![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Skoro jest zapotrzebowanie na nowy temat, to może ja zacznę
![]() Szczelina koło dworca (w tej chwili została jedna, chętnie dowiem się, gdzie była druga). Wybudowana w 1943 lub 1944 roku (roku nie jestem pewien) przez Deutsche Reichsbahn według typowego projektu. Dość czysta, jednak jedno z wejść, położone niedaleko ścieżki prowadzącej przez tory do pobliskich domów mocno zasypane śmieciami. Zdjęcia z sierpnia 2008. Ślad po drzwiach (były dwie pary) ![]() ![]() Resztki ławek (?) ![]() Wywietrzniki: ![]() ![]() Nie udało się wyrwać całego kabla... ![]() Zaśmiecone wejście od wewnątrz - widać ślady po podwójnych drzwiach ![]() Zdjęcia wejść: ![]() ![]() ![]() Lokalizacja (widać obydwa wejścia) Dawniej były między nimi kominki wentylacyjne, ale przy okazji budowy nowego odwodnienia torów zniszczono chyba wszystkie... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Leszku - schron przy dworcu kilka lat temu miał na całym otworze założoną ramę z siatką - niestety komuś się widocznie przydała.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Leszku - schron przy dworcu kilka lat temu miał na całym otworze założoną ramę z siatką - niestety komuś się widocznie przydała. Tego się właśnie obawiałem... @Gregol - te wieżyczki przy blokach to faktycznie wyjścia awaryjne (+ ewentualnie zapasowa czerpnia powietrza, główne były - i na nieocieplonych blokach nadal są - na ścianach), jeżeli to koło plastyka nie było większe - to raczej nie było oddzielnym obiektem. @Zibar i Dami7 - jakiś czas temu mówiono mi, że niezależny schron (nie pod blokiem) jest właśnie na jednym z podwórek Starówki (rejon Dzieci Wrześni). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@Gregol - te wieżyczki przy blokach to faktycznie wyjścia awaryjne (+ ewentualnie zapasowa czerpnia powietrza, główne były - i na nieocieplonych blokach nadal są - na ścianach), jeżeli to koło plastyka nie było większe - to raczej nie było oddzielnym obiektem. @Zibar i Dami7 - jakiś czas temu mówiono mi, że niezależny schron (nie pod blokiem) jest właśnie na jednym z podwórek Starówki (rejon Dzieci Wrześni). Może trochę niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem w temacie schronów, postaram się teraz o większą dokładność ![]() Otóż schronami były same piwnice budynków gołonoskiej "Starówki". Stąd te zbrojone drzwi. Natomiast korytarze, wiodące poza obręb budynku, pełniły rolę ewakuacyjną. Jak napisałem, pamiętam ze szkoły powszechnej, z lekcji przysposobienia obronnego, że takie wyjście ewakuacyjne powinno być umiejscowione w odległości równej co najmniej 1/3 wysokości budynku (ktoś widocznie policzył, że kiedy budynek się zawali, to rumowisko nie będzie sięgać dalej). Raczej nie było jakichś ekstra budowli o tym charakterze, bo i czemu miałyby służyć? Dla mieszkańców były schrony w blokach a nie było w okolicy żadnych zakładów przemysłowych, których pracownicy mieliby szukać ukrycia w przypadku podstępnego wrażego ataku ![]() Dlatego optuję za tym, że to, co nazywacie schronami, to właśnie zakończenia korytarzy ewakuacyjnych, ewentualnie otwory wentylacyjne czy też podobna infrastruktura uzupełniająca schrony piwniczne. BTW, moim zdaniem te schrony bardziej oddziaływały psychologicznie, a ich przydatność w przypadku ataku z powietrza bronią ABC, nie była zbyt wielka. A tak to, wicie, rozumicie, budujemy wam schrony, bo wróg czyha na naszą socjalistyczna demokrację ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:24 |