![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Podsumowanie kadencji 2002-2006
Nadchodzi koniec kadencji i kolejne wybory samorządowe. Czas na małe podsumowanie. Napewno nie będzie to w pełni obiektywne i pełne, ale postaram sie wymienić co zapamiętałem waznego z życia miasta z ostatnich 4 lat. ( nie wszystkie punkty sa zasługa obecnego prezydenta lub rady). PLUSY 1. Zdobycie środków unijnych na komunikacje miejską 2. Termomodrenizacja i pomalowanie wielu szkół oraz innych budynków w mieście (Resursa, budynki po Sądzie i dawnym UM na 3 go Maja, Społem , Przychodnia w Centrum , DH na górze Kościuszki itp ) 3. Rozbudowa i budowa wielu zakładów w mieście ( Brembo, Ficomirrors, Segu, Saint Gobain, Thyssen Energostal itd ) - spadek bezrobocia- ale to bardziej zasługa KSSE i ogólnie poprawy rozwoju Polski. 4. Rozebranie budynku przy Kosciuszki w Małpim Gaju. 5. Otwarcie Wyzszej Szkoly Planowania Strategicznego. 6. Przeniesienie Szpitala Psychiatrycznego na Krasińskiego. MINUSY 1. Wyrzucenie Politechniki Sląskiej z miasta. 2.Afery obyczajowe w UM (podsłuchy, imieniny pani Anny, 3 minuty do gabinetu). 3. Bardzo niski poziom absorbowania środków unijnych w porównaniu do czołowych miast. ( dostalismy na EuroCamping w Błedowie , sygnalizacje Graniczna/Piłsudskiego, szerokopasmowy internet, sa to dośc niewysokie kwoty). 4. Brak zagospodarowania budynków miejskich w bardzo dobrych punktach, budynek sądu, budynek na górze 3go maja, były Komisariat w Małpim Gaju, były oddział psychiatryczny itp itd). 5. Doprowadzenie do likwidacji kina w mieście. 6. Brak jakichkolwiek decyzji i porozumienia z Geantem, od czego zalezne sa miedzy innymi remonty przejscia , dróg itp , Miasto nic nie robi czeka, a jak coś to ma wymówke 7.Dalszy ciąg kompletnego braku zainteresowania Dworcem 8. Kosztowne i przewlekłe spory sądowe (CA) 9. Milionowe kary za zapomniane faktury ( osiedle Spisaka oraz Hala Centrum) 10. Brak budowy jakichkolwiek mieszkań komunalnych ( za Lipczyka oddano ponad 200 ). 11. Ciągłe zmiany w obsadzie wiceprezydentów. 12. Obiecanki Cacanki ( Nurkowisko, Hotel, Wielbłądy, nadbudowa Poczty ) |
|
|
![]() |
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Czytam posta Klocka i mnie duma rozpiera hahaha
o plusach: 1.zaangażowanie DG w zdobyciu środków na komunikację w mojej ocenie nie przekroczyło 5 %, temat został zainicjowany i początkowo prowadzony przez KZK GOP, a potem przejęty przez PKM i gminę Sosnowiec, Dąbrowa i Będzin klepały tylko uchwały przygotowane przez Sosnowiec, a i to by się nie zdało na nic, gdyby prezydent Górski tuż przed końcem rzadu Belki nie wyrwał z gardła tych pieniędzy z warszawskiego metra, 2.odchodząc ze stanowiska wiceprezydenta zostawiłem po sobie gotowy projekt termomodernizacji obiektów oświatowych z gotowymi audytami budynków - cieszę się, że Talkowski choć tego pomysłu nie zakwestionował i nie zepsuł ![]() 3. strefa ekonomiczna dzięki, którym powstały wymienione zakłady za rządów Talkowskiego została uszczuplona o kilkadziesiąt ha, widocznie według Prezydenta już nie są potrzebne dalsze inwestycje... 4.jeśli traktować rozbiórkę budynku za osiągniecie Talkowskiego to podpisuję się pod tym, dodałbym jeszcze rozbiórkę dobrego imienia Dąbrowy, rozbiórkę Politechniki, rozniesienie w drobny pył zarządzania Miastem i jeszcze kilka efektownych rozbiórek;) 5. WSPS powstała dzięki inicjatywie jej załozycieli, a wniosek o jej rejestracje został złożony jeszcze przed objęciem rządów przez Królową Matkę, przy mojej skromnej pomocy ![]() 6.projekt przeniesienia szpitala psychiatrycznego też pochodzi z ubiegłej kadencji PODSUMOWUJĄC Talkowski nic w tym mieście sam nie stworzył (no może oprócz obserwatorium i karmnika dla gołębi) za to dużo zniszczył... ehhhhh |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 03:36 |