![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z mapy sztabowej wynika, że tam gdzie ul. Działki była kolonia Działki która schodziła jeszcze niżej do dzisiejszego oś. Kasprzaka. Krasowa jest niżej, tylko gdzie dokładnie? Duże zgrupowanie domostw jest też przy dzisiejszej Piłsudskiego d. Florowskiej od której odchodziła dawna ul. Ogrodowa ( nie ta ogrodowa z centrum) z charakterystycznym domem przy dzisiejszej Piłsudskiego 18- może to jest Krasowa?
Zając to raczej też nie jest bo ten jest po drugiej stronie Florowskiej - tam gdzie dzisiaj Kruczkowskiego. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
chodzi mi o kierunek drogi w stronę ulicy Leśnej i dawnej Ogrodowej, a piesze wycieczki odbywały się z SP13 na Manhatanie, był to początek lat 80-tych
![]() Natomiast co do "górek" : na poniższym zdjęciu, oglądając oryginał przez szkło powiększające, wbrew pozorom, widać sporo szczegółów, i tak : 1. budynek zaznaczony żółtą linią - to na pewno nie jest żółty budynek który stoi do dziś przy wlotówce na Manhatan, (dawniej stał przy ulicy Ogrodowej, kiedy jeszcze istniała ). Zdjęcie zrobiono w połowie lat 40-tych, więc żółty budynek raczej jest na tym zdjęciu tylko zasłonięty albo zaznaczonym budynkiem, albo drzewami, dodatkowo budynek z kominem zaznaczonym na niebiesko wskazuje, że raczej jest to obecna ulica Długa - co z kolei stanowi, że ulica przy której stoi budynek zaznaczony na żółto to ulica Krasowa, wzdłuż której mniej więcej dzisiaj stoi blok 32 - czerwonym kółkiem zaznaczyłem obiekt, który widać pod szkłem powiększającym, że jest ewidentnie górką ziemi czy małą hałdą, widoczna droga za zaznaczonym obiektem byłaby ulicą Ogrodową. Przyjmując, że moje powyższe założenia są słuszne to kształt, wielkość i lokalizacja zaznaczonego obiektu bardzo uprawdopodobnia moją nieśmiałą tezę, że pozostałościami po tym obiekcie są dzisiejsze górki "saneczkowe". Co Wy na to ? http://imageshack.us/photo/my-images/824/imag0043aa.jpg/ załącznik nie działał więc jest link do fotki. Ten post edytował maseur czw, 04 kwi 2013 - 12:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:01 |