![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 253 Dołączył: śro, 06 sie 03 Nr użytkownika: 4 Płeć: Mężczyzna ![]() |
widzieliscie te doniczki w centrum za cholere mi sie to nie podoba wyglada jakby ktos w przypadkowym miejscu wysypaŁ sterte cegieŁ, kompletny brak zmysŁu estetycznego hehehe
Ten post edytował kwintosz wto, 24 paź 2006 - 23:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
ciekawe fragmenty
QUOTE(Protokół z Sesji Rady Miejskiej Dąbrowy Górniczej z dnia 25 stycznia 2006 roku) Radny Krzysztof Bobrowski chciałem wrócić do nadbudowy Sanepidu. Jak słuchałem o nadbudowie na poprzednich sesjach to w zasadzie ani mi to przeszkadza ani nie przeszkadza. Natomiast w momencie, w którym się dowiedziałem, że będzie budowany Geant o ile to jest prawda, przypominając sobie z poprzednich lat, kiedy były rozważane koncepcje budowy Geant-a a przede wszystkim rozwiązań drogowych. Były wyliczenia przez naszych urzędników i przez firmy do tego powołane ilości pojazdów, która w centrum się natłoczy dojeżdżając do Geant-a. Z tych wyliczeń wynikało, aby uniknąć blokowania się ulic, bo będzie długi ciąg samochodów jadących od Będzina, że trzeba by zrobić trzeci pas, czyli jeden pas skręcający do Geant-a, jeden na Gołonóg i jeden prawoskręt na Kościuszki w górę. Tam była nawet koncepcja przedłużenia przejścia podziemnego, aby można było to zrealizować. Zastanawiam się nad jedna rzeczą czy w tym momencie, gdy będziemy musieli ten skomplikowany komunikacyjnie punkt w gminie rozwiązać, czy ten budynek przy takim zbliżeniu będzie wytrzymywał takie obciążenie ruchu kołowego żeby nie powtórzyła się sytuacja taka jak z kościołem, który zaczął się rozsypywać od drgań samochodów i tramwajów. Uważam panie Prezydencie, że należałoby z tymi komunikantami przedyskutować sprawę czy tam jest miejsce dla tego trzeciego pasa, bo tam jest bardzo wąsko. Według poprzednich wyliczeń istniało tam zagrożenie dla tych budynków, one są dość stare. Warto to wziąć pod uwagę, aby skorelować tą nadbudowę i wziąć pod uwagę to dodatkowe obciążenie wynikające z ruchu kołowego.
Prezydent Miasta Jerzy Talkowski powiedział, że za chwilę odda głos panu Naczelnikowi Sobczykowi on to dokładnie wyjaśni. Geant z nami przedyskutował i jest inna koncepcja zabudowy. Będzie to jak gdyby drugi rynek natomiast na osi ulicy 3-go Maja będzie bardzo ładna kładka a chcemy dążyć do tego, aby ta okropna z metalu zbudowana kładka, aby ją usunąć, bo izochrony są takie, że pozwalają na to żeby na tą wysepkę tramwajową dojść również z tej kładki. Mamy symulacje, co do budynku poczty i sanepidu ten fragment ma charakter zabudowy starego miasta, starego naszego miasta. Może nie tak znanego jak w Krakowie czy Sandomierzu tym niemniej jednak musimy chronić go i nic nie będzie przeszkadzało, jeżeli nadbudujemy jedną kondygnację. Myśmy myśleli o dwóch kondygnacjach, ale nie wiadomo czy z punktu widzenia konstrukcyjnego jest możliwość nadbudowania dwóch pięter. (...) chciałbym żeby ten wielki nasz historyczny rynek prawidłowo zabudować istnieje możliwość nadbudowy nad pocztą jednej kondygnacji, o czym już mówiłem kilka razy nie jest to taka prosta sprawa, ale już jesteśmy w tej chwili bardzo zaangażowani, ponieważ wyprowadziliśmy sanepid i to jest nasz budynek i to jest najbardziej oczywiście dostępna sprawa, którą możemy rozwiązać. Natomiast będziemy teraz również dążyli, aby wejść we współwłasność i dobudować nad pocztą również jedną kondygnację będzie to już ta pierzeja południowa bardzo pięknie zabudowana. Natomiast tam gdzie mieliśmy wykupiony i usunięty budynek z Bytomskiej Spółki daje możliwość zabudowy pierzei zachodniej, i zrobimy sobie piękny rynek i będziecie państwo mieli naprawdę wielką satysfakcję, jeżeli my to uporządkujemy a to od lat nie jest uporządkowane. Dąbrowa mająca 130 tysięcy mieszkańców powinna mieć godne centrum również drugie takie centrum będzie w rejonie Geant – a. Doszliśmy z Gentem do porozumienia, aby nie budować okropnego supermarketu a wręcz przeciwnie wypiętrzyć go na dwie kondygnacje i żeby zrobić aranżacje pięknej zieleni, pięknych parkingów i zaaranżowania zielenią niestacjonarną. Naczelnik Wojciech Sobczyk zapraszam radnego do siebie i pokażę panu aktualny projekt zagospodarowania. W grudniu zostało wydane pozwolenie, został zatwierdzony projekt zamienny, według którego Geant będzie realizowany. Radny Krzysztof Bobrowski czy mamy od inżynierów ruchu drogowego… Naczelnik Wojciech Sobczyk jest postanowienie, projekt został opracowany przez projektantów z układem komunikacyjnym obsługującym Geant. Zapraszam pokażę, projekt w pewnym fragmencie musi być również zgodny z ustaleniami obowiązującego planu zagospodarowania przestrzennego. Radny Krzysztof Bobrowski, ale my rozmawiamy o dwóch rzeczach pan Naczelnik mówi o planach zagospodarowania przestrzennego i architekturze a ja mówię o sprawach związanych z komunikacją o ilości przewidywanych samochodów, które tam będą na godzinę przejeżdżały, o średnim tonażu ciężarówek jadących do tego sklepu i czy to wszystko będzie spójne. Naczelnik Wojciech Sobczyk nie można było tego pozwolenia, które było opracowane zatwierdzić i wydać ze względu na to, że nie byliśmy właścicielami działki, która obecnie jest naszą własnością a przedtem Bytomskiej Spółki. Radny Krzysztof Bobrowski tam miał być tylko jeden pas zjazdu. mialy byc 3 kondygnacje :!: dobrze ze CH bedzie polaczone z 3 maja. Pierwszy pisalem w sieci kilka lat temu zeby kladka planowana w centrum (stare plany) lepiej byla dalej i polaczyla 3maja z CH. W centrum jest przejscie podziemne. Wemy juz ze po raz ktorys zostaly zmienione plany Geanta - mam nadzieje ze to juz ostatecznie i budowa wkoncu ruszy. PS. w jaki sposob parkingi w centrum miasta moga byc piekne :?: No chyba ze schowane pod ziemia -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:39 |