![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: pon, 29 wrz 03 Nr użytkownika: 23 ![]() |
WidzĘ, Że ten temat jeszcze nie byŁ poruszany.
Co lubicie oglĄdaĆ? Ja byŁam wczoraj na przedpremierowym pokazie Dogville. I muszĘprzyznaĆ, Że ten film wbiŁ mnie w fotel (jak zresztĄ wszystkie zrobione przez von Triera). Co prawda trzeba sobie na niego zarezerwowaĆ sporo czeasu (peŁna wersja to 3 godziny), ale warto. Von Trier po raz kolejny w swoim kpiarsko-perwesyjnym stylu pokazuje ludzkie uczucia i sŁaboŚci. ZresztĄ sam film jest niezwykŁy - montaŻ 'klatka w klatkĘ', teatralne dekoracje, narrator. WiĘc jeŚli macie ochotĘna trochĘkina zmuszajĄcego do przemyŚleĹ, to pĘdzcie do kina jak tylko bĘdzie okazja :-) Pozdrawiam Ania |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: pon, 29 wrz 03 Nr użytkownika: 23 ![]() |
Jako fan i propagator ambitnego kina zadrŻaŁam z oburzenia
![]() A tak na serio, to w ostatnim czasie udaŁo mi siĘŚciĄgnĄĆ parĘfilmÓw, ktÓre spokojnie moŻna nazwaĆ ambitniejszymi, a na pewno sĄ warte obejrzenia. Przede wszystkim 'Porozmawiaj z niĄ'. O ile nie przepadam za samym Almodovarem ten film jest niezwykŁy. Z tym, Że mi podobaŁ siĘgŁÓwnie od strony scenariusza obdartego z 'mistycznej' otoczki (jeŚli siĘzdecydujesz obejrzeĆ, to doskonale zrozumiesz o co mi chodzi - chociaŻby pierwsza scena - jak dla mnie caŁkowicie bez sensu). Dwaj mĘŻczyĹşni, dwie niezwykle podobne, a jednak zupeŁnie rÓŻne historie. No i odwieczne pytanie - do jakiego punktu moŻna siĘposunĄĆ w imiĘmiŁoŚci? Ale nie martw siĘ- to nie jest ckliwy melodramat. Potem 'CzŁowiek bez przeszŁoŚci'. PomijajĄc fakt, Że film jest fiĹski (wiĘc fajnie siĘgo oglĄda - ja przez caŁy czas siĘzastanawiaŁam, czy napisy, ktÓre czytam sĄ faktycznie tŁumaczeniem kwestii aktorskich ![]() A poza tym oczywiŚcie gorĄco polecam caŁego von Triera (z naciskiem na KrÓlestwo, ktÓre jest klasĄ samĄ w sobie, no i moŻe jeszcze na EuropĘ, z pobudek stricte osobistych - wŁaŚnie koĹczĘtŁumaczyĆ do niej napisy ![]() Natomiast kino ambitne+Świetna komedia to 'Noc na ziemi' Jima Jarmuscha. Nie wiem tylko czy ten film jest gdzieŚ do zdobycia. W kaŻdym razie REWELACJA ![]() Dobra, konczĘ, bo akurat na ten temat to mogĘcaŁy referat ciĄgnĄĆ, aŻ wszyscy zasnĄ... ![]() Pozdrawiam Ania |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:04 |