![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Skoro jest zapotrzebowanie na nowy temat, to może ja zacznę
![]() Szczelina koło dworca (w tej chwili została jedna, chętnie dowiem się, gdzie była druga). Wybudowana w 1943 lub 1944 roku (roku nie jestem pewien) przez Deutsche Reichsbahn według typowego projektu. Dość czysta, jednak jedno z wejść, położone niedaleko ścieżki prowadzącej przez tory do pobliskich domów mocno zasypane śmieciami. Zdjęcia z sierpnia 2008. Ślad po drzwiach (były dwie pary) ![]() ![]() Resztki ławek (?) ![]() Wywietrzniki: ![]() ![]() Nie udało się wyrwać całego kabla... ![]() Zaśmiecone wejście od wewnątrz - widać ślady po podwójnych drzwiach ![]() Zdjęcia wejść: ![]() ![]() ![]() Lokalizacja (widać obydwa wejścia) Dawniej były między nimi kominki wentylacyjne, ale przy okazji budowy nowego odwodnienia torów zniszczono chyba wszystkie... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Mapy niestety nie mam - szukałem na wszystkich posiadanych owej drugiej szczeliny (mam za to mapę szybu Mariusz, przy nim były dwie szczeliny, śladów nie udało mi się znaleźć jak na razie). Zabezpieczone najwidoczniej kiedyś było (pustaki, zapewne wejście było od góry częściowo zakryte), teraz prawdę mówiąc jedyną sensowną metodą wydaje mi się nakrycie wejść od góry betonowymi płytami, deski czy krata błyskawicznie "dostaną nóg".
Teren - pewnie pekapowski jeszcze... BTW - w wielu gołonoskich blokach na Starówce (a zapewne i w innych dzielnicach w blokach z tego samego okresu) również znajdują się schrony przeciwlotnicze w piwnicach, łatwo je znaleźć ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
BTW - w wielu gołonoskich blokach na Starówce (a zapewne i w innych dzielnicach w blokach z tego samego okresu) również znajdują się schrony przeciwlotnicze w piwnicach, łatwo je znaleźć ![]() Schron jest na pewno między budynkiem i boiskiem plastyka. No i wszystko wskazuje, że pod większymi placami na Starówce też są schrony. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No i wszystko wskazuje, że pod większymi placami na Starówce też są schrony. Skąd taki wniosek? Schrony w budynkach "Starówki" faktycznie były. W bloku, w którym mieszkałem przez ponad 20 lat był taki. Wejścia do schronu (którym de facto była sama piwnica) były zabezpieczone ciężkimi, żelbetowymi drzwiami. W piwnicy jednego z lokatorów był korytarz ewakuacyjny, który wyprowadzał na podwórko i kończył się włazem w pewnej odległości od budynku - z tego co pamiętam z lekcji PO zgodnie z przepisami było to około 1/3 wysokości tego budynku. Jaki jest stan obecny - nie wiem. Ale wiem, kto może to sprawdzić ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:47 |