![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 6 Dołączył: wto, 29 wrz 09 Nr użytkownika: 3,476 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do pociągu to kolega dojeżdża z Zawiercia - w zeszłym roku był taki okres, że nie było wiadomo czy się w pracy pojawi, czy nie, czy będzie spóźniony 1h czy 2h
![]() Jeszcze co do powrotu to o ile z S-ca do DG transport jest co jakieś 20-30 minut i mogę tak wyjść z pracy aby nie czekać długo to z tego co pamiętam po 16 z DG do mnie autobusy zaczynają jeździć co ok 1h - jak się spóźnisz 5min i masz pecha to potem czekasz 30-50 minut na przystanku w mrozie... Wiem, że nie jest to problem tylko u mnie - swego czasu jak jeździłem często do Strzemieszyc Małych (tylko linia 84) to kursy też były co 1h, nie mówiąc o linii 637, która ma chyba 10 kursów na dzień. Komunikacja miejska sprawdza się jeśli mam dojechać np. z Gołonoga do centrum czy z DG do S-ca albo Katowic (ale to pod warunkiem, że godziny są "oblegane") ale dojazd z peryferii to jest tragedia. Tak jak pisałem największe problemy są w zimie, kiedy kursy wypadają albo mają duże poślizgi - jeden autobus się spóźni to sypie się cała trasa i trzeba szukać nowych połączeń albo czekać. Parę lat temu podczas zimy linia 175, z powodu śniegu, kończyła kurs w Ujejscu nie dojeżdżając w ogóle do Trzebiesławic - nie raz widziałem jak co bardziej wytrzymali lekkim truchtem o godzinie 22 czy 23 targali do domu parę (ok 5, może więcej) kilometrów ![]() Generalnie moje zdanie jest takie, że komunikacją miejską można się u nas bez problemów poruszać w okolicach większych osiedli/miast (Gołonóg, Centrum, Sosnowiec, Będzin - tu ratują sytuacje tramwaje bo autobusem do Będzina też ciężko - wieczorem nawet do Katowic jest się ciężko dostać) ale jak ktoś musi dojechać z peryferii to już to tak pięknie nie wygląda. Dlatego pisanie/mówienie "ludzie zostawcie samochody i korzystajcie z komunikacji miejskiej" to nieporozumienie. Jeździłem najpierw 5 lat do centrum DG a następnie ok 7 lat do Sosnowca i mam dość. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:59 |