![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z mapy sztabowej wynika, że tam gdzie ul. Działki była kolonia Działki która schodziła jeszcze niżej do dzisiejszego oś. Kasprzaka. Krasowa jest niżej, tylko gdzie dokładnie? Duże zgrupowanie domostw jest też przy dzisiejszej Piłsudskiego d. Florowskiej od której odchodziła dawna ul. Ogrodowa ( nie ta ogrodowa z centrum) z charakterystycznym domem przy dzisiejszej Piłsudskiego 18- może to jest Krasowa?
Zając to raczej też nie jest bo ten jest po drugiej stronie Florowskiej - tam gdzie dzisiaj Kruczkowskiego. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pamiętam domy z ogrodami na drodze która była przedłużeniem omawianego " przesmyku", była to ulubiona trasa na wycieczki wczesnoszkolne pt." szukamy pierwszych oznak wiosny ", choć ja głównie wspominam te uliczki z pysznych czereśni ![]() Mam kilka pytań: przedłużenie przesmyku - w stronę Manhattanu? To tam było więcej uliczek? Gdzie była szkoła w tamtej okolicy? CYTAT ale chciałbym rozpytać o hałdę .... te hałdy widać na fotografiach robionych z wieży kościelnej gołonoga w latach 40-tych - ich wielkość i kształt dość oraz lokalizacja dość mocno odpowiadają dzisiejszym "górkom" które dzisiaj rzadziej ale kiedyś były oblegane przez saneczkarzy mojego rocznika ![]() Tak się zastanawiam, czy z wieży kościoła te górki były by dobrze widoczne - to jednak spory kawałek. Skłaniałbym się raczej do hipotezy, że to gruz po wyburzonych domach. Na załączonym zdjęciu widać fragmenty jakiś cegieł. Po letnio/wiosennej roślinności też stawiałbym na gruz. Jak zejdzie śnieg i wyliżę się z anginy to przyjrzę się bliżej górkom i temu z czego są zbudowane.. Co do oblegania kiedyś - teraz też dzieciaki szaleją, zresztą nie tylko dzieciaki. Na jabłuszku tam śmigam z córą ![]() ![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us Ten post edytował Bathurst śro, 03 kwi 2013 - 16:23 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:07 |