![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 08 lis 07 Nr użytkownika: 871 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy ktos z obecnych forumowiczow spotkal sie wsrod znajomych z zmiana wyznania lub sam(a) tego dokonal(a) oficjalna droga?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Vacu, spowiedź indywidualna została wprowadzona przez KK nie dla oczyszczenia, a dla pozyskiwania rozmaitych ciekawych, kompromitujących - a przez to przydatnych informacji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Vacu, spowiedź indywidualna została wprowadzona przez KK nie dla oczyszczenia, a dla pozyskiwania rozmaitych ciekawych, kompromitujących - a przez to przydatnych informacji. Ja się nie interesuję historią KK natomiast faktem jest, że wszystkie plemiona pierwotne (tzn. w ich przypadku najostrzej to widać natomiast) mają obrzęd odpowiadający naszej spowiedzi pozwalający "spuścić powietrze" z człowieka i nie ma to żadnego związku z KK. Każdy czasem robi źle, niezgodnie ze swoim sumieniem. I teraz chodzi o to, że człowiek po prostu potrzebuje informacji, że jakaś siłą wyższa te złe czyny mu "kasuje". Czy to Bóg czy cokolwiek innego, to nie istotne (z punktu widzenia osoby średnio religijnej), ważne aby zluzować napięcie. I teraz kultury nie-zachodnie, że tak je określę, mają swoje obrzędy i dają sobie radę. A człowiek "zachodni" odrzuca spowiedź (pomijając jej genezę, biorąc pod uwagę tylko funkcję) ale niczego w to miejsce nie wstawia. I tu jest IMHO problem. Ja mam wrażenie, że tego pana głównie bolą pieniądze i te 95% GUSu. I słusznie, bo też uważam, że budżet świeckiego państwa nie powinien dofinansowywać żadnego kościoła, jeżeli już to w formie dobrowolnego 1%. Natomiast argumenty, których używa są IMHO po prostu głupie i naciągane. I jeszcze jedno - czy nam się to podoba czy nie tradycja w naszym kraju jest silnie związana z religią, negując religię w 100% negujemy też tę tradycję i różne mechanizmy obronne także. Weźmy przykład tego chrzestnego - w naszej tradycji jest to ktoś pełniący rolę "planu awaryjnego" dla dziecka, w razie "w" zawsze jest jeszcze jest ktoś poza rodzicami, tak przynajmniej jest w środowisku, w którym ja się wychowałem. Niekoniecznie chodzi o to, że ten chrzestny na siłę katechizuje dziecko, chrzest w tym sensie jest obrzędem nadania dziecku "zastępczego opiekuna". Rezygnując z tego pozbawiasz się jednego z mechanizmów obronnych a innych w naszej kulturze (już?) nie ma... Trudno też oczekiwać, że jakieś powstaną w dzisiejszym świecie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
(...) Weźmy przykład tego chrzestnego - w naszej tradycji jest to ktoś pełniący rolę "planu awaryjnego" dla dziecka, w razie "w" zawsze jest jeszcze jest ktoś poza rodzicami, tak przynajmniej jest w środowisku, w którym ja się wychowałem. Niekoniecznie chodzi o to, że ten chrzestny na siłę katechizuje dziecko, chrzest w tym sensie jest obrzędem nadania dziecku "zastępczego opiekuna". Rezygnując z tego pozbawiasz się jednego z mechanizmów obronnych a innych w naszej kulturze (już?) nie ma... Trudno też oczekiwać, że jakieś powstaną w dzisiejszym świecie. Hmmm - znasz przykłady z życia, gdzie opiekę nad dzieckiem dostają rodzice chrzestni a nie prawdziwa rodzina? |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Hmmm - znasz przykłady z życia, gdzie opiekę nad dzieckiem dostają rodzice chrzestni a nie prawdziwa rodzina? Na szczęście w ogóle nie znam z życie przypadku, gdzie byłaby taka potrzeba ale w większości przypadków jakie znam chrzestny to ktoś z rodziny i to zwykle bliskiej więc jedno by drugiego nie wykluczało. Ale np. w mojej rodzinie zawsze chrzestni wspierają swoich chrześniaków, również ja wiem, że na chrzestnych zawsze mogę liczyć także coś w tym jest. A dodam, że nie pochodzę z wybitnie religijnej rodziny. CYTAT 2. Spowiedź ma za zadanie oczyścić z grzechów poprzez przyznanie się do błędów. Swoja drogą spowiadać się można nawet nie do księdza - po prostu powiedzieć to na forum kościoła. O, to jest IMHO bardzo ważne. Wg. mnie to nawet nie musi być w kościele, wielu ludziom wystarczy przyznanie się przed sobą (i o ile wierzą - to przed tym czy innym Bogiem, który przecież nie tylko w murach kościoła jest obecny). W niektórych kulturach pali się coś na stosie, zwykle najlepsze zwierzę. Ważne, żeby jakiś sposób oczyszczenia się istniał, żeby nie "kisić" wszystkiego w sobie. Ten post edytował vacu pią, 16 gru 2011 - 20:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:11 |