![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tramwaje sa kregosłupem komunikacyjnym w DG i powinny byc tymbardziej wzmocnione, nawet kosztem dublujacych trase autobusów. Tramwaje jada głowną arterią DG i w ich obrebie znajduje sie około 2/3 mieszkanców DG. Juz mnie ciekawi co by "vacu i"gregol" mówił gdyby tramwaje zlikwidowano. Przybyło by pasażerow w przepchanych autobusach, i nawet Ci którzy wola pozostawic 4 kółka pod domem, musieliby do nich wsiasc. I co wtedy? byłoby "kur..wanie" ze korek od poczty po górke gołonoska.Ogólnie pomysł chory.Tramwaje wymagaja modrenizacji taboru i torowiska oraz przedłuzenia lini do Zagórza. Dałoby to lepszy komfort jazdy tramwajem i wieksze mozliwosci dojazdu. Powinno sie to przeniesc na wieksza liczbe pasazerow. Choc w naszym społeczeństwie, prawie kazdy kto ma auto, to musi nim jechac nawet do najblizszego sklepu. Bo to punkt honoru wozic " D..." autem.
![]() Moim zdaniem należałoby dogadać się z Sosnowcem, Będzinem i Czeladzią i wspólnie opuścić KZK GOP, jakby jeszcze odciąć się od TŚ S.A to mielibyśmy naprawdę solidny fundament pod budowę sprawnej komunikacji miejskiej w Zagłębiu. W zasadzie odłączenie Tramwajów Zagłebia od Śląskich nie jest trudne. Tylko "15" łaczy Katowice z Sosnowcem. "26" wyjezdzajac z Niwki ma chyba tylko 1 przystanek w Mysłowicach.W razie niemoznosci dogadania sie z Bedzinem i Sosnowcem mozna postawic na samodzielna linie typu "28"Urząd Pracy- petla Kaszprzaka co 10 min i czasem na Hute. Jedyne co to to ze tramwaje musiały by do Nas dojezdzac z zajezdni bedzinskiej.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 6 Dołączył: wto, 29 wrz 09 Nr użytkownika: 3,476 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Choc w naszym społeczeństwie, prawie kazdy kto ma auto, to musi nim jechac nawet do najblizszego sklepu. Bo to punkt honoru wozic " D..." autem. ![]() Guzik prawda! Mieszkam w Ujejscu, pracuję w centrum Sosnowca. Samochodem jadę (jak nie ma remontów albo wypadków) ok 20-25 minut. Kiedyś jeździłem autobusami, dwoma. Jak dobrze poszło to jechałem 1h 10min - czyli jak pierwszy autobus się nie spóźnił a drugi nie przyjechał wcześniej. Jak gdzieś się autobusy rozjechały to i 1h 30min się turlałem do roboty. Z powrotem wsiąść w Sosnowcu o 16 do autobusu, który jedzie do D.G. czasami graniczyło z cudem. Komfort żaden jak wisisz uczepiony jedną ręką rurki i wspierając się palcami jednej stopy na schodku. To samo w tramwajach. Tylko że jak akurat nie było 21 to czekała mnie dodatkowa przesiadka w Będzinie. Nie wspominając już o tym, że w zimie jak wsiadałem rano w 175 to lód był na szybach od wewnątrz a w lato bardzo często wytrzymać się nie da jak ludzie wracają spoceni... Gdyby tak nagle wszyscy zostawili samochody pod domem i przesiedli się do komunikacji miejskiej jaki byłby luz na drogach... Ale być może do środy dotarłbym do pracy bo już teraz jak rano jedzie młodzież do szkoły, ludzie do pracy i dodatkowo wypadnie dzień targowy to w Ujejscu jeszcze można usiąść ale na Gdańskiej to już nawet stać nie ma gdzie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:47 |