![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przepisując "Chrześcijański Informator Zagłębia Dąbrowskiego na rok 1938"
(Wydawnictwo: Związku Polskiego (Związku Popierania Polskiego Stanu Posiadania) moją uwagę zwrócił fakt, że w Strzemieszycach było kino PAW. Możliwe, że dane z dabrowa.pl dotyczące czasu jego funkcjonowania trzeba będzie zrewidować: CYTAT Kino "PAW" w Strzemieszycach Wielkich przy ulicy Warszawskiej, działało w latach 1945 - 1990 A w informatorze z 1938 roku: STRZEMIESZYCE Kino "Paw" Bagiński, Piłsudskiego Przewodnik podaje ulicę Piłsudskiego a na dabrowa.pl jest informacja, że przy Warszawskiej. Dziś ulicy Piłsudskiego nie ma w Strzemieszycach (może przy przyłączeniu do DG nazwa musiała się zmienić, żeby się nie zdublować?). Udało mi się dotrzeć do mieszkanki Strzemieszyc, której rodzina przed wojną miała piekarnię przy ulicy Warszawskiej. Piekarnia ta przylegała do budynku kina PAW. Niezastąpiony Darek Nowak ma kilka fotografii tego budynku na dabrowa.pl: http://www.dabrowa.pl/dg_kultura_kino_kino...INO%20%22PAW%22 Dwa pytania zatem: - czy ktoś dysponuje fotografiami budynku dawnego kina PAW - czy ktoś jest w stanie zlokalizować dzisiaj ten budynek (o ile jeszcze istnieje) Ten post edytował Slyzaba pon, 10 gru 2012 - 11:16 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
Wstyd się przyznać, ale o tym budynku nie wiedziałem. Pooglądam przy najbliższej wizycie.
-------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:10 |