![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Witajcie
Jestem dość nowo piszącą osobą na forum, ale podczytywałam od dłuższego czasu. Chciałabym wrzucić do przedyskutowania jeden temat, który mnie osobiście doprowadza do szału, a myślę, że o tej porze roku jest na czasie. Chodzi mi mianowicie o problem związany z psami i ich odchodami. Idąc wczoraj wieczorkiem w okolicach godziny 22 przez nasze piękne przejście podziemne, rozglądając się po zdjęciach wiszących na ścianach, cudem uniknęłam wdepnięcia w psią kupę i nerw mnie wziął bo oczami wyobraźni widziałam pieska i jego właściciela, który nie dostrzega, że jego pupil wypróżnia się w centralnej części podziemia. No właśnie problem psich kup jest problemem nie tylko w Dąbrowie, ale także w innych miastach. Pamiętam tego typu scenki z Katowic gdzie jak tylko stopnieją lody to przejście chodnikiem często przypomina slalom. Nie chodzi tylko o chodniki ale również o trawniki. Nie zapomnę jak moje kilkuletnie dziecię chcąc sobie skrócić drogę na plac zabaw z rozpędu wpadło na trawnik i niestety w psią kupę. Wiem, ze temat nie jest łatwy do rozwiązania, bo nie wyobrażam sobie możliwości zmuszenia wszystkich do sprzątania po swoich psach, ale warto myślę zacząć o tym rozmawiać, a może kiedyś jakieś stowarzyszenie napisze projekt i podda całe nasze społeczeństwo gruntownej edukacji. Co sądzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: pon, 06 gru 10 Nr użytkownika: 4,303 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wracając do tematu - mowa była o mentalności właścicieli psów niesprzątających po swoich pupilach.
a gdzie mentalność całej reszty mieszkańców? jest ona w tym samym miejscu gdzie mentalność właścicieli psów. najlepiej widać to po niedawnym witaniu nowego roku kiedy to pół miasta strzelało na wiwat witając nowy rok ale, czy ktoś widział sprzątających po sobie śmieci z fajerwerków i butelki od szampanów(często potłuczone)? widzieli ich tylko ci którym psie kupy zawadzają. proponuje najpierw zacząć zmiany od siebie, potem dopiero próbować zmieniać innych. tylko wtedy to ma sens. inaczej - niestety - ale zalatuje hipokryzją. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 08 cze 08 Nr użytkownika: 1,328 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Według mnie właściciel psa decydując się na jego posiadanie powinien go brać z całym "dobytkiem" i w pełni za niego odpowiadać!
Są ludzie którym przynajmniej się chce wyjść z psem na spacer - przejdą się na około bloku obsrają chodniki, trawniki i co się jeszcze da wrócą z psem do domu i tyle... ale przynajmniej trochę pilnują psa! W tym przypadku mam tylko nadzieje, że to oni, ich dzieci, matki, żony, kochanki, babcie, dziadki lub ktoś inny z nimi związany wdepnie w "ich" g... kupę! Ale są jeszcze ludzie którzy nawet nie wychodzą z psem na dwór tylko otwierają drzwi od mieszkania, pies leci na dół klatki schodowej, czeka przy drzwiach wejściowych aż ktoś będzie wchodził/wychodził z klatki i pies wykorzystuje moment żeby wyjść na dwór. Jak zdąży oczywiście! odnośnie tych ludzi mam nadzieje że w końcu pies też się rozleniwi i też mu się nie będzie chciało wychodzić na dwór i zacznie zostawiać "miny" w domu! Nie można winić psa... wszystko wina ludzi! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:02 |