, sadownictwa, upraw hydroponicznych, leśnictwa, łowiectwa i rybołówstwa. Odpady w postaci psich odchodów nie powstają w żadnym z ww. działów gospodarki, a to oznacza, że nie podlegają zakwalifikowaniu do grupy 02. Ponieważ w r.k.o. nie są one wprost wymienione, odpady te, mając na uwadze źródło ich powstania, należy sklasyfikować w grupie 20 – odpady komunalne, tj. niesegregowane zmieszane odpady komunalne o kodzie 20 03 01.Psie odchody można po wstępnej segregacji zmieszanych odpadów komunalnych poddać kompostowaniu razem z innymi odpadami biodegradowalnymi. Można je również unieszkodliwić poprzez spalenie (np. z odzyskiem energii razem z innymi odpadami komunalnymi w spalarniach odpadów) albo unieszkodliwić poprzez umieszczenie na składowisku odpadów. Ten ostatni sposób zagospodarowania jest stosowany w ostateczności, albowiem odpady powinny być poddane, w pierwszej kolejności, odzyskowi. Zatem, najwłaściwszą metodą zagospodarowania psich odchodów powinno być kompostowanie w profesjonalnych kompostowniach.Czyli wygląda na to, że jednak można wrzucać do normalnych koszy ![]() Ten post edytował Bathurst sob, 13 kwi 2013 - 22:13 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:52 |