![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Jakiś bardzo nieszczęśliwy lub pechowy ten założyciel wątku. Trójkę dzieci przez przedszkole przepchnąłem i bez biegania, znajomości itd.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Ludzie co wy cierpicie na jakąś zbiorowa chorobę. Komuna się jakiś czas temu skończyła i najwyższy czas spaść na ziemie. Bezpłatne przedszkola to raczej nieczęsty widok w zachodniej Europie. Generalnie przedszkola są raczej zarezerwowane dla najlepiej zarabiających i nie wiem kto wam wpoił do głowy ten pomysł ze w Polsce jest jakość szczególnie źle pod tym względem. Domagajcie się więcej a skończymy jak Grecja.
Ale wracając do DG to problem z miejscami w żłobkach i przedszkolach jest powszechnie znany, o czym wiele pisaliśmy w tym temacie. Dla przypomnienia napisze ze miasto DG większość swojego budżetu wydaje właśnie na placówki oświatowe i wychowawcze, i nie ma możliwości zwiększenia tych nakładów. Mieszanie przy tym groziłoby właściwie zatrzymaniem wszelkich inwestycji w mieście. Jedynym sposobem na zwiększenie dostępnych miejsc w przedszkolach jest przeniesienie środków z innych placówek oświatowych. Nie jest to proste, gdyż fanów darmowych przedszkoli jest nie więcej niż zwolenników darmowych szkół muzycznych, darmowych studiów, podstawówek pod domem i szkół średnich rozsianych po całym mieście itp... Niestety w naszym mieście nie głosuje się na osoby które rzetelnie przedstawiają takie dane. Bawi mnie jak kandydaci na radnych prześcigają się opowiadaniach jak to oni spowodują ze wszystko będzie za darmo, i do tego jeszcze każdy będzie miał super prace. A później "motłoch" glosuje i jest jak jest. Ten post edytował pozdrawiam pią, 13 kwi 2012 - 12:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:24 |