![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Witajcie
Jestem dość nowo piszącą osobą na forum, ale podczytywałam od dłuższego czasu. Chciałabym wrzucić do przedyskutowania jeden temat, który mnie osobiście doprowadza do szału, a myślę, że o tej porze roku jest na czasie. Chodzi mi mianowicie o problem związany z psami i ich odchodami. Idąc wczoraj wieczorkiem w okolicach godziny 22 przez nasze piękne przejście podziemne, rozglądając się po zdjęciach wiszących na ścianach, cudem uniknęłam wdepnięcia w psią kupę i nerw mnie wziął bo oczami wyobraźni widziałam pieska i jego właściciela, który nie dostrzega, że jego pupil wypróżnia się w centralnej części podziemia. No właśnie problem psich kup jest problemem nie tylko w Dąbrowie, ale także w innych miastach. Pamiętam tego typu scenki z Katowic gdzie jak tylko stopnieją lody to przejście chodnikiem często przypomina slalom. Nie chodzi tylko o chodniki ale również o trawniki. Nie zapomnę jak moje kilkuletnie dziecię chcąc sobie skrócić drogę na plac zabaw z rozpędu wpadło na trawnik i niestety w psią kupę. Wiem, ze temat nie jest łatwy do rozwiązania, bo nie wyobrażam sobie możliwości zmuszenia wszystkich do sprzątania po swoich psach, ale warto myślę zacząć o tym rozmawiać, a może kiedyś jakieś stowarzyszenie napisze projekt i podda całe nasze społeczeństwo gruntownej edukacji. Co sądzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: sob, 23 cze 07 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 740 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiadomo, że nic nie boli tak człowieka jak bezsensowna strata pieniędzy.
Według mnie problem psich kup zostałby w momencie rozwiązany gdyby tylko tym na górze na tym zależało. Straż miejska w końcu mogłaby się do czegoś przydać a nie tylko karać jak w parku ktoś sobie kulturalnie pije piwko. Miasto powinno zrobić akcję przeciwko psim kupą na trawnikach i chodnikach. W miejscach gdzie są te kosze (jak dla mnie powinny być w całej DG) na psie odchody przez ok. dwa tygodnie powinny być zmożone patrole straży miejskiej. Każda osoba złapana ze swoim pupilem na gorącym uczynku powinna dostać mandat, nie jakiś wysoki tylko taki rozsądny np: 30 zł. Pocztą pantoflową z prędkością światła wieść rozniosłaby się po DG wśród właścicieli czworonogów, że samowolka już się skończyła. Gwarantuję, że problem szybko by znikł. A pieniądze z mandatów przeznaczyć np; na nowe kosze w innych miejscach. Radykalne ale pewnie skuteczne ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:56 |