![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 49 Dołączył: sob, 17 mar 12 Nr użytkownika: 4,966 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam wszystkich w ten dość ciepły dzionek
![]() Idąć śladem sąsiedniego miasta Bytom, Dąbrowa dąży do zapadania bloków. Zauważyliśmy dziś, że Dąbrowskiego 24 zapada się. Rano odstrzelił kawałek sufitu z klatki z euro-super-skrzynkami. Sukcesywnie dołączają kolejne klatki. Fachowcy z spółdzieli będą mieć kupę roboty przy cementowaniu schodów i sufitów. Zapraszamy do oglądania i nie ukrywam, jakiejś sensownej oceny tego co się dzieje. pozdrowienia! -------------------- =
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A ja mam pytanie, bo nie kojarzę, który to dokładnie blok - czy to blok z tzw. "wielkiej płyty"?
Pytam dlatego, że jakiś czas temu brat kupował mieszkanie, miałem więc okazję odwiedzić sporo mieszkań, w tym w "wielkiej płycie". Co mnie zaniepokoiło to fakt, że w praktycznie wszystkich mieszkaniach "wielkopłytowych", w których byłem, na parterze lub pierwszym piętrze, zauważyłem dziwne deformacje ścian, czasami są jakoś dziwnie pofalowane, zacząłem się zastanawiać, czy te bloki nie zaczną się w jakiejś realnej perspektywie po prostu "składać" :/ Mieszkania, które oglądałem były właściwie na wszystkich dąbrowskich osiedlach i wszędzie występowało to "zjawisko" (aczkolwiek nie w 100% mieszkań). Zaznaczam, że moja wiedza nt. budownictwa wynosi okrągłe 0 więc to tylko wątpliwości laika ale jednak skądś się te deformacje biorą... Tu i ówdzie piszą, też, że przewidywany okres używalności takich bloków to (i tu w zależności od źródła) od 25 do 50 lat, pytanie czy to "urban legend" czy prawda, ktoś się zna na tym? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
... Tu i ówdzie piszą, też, że przewidywany okres używalności takich bloków to (i tu w zależności od źródła) od 25 do 50 lat, pytanie czy to "urban legend" czy prawda, ktoś się zna na tym? Też słyszałem - 50 lat. Ale jak planowali na 50 lat to i 100 postoją ... Nie jest to moja opinia, a kogoś - wydaje mi się - znającego temat. Bo jak nie, to za chwilkę Dąbrowa zacznie się "składać" ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
... Tu i ówdzie piszą, też, że przewidywany okres używalności takich bloków to (i tu w zależności od źródła) od 25 do 50 lat, pytanie czy to "urban legend" czy prawda, ktoś się zna na tym? Też słyszałem - 50 lat. Ale jak planowali na 50 lat to i 100 postoją ... Nie jest to moja opinia, a kogoś - wydaje mi się - znającego temat. Bo jak nie, to za chwilkę Dąbrowa zacznie się "składać" ![]() Urban Legend. Lipski to były budowane na 10 lat, ale nie wielka płyta. Nikt nie planował, że mają stać tyle a tyle. Co do dziwnych ścian. W 1978 wprowadziłem się z rodzicami na Manhattan i sciany(nowe) już były dziwne. Ani pionu, ani kąta prostego. Na szczęście teraz mieszkam w cegle, gdzie też co prawda o pion ciężko, ale czuję się pewniej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Co do dziwnych ścian. W 1978 wprowadziłem się z rodzicami na Manhattan i sciany(nowe) już były dziwne. Ani pionu, ani kąta prostego. Na szczęście teraz mieszkam w cegle, gdzie też co prawda o pion ciężko, ale czuję się pewniej. Mnie nie o kąty chodziło ale o to, że te ściany były takie pofalowane jak kartka papieru, którą trzymasz pionowo i zaczniesz dociskać do stołu. Nie wiem jaka jest przyczyna, może banalna i nie ma się czego bać, ale na mnie zrobiło to mało przyjemne wrażenie więc teraz też szukam w cegle. Bo teraz mieszkam w cegle, ściany są tak krzywe, że jest to dramat, ale wiem, że są takie krzywe od nowości więc nic się tutaj nie przemieszcza przynajmniej... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:52 |