![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam wszystkich,
Zakładam nowy wątek dedykowany tylko dla zdjęć porównujących dawną Dąbrowę ze współczesnymi odpowiednikami (w odróżnieniu od wątków z historycznymi zdjęciami). Na www.dawnadabrowa.pl pojawi się niedługo nowy przycisk w głównym menu - zapraszam już teraz ![]() Na dobry początek ulica i pomnik Tadeusza Kościuszki - ~1973 vs 2013: Górne zdjęcie ok. 1973 roku. Wykorzystano je do wydruku pocztówki w 1977 roku. Dolna fotografia wykonana 05.01.2013 przez Michała Rodackiego. http://www.dawnadabrowa.pl/dawne,,,nowe/ul...,2013_1746.html ![]() Zachęcam wszystkich do wspólnej zabawy w kadrowanie współczesnego miasta vs stare zdjęcia! -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Niełatwą sprawą jest wykonanie identycznego ujęcia, jak te sprzed 100 lat... Inna optyka aparatów, inny poziom gruntu. Lepiej tego nie potrafiłem uchwycić:
http://dawnadabrowa.pl/dawne,,,nowe/resurs...,2013_1754.html ![]() Lewa strona to pocztówka wydana przez Jana Rowińskiego około 1910 roku. Po prawej stronie zdjęcie wykonane 18 stycznia 2013. Warto zwrócić uwagę na niski poziom ulicy na współczesnym ujęciu. Jest to o tyle dziwne, że w przypadku zdecydowanej większości historycznych obiektów poziom ulic i chodników jest wyraźnie wyższy. Dopiero, kiedy zestawiłem obydwa obrazy obok siebie zauważyłem, że w obydwu przypadkach, zza komina wystaje końcówka szpicy wieży bazyliki Najświętszej Maryi Panny Anielskiej. Ten post edytował Slyzaba śro, 23 sty 2013 - 21:09 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:34 |