![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Witam,
Pewnie wiele osób nie wie ale od jakiegoś czasu jest możliwość edycji map google - Kreator Map, dróg, budynków itd. Od jakiegoś czasu się w to bawię jak mi się nudzi, zachęcam wszystkich do poprawiania DG na mapie - a jest co poprawiać. Z tego co zauważyłem w DG mało się dzieje jeśli chodzi o poprawki, dlatego ten temat, może kogoś zaciekawi, wystarczy poprawić swoją najbliższą okolicę, dodać numery budynków itp. Sama edycja jest banalnie prosta i raczej nikt nie powinien mieć z tym problemu, jedyne co zauważyłem to nie działa toto w Operze, sam używam do edycji Chrome. Niektórzy narzekają, że to gratisowa pomoc koncernowi, sam swego czasu bawiłem się w edycję Open Street Map, prawda jest niestety taka, że jak przychodzi co do czego to i tak korzystam z map google, czy to aby coś sprawdzić czy do nawigacji, poprawiając ją pomagam więc sobie ![]() [Edytka] O jednej rzeczy zapomniałem, na początku lekko frustrujące jest to, że nasze zmiany wymagają zatwierdzenia aby było widać efekty. Ale dość szybko (po kilku zmianach) - o ile nasze zmiany są w porządku i są zatwierdzane - taka konieczność znika i efekty widać prawie od razu (opóźnienie jakieś 10 minut). Ten post edytował vacu czw, 15 lis 2012 - 19:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nokia maps czy garmin jest ok 6 algorytmów tras (krótka - zwracajaca uwage na km, czasem prowadzi po polach, lasach, dziurach itd ale jest krótka), szybka jak pisalem - kieruje na trasy nie wazne ze z pkt a do b gdzie odległość to 3km, z niewielkim zużyciem paliwa - bioraca pod uwage natezenie ruchu itd., zoptymalizowana - ogolnie to madrzejsza od użytkownika, nigdy nie wiadomo co wymysli). Ogolnie te navi sa o wiele bardziej wymagające przez co nie jest nawigacja dla zwykłego Kowalskiego, gdyż potrzebna jest jakieś tam znajomości dróg, algorytmów wyszukiwania trasy itd. Fajnie to rozwiązali np sygicu gdzie mamy mapy teleatlasu, navteq (można przełączać je) i po obliczeniu trasy prezentuje kilka wariantów kiedy to ostatecznie wybieramy jak chcemy jechać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:20 |