![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Nowe dąbrowskie przedszkole. Jest jak z bajki
![]() ![]() Fot. Szymon Zmarlicki / Agencja Gazeta Sufit podtrzymują filary w kształcie kredek, w salach czekają pufy przypominające słoneczka, a na podwórku - amfiteatr. W czwartek w Dąbrowie Górniczej otwarto przedszkole dla dzieci pracowników huty ArcelorMittal. Z pomysłem w tej sprawie wyszły członkinie zakładowej rady kobiet. To one przekonały prezesa Sanjaya Samaddara, że ułatwiając pracownikom godzenie życia zawodowego z rodzinnym, firma skorzysta: przyciągnie nową, młodą kadrę, której po odejściu na emeryturę obecnej załogi będzie bardzo potrzebować, i zadba o większą wydajność pracowników, którzy podczas pracy będą spokojni o dzieci. Ankieta, przeprowadzona wśród pracujących w dąbrowskiej hucie rodziców, potwierdziła słowa pań. - 95 proc. respondentów wyraziło chęć posłania dziecka do zakładowego przedszkola - mówi Sylwia Winiarek, rzeczniczka ArcelorMittal Poland, a jednocześnie członkini zakładowej rady kobiet. W kwietniu zeszłego roku koncern starał się o unijne dofinansowanie do budowy przedszkola, ale wniosek został odrzucony. - Na szczęście zarząd zdecydował realizować projekt z firmowych funduszy, kosztem niemal 5 mln zł - mówi Stefan Dzielniak z rady nadzorczej, który koordynował budowę przedszkola. Po ośmiu miesiącach od rozpoczęcia prac przy ul. Kasprzaka, niespełna dwa kilometry od huty, wyrósł zaokrąglony budynek w żółto-beżowym kolorze, przykryty stalową konstrukcją dachu, wykonaną w dąbrowskiej hucie. W czwartek pracownicy i zaproszeni goście weszli do gmachu po raz pierwszy, podczas oficjalnego otwarcia placówki. Powitał ich hol w pastelowych kolorach z filarami w kształcie kredek. Wchodzi się z niego do pięciu niezależnych segmentów, z których każdy składa się z sali ze stoliczkami, gdzie dzieci będą rysować i jeść posiłki, oraz drugiej, do zabawy - z pufami układającymi się w kształt słoneczka. W każdym segmencie są też magazynek na zabawki i łazienka oraz bezpośrednie wyjście do ogrodu z amfiteatrem i górką, z której zimą będzie można zjeżdżać na sankach. Niebawem pojawi się również plac zabaw. Na piętrze przedszkola znalazły się biura i gabinet higienistki. - Przedszkole pomieści setkę dzieci, ale budynek jest zaprojektowany tak, by w przyszłości, w razie potrzeby, jego część dało się podnieść o jedną kondygnację. Z kolei jeśli dzieci pracowników nie wypełnią wszystkich miejsc, z placówki będą mogły korzystać dzieci osób niezwiązanych z firmą - mówi Winiarek. Na razie chętni z zewnątrz nie powinni robić sobie nadziei, bo zainteresowanie placówką jest olbrzymie. - To duże ułatwienie dla osób, które mają nienormowany czas pracy - mówi Tomasz Frankiewicz, dyrektor biura informatyki, który do przedszkola zapisał już swoją czteroletnią córkę Zosię. Rodziców, zwłaszcza pracujących na zmiany, cieszy, że przedszkole czynne będzie od godz. 5.45 do 18. Są również zadowoleni z niskiej ceny. Za miesiąc pobytu dziecka wraz z wyżywieniem zapłacą tylko 100 lub 200 zł (w zależności od dochodów). Resztę kosztów pokryją dąbrowski magistrat oraz zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. - Powołanie przedszkola firmowego to wyraz naszej polityki odpowiedzialności biznesu. Mam nadzieję, że stanie się zachętą dla młodych pracowników do powiększania rodzin - mówi prezes Samaddar. Przedszkole w Dąbrowie Górniczej jest pierwszą tego typu placówką ArcelorMittal w Polsce. W przyszłym roku kolejne otwarte zostanie przy hucie w Krakowie. Magdalena Warchala, GW Katowice -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:05 |