![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
http://www.dg.pl/news/show/group/1/id/2552...i+przedszkolach
Podwyżki w żłobkach i przedszkolach Na ostatniej przed wakacjami sesji Rady Miejskiej przyjęto pakiet uchwał dotyczący żłobków i przedszkoli. Wyższe ceny za opiekę nad najmłodszymi mieszkańcami miasta w gminnych placówkach zaniepokoiły niektórych samorządowców. Jeszcze tylko do 31 sierpnia rodzice posyłający swoje pociechy do miejskiego żłobka zapłacą za jego pobyt 60 zł miesięcznie (oraz 5 zł dziennej opłaty za wyżywienie). Od nowego roku szkolnego koszty znacznie wzrosną. Opłata za pobyt wyniesie 120 zł miesięcznie, a stawka żywieniowa wzrośnie do 6 zł (1,60 zł - śniadanie, 3,10 zł - obiad, 1,30 zł - podwieczorek). Dodatkowo wprowadzono opłatę za tzw. wydłużony wymiar opieki w żłobku (ponad 10 godzin dziennie). W tym przypadku za każdą rozpoczętą godzinę rodzice zapłacą 20 zł. Spore zmiany czekają także rodziców dąbrowskich przedszkolaków. Miejskie placówki zapewniają swoim podopiecznym 5 godzin dziennie bezpłatnej opieki i nauczania. Dotychczas koszt każdej godziny zadeklarowanej przez rodziców, wykraczającej poza ten wymiar wynosił 0,60 zł. Po wakacjach będzie to już 1, 50 zł. Pocieszeniem może być fakt, że w przypadku nieobecności dziecka w przedszkolu opłata ta będzie zwracana. W trakcie sesji Rady Miejskiej Komisja Zdrowia i Opieki Społecznej bezskutecznie starała się o zmniejszenie poziomu podwyżki do kwoty 1,20 zł za godzinę. - Proponowana podwyżka to rzetelnie wyliczone stawki, które pojedynczo wyglądają może niepozornie, ale łącznie dają ok. 23 mln zł wpływu do budżetu miasta. Pieniądze te przeznaczamy m.in. na remonty placówek. Zastanówmy się czy w tym wypadku bardziej zaszkodzimy dzieciom czy sobie? - przekonywał prezydent Zbigniew Podraza. Argumenty te nie trafiły do radnych opozycji. - Nasza gmina nie należy do oszczędnych czy liczących każdy grosz. Dlaczego nie moglibyśmy wyjść na przeciw młodym małżeństwom, które często borykają się z problemami z pracą, mieszkaniem czy też są obciążone kredytami? Wiemy, że w innych miastach stawka za godzinę pobytu wynosi nawet 2,50 zł, ale czy musimy brać z nich przykład? Tym bardziej, że jesteśmy jedną z gmin o najniższym w regionie wskaźniku demograficznym - argumentowała Bogusława Ciaś. Z odsieczą prezydentowi przyszła radna Katarzyna Chrobot. - W przedszkolach bywam codziennie. Rozmawiam zarówno z rodzicami jak i dyrekcją. Rodzice są przygotowani na tą podwyżkę. Co więcej, spodziewali się nawet opłaty w wysokości 2 zł. Dyrektorzy placówek również potwierdzają, że 1,50 zł to nie jest wygórowana stawka. Można na sprawę spojrzeć także z innej perspektywy. Czy tak nisko wyceniamy godzinę pracy nauczyciela? - pytała radna Chrobot. ------------------------------- Brawo Pani radna Chrobot – wyrasta Pani na nową gwiazdę Sojuszu Lewicy Demokratycznej Proszę mi tylko jeszcze powiedzieć, na jakie kolejne podwyżki mam się przygotowywać? Jak będę wcześniej wiedział to na pewno łatwiej się z tym pogodzę, oswoję a nawet podziękuję, że podwyżka była niższa niż się można było po WAS spodziewać i dalej będę z uśmiechem na twarzy bulił i głosował na Was ********** |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:08 |