IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Ewidencja działalności gospodarczej - przedsiębiorco przeczytaj!, Czyli jak zrobili na szaro przedsiębiorców z Dąbrowy
Błażej Sarzalski
post czw, 16 lut 2012 - 12:45
Post #1

UZYTKOWNIK
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 4,882

Piszę tutaj, bo być może komuś przyda się ta informacja.

Od niedawna na internetowym portalu www.firma.gov.pl funkcjonuje Centralna Ewidencja i Informacja o działalności gospodarczej. Bardzo fajna rzecz, zamiast dotychczasowych, płatnych (17zł!) zaświadczeń z ewidencji gminnych, mamy jedną, centralną bazę danych, możemy wyszukiwać przedsiębiorców, używać wydruków z PDF do przetargów itp.

Niestety większość przedsiębiorców z Dąbrowy Górniczej ma problem.

Przez większość 2011 r. trwała tzw. migracja wpisów z ewidencji gminnych, do ewidencji centralnej. Odbywało się to w taki sposób, że informatycy mieli przygotować pliki z informacjami z ewidencji gminnej i przesłać je do centrali. Nasi informatycy się nie popisali.

W większości przypadków wpisy z Dąbrowy Górniczej są błędne (w niewłaściwych polach niewłaściwe dane), a co więcej - nie wyświetlają się polskie znaki!

Gdy sam zobaczyłem wpis mojej firmy to pomyślałem, że istnieje problem w centrali, jednak gdy kilka dni później wróciłem do niego to okazało się, że problem nadal występuje. Po rozmowie na infolinii zostałem poproszony o samodzielne zaktualizowanie moich danych - miły pan po drugiej stronie powiedział, że to się stanie na pewno szybciej niż jakby urząd miejski miał się tym zająć.

To też polecam Wam wziąć sprawy we własne ręce i zrobić dwa proste i darmowe kroki.

1. Wypełnić formularz w kreatorze na stronie www.firma.gov.pl (zmiana działalności gospodarczej).
2. Z wydrukowanym formularzem udać się do urzędu miasta i zarejestrować zmiany - zmiany zostaną zarejestrowane po zweryfikowaniu waszej tożsamości przez urzędnika.

Mam nadzieję, że komuś pomogłem smile2.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Leszek
post czw, 16 lut 2012 - 13:23
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Dzięki za info, aż sprawdziłem. W moim przypadku dane są prawidłowe z jednym wyjątkiem - zamiast polskich liter w adresie są znaki zapytania, ot widać prawidłowe zakodowanie danych było zbyt dużym wyzwaniem wink.gif Ale z tym nie chce mi się iść i bawić się w aktualizację...

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:09
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza