![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kooperatysta ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: czw, 02 lut 06 Skąd: Gliwice - os. Obrońców Pokoju Nr użytkownika: 181 Płeć: Mężczyzna GG: 12886405 Skype: spl908455 Tlen: henryk_moscibrodzki ![]() |
Jest coś takiego jak spółdzielczość socjalna.
W Polsce jest bezrobocie, i coś z tym trzeba zrobić. Ruch - w pierwszej kolejności - należy do samych zainteresowanych (czyli bezrobotnych), ponieważ władza - na takie sprawy - nie ma czasu. Proponuję przeczytać ciekawy referat - prof. dr hab. Zofia Chyra-Rolicz - "Spółdzielczość w aktywizacji dyskryminowanych grup społecznych w krajach wysoko rozwiniętych". Na zachodzie nastała moda na spółdzielnie socjalne, również i u nas tego typu spółdzielnie zaczynają "raczkować". Może urodzi się jakaś spółdzielnia socjalna - z prawdziwego zdarzenia - w Dąbrowie Górniczej i/lub okolicy. Polecam również przemyślenia Stefana Bratkowskiego "Kilka sposobów na niemożliwość, czyli poradnik dla tych, którzy nie wiedzą, że nic się nie da zrobić" Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji, Henryk Mościbrodzki sygnatariusz POWNAS Skype: spl908455 ============= POWNAS jest ruchem społecznym działającym na rzecz rozwoju autentycznej spółdzielczości. Ten post edytował kwintosz pon, 14 kwi 2008 - 16:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@Mały77 - Dwie sprawy:
1/ Z tablicy nie zgłosił się nikt niestety ![]() 2/ Czepiasz się kolego i tyle. Byłem przy rozmowie koleżanki, która bezpośrednio zajmowała się rekrutacją z panią z PUP. Podczas rozmowy dokładnie było powiedziane czym się firma zajmuje i kogo potrzebujemy. Było powiedziane, że to mają być osoby niekoniecznie mające doświadczenie ale mające pojęcie o tej pracy, choćby teoretyczne podstawy, tak jak napisał cery. No to chyba Panie powinny wiedzieć kogo kierują, niechby nawet był ten piekarz pod warunkiem, że już pracował jako elektromonter. Tymczasem został np. przysłany technik ekonomista, który kilka lat pracował w UK jako magazynier, później w Polsce jako kurier. No wybacz ale to chyba działa na zasadzie przypadku, jest jakaś oferta to pchamy kogo popadnie. Jako "klient" byłem w dąbrowskim PUP tylko raz, zaraz po studiach, liczyłem, że jeśli nie pracę to może dopóki sam sobie zatrudnienia nie znajdę to może jakieś szkolenie czy coś w ten deseń uda mi się załatwić. Ale miła pani od razu sprowadziła mnie na ziemię tekstem: "oj, dla pana po takich studiach to nic nie mamy i nie będziemy mieć a szkolenia to dla bezrobotnych bez kwalifikacji a pan ma kwalifikacje" ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
2/ Czepiasz się kolego i tyle. Byłem przy rozmowie koleżanki, która bezpośrednio zajmowała się rekrutacją z panią z PUP. Podczas rozmowy dokładnie było powiedziane czym się firma zajmuje i kogo potrzebujemy. Było powiedziane, że to mają być osoby niekoniecznie mające doświadczenie ale mające pojęcie o tej pracy, choćby teoretyczne podstawy, tak jak napisał cery. No to chyba Panie powinny wiedzieć kogo kierują, niechby nawet był ten piekarz pod warunkiem, że już pracował jako elektromonter. Tymczasem został np. przysłany technik ekonomista, który kilka lat pracował w UK jako magazynier, później w Polsce jako kurier. No wybacz ale to chyba działa na zasadzie przypadku, jest jakaś oferta to pchamy kogo popadnie. Może i się czepiam ![]() Jeżeli tak było jak piszesz to czemu nie zadzwoniliście - nie wiem - do kierownika tej Pani i nie złożyliście zażalenia żę kierują nie takich ludzi jak chcecie? Bo jak dla mnie UP powinie działać tak jak firmy pośredniczące w poszukiwaniu pracy - składacie konkretną ofertę a UP Wam takich osób szuka. Jeżeli tak nie jest to coś działa nie tak i trzeba dojśc do tego dlaczego dana oferta trafiła do nieodpowiedniej osoby i dlaczego osoby nie są weryfikowane przed wysłaniem do pracodawcy. Ja naprawdę znam pracodawców - co prawda z terenu działania UP w DG - którzy potrafili zorganizować kandydatów na pracowników w 24 godziny. Jako "klient" byłem w dąbrowskim PUP tylko raz, zaraz po studiach, liczyłem, że jeśli nie pracę to może dopóki sam sobie zatrudnienia nie znajdę to może jakieś szkolenie czy coś w ten deseń uda mi się załatwić. Ale miła pani od razu sprowadziła mnie na ziemię tekstem: "oj, dla pana po takich studiach to nic nie mamy i nie będziemy mieć a szkolenia to dla bezrobotnych bez kwalifikacji a pan ma kwalifikacje" ![]() vacu - z dyrektorskim wykształceniem szukałeś pracy w UP? ![]() A tak na poważnie - pracodawcy w UP nie szukają pracowników po studiach - najczęściej są to pracownicy bez kwalifikacji, z niskimi kwalifikacjami pracujących za najniższe wynagrodzenie. Pani Ci po prostu uświadomiła, że w UP pracy raczej nie znajdziesz. Patrzyłem teraz na oferty i uświadamia mnie to w tym przekonaniu. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
A tak na poważnie - pracodawcy w UP nie szukają pracowników po studiach - najczęściej są to pracownicy bez kwalifikacji, z niskimi kwalifikacjami pracujących za najniższe wynagrodzenie. Pani Ci po prostu uświadomiła, że w UP pracy raczej nie znajdziesz. Patrzyłem teraz na oferty i uświadamia mnie to w tym przekonaniu. To jest dyskryminacja! Mam rozumieć, że jeśli - odpukać - stracę pracę bo zakład splajtował to pup mi nie pomoże bo nie skończyłem edukacji w 6 klasie podstawówki, bo kilka lat pracowałem, pokończyłem kursy zawodowe i jestem "atrakcyjny" na rynku pracy. I przez takie właśnie myślenie "urzędników" pup-u tylu darmozjadów wiecznie bezrobotnych musimy utrzymywać. A oni myślą, że im sie wszystko należy bo oni są bezrobotni Ten post edytował marcin.p sob, 06 lis 2010 - 21:04 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 10:32 |