![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Dokończą budowę Eurocampingu dziś Władze miasta zamierzają w tym roku zakończyć budowę Eurocampingu, całorocznej bazy noclegowej w Błędowie przy ulicy Żołnierskiej. Na razie przygotowywany jest przetarg na roboty budowlane. REKLAMA Projekt budowy Eurocampingu uzyskał dotacje unijną i z budżetu państwa (1,9 mln zł). Koszt całej inwestycji oszacowano na ok. 2 mln zł. Gmina pokryje tylko 15 proc. kosztów przedsięwzięcia. Całoroczna baza noclegowa ma powstać na działce o powierzchni 10 tysięcy metrów kwadratowych, w miejscu spalonego schroniska młodzieżowego. Na tym terenie staną m.in.: 8 domków campingowych, portiernia, pawilony grillowy i sanitariaty. Będą też zbudowane boisko do piłki siatkowej, pole namiotowe, miejsca dla przyczep campingowych i parking. Eurocamping Błędów będzie punktem wypadowym na największy w Polsce i Europie Środkowej obszar wydm śródlądowych. Miastu brakuje taniej bazy noclegowej. (wian) - Dziennik Zachodni przydaloby sie wykarczowac troche tej pustyni-coraz bardziej zarosnieta coraz mniej przypomina pustynie (chyba to juz tylko z nazwy :/), porobic jakies sciezki dydaktyczne (najblizsza sc. dydaktyczna na terenie DG - Lipy Dobieckie jest w Okradzionowie - fajnie by bylo stworzyc taka dluzsza pokrywajaca sie z jedna z tras szlakow konnych z lasu na pustynie), przydaloby sie takze oznakowac szlak ktory by sie ciagnol od zielonej przez pogorie, az po bledow - lasami do pustyni - tylko to oznakowac na drzewach, slupach itp zeby to tworzylo konkretna fajna trase rowerowa) - od razu z odnoga w lesie na skalke trawertynowa w Laskach (wraz z jeziorkami przy niej) i dalej do krzykawki - do dworku staropolskiego i grodu rycerskiego... ...ehhh marzenia sam kampus to tylko niewielki % dzialan jakich potrzeba by dobrze turystyka w DG i Bledowie dzialala. Jesli ludzie maja do nas przyjezdzac by zaczynac trase po jurze to wypadaloby stworzyc ku temu warunki. PS jak ktos chce to opis sciezki dydaktycznej wklejam tutaj http://www.dabrowa.pl/dg_rekreacja_szlaki-turystyczne.htm http://www.dabrowa-gornicza.yoyo.pl/pomniki_lipy.htm http://www.jura.art.pl/pl/turystyk.php?go=dydaktyc (troche od gory trzeba przejechac) i tu mala wzmianka - przy opisie Okradzionowa: http://www.jura.art.pl/pl/miejscow.php?go=okradzio tutaj troche o skałce (a raczej jaskini) http://www.boleslaw.top.pl/turystyka/skalka.htm http://www.infomag.com.pl/~klimontow/forum...c5ddf7e2350a258 a tu zdjecie w u gory po lewej dworku staropolskiego w krzykawce (obecnie gminny ośrodek kultury) http://www.gokboleslaw.neostrada.pl/galeria.html moze kogos to zainteresuje Ten post edytował Hator czw, 08 lut 2007 - 12:18 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie tylko piękna przyrody człowiek spragniony
![]() CYTAT CZAR PUSTYNI „Czar Pustyni” jest produkowany domowym sposobem od pokoleń. Początkowo, ze względu na państwowy zakaz produkcji alkoholu w warunkach domowych, napój ten produkowano w lasach otaczających Pustynię Błędowską. W lesie łatwiej było się ukryć, często można było również zmieniać lokalizację co zapewniało większe bezpieczeństwo przed wykryciem przez organy ścigania, które stosowały wysokie kary. Podczas destylacji naczynie z zacierem ustawiano na ognisku opalanym zebranym chrustem. Z czasem jednak produkcja ta przeniosła się do gospodarstw domowych gdzie w pełnej konspiracji i najczęściej pod osłoną nocy przygotowywano „Czar Pustyni”. Jest to napój alkoholowy charakterystyczny dla naszego obszaru. Gościł na stołach mieszkańców tak przy okazji różnych świąt jak i na co dzień. Bardzo często spożywany w dość dużych ilościach. Niezmienna od wielu wielu lat receptura zapewnia niepowtarzalny smak napoju. Fakt, że przygotowywany jest z naturalnych surowców wpływa na jego oryginalny smak i szczególne właściwości, nawet przy spożyciu dużej jego ilości nie odczuwamy żadnych przykrych dolegliwości, nawet bólu głowy. Do przygotowania „Czaru Pustyni” używamy składników tylko lokalnego pochodzenia. Zarówno żyto jak i groch uprawiane w sąsiedztwie Pustyni Błędowskiej posiadają wyjątkowe walory smakowe co przekłada się w prostej linii na smak naszego napoju. Również używana do jego produkcji woda pochodząca z lokalnych studni głębinowych, która ma szczególne właściwości tak pod względem składników jak i walorów smakowych ze względu na jurajskie pochodzenie występujących tu skał wapiennych. Z całego ziarna grochu, skiełkowanego żyta, wody i cukru przygotowujemy zacier i odstawiamy go do fermentacji. Następnie roztwór przecedzamy i gotujemy. Ze skroplonej pary otrzymujemy napój, który poddajemy destylacji. Otrzymujemy doskonałej jakości „Czar Pustyni”. „Czar Pustyni” można łączyć lub przepijać sokiem jabłkowym co dodatkowo potęguje jego walory smakowe. http://www.smaknaprodukt.pl/index.php?opti...e&Itemid=62 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:52 |