![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Żłobek po nowemu Piotr Sobierajski 2010-06-11 00:46:13 Dobiega końca generalny remont Żłobka Miejskiego przy ul. Jaworowej 4. Trwają jeszcze ostatnie prace wykończeniowe, montaż wyposażenia oraz odbiory techniczne. Od września br. całkowicie przebudowany obiekt będzie mógł pomieścić 75 maluchów, czyli o 40 więcej niż dotychczas, a dodatkowa 20 ma swoje miejsce w filii przy ul. Tysiąclecia 23 w Gołonogu. Choć to ogromny postęp, to zapotrzebowanie na opiekę jest tak duże, że nie wszyscy chętni rodzice będą mogli jednak zapisać swoje pociechy do dąbrowskiej placówki. Generalny remont kosztował 6,5 mln zł. Dobudowane zostało nowe skrzydło budynku. Pozostała część i wszystkie pomieszczenia zostały przebudowane i odnowione, tak by spełniały aktualne standardy i wymogi. Zakupione zostało także nowe wyposażenie (m.in. łóżeczka, zabawki, krzesła). - Rozbudowa placówki i nowoczesne wyposażenie stworzą jeszcze lepsze warunki opieki nad dziećmi. Zmienił się układ i wyposażenie kuchni. Pojawiła się nowa, kuchnia mleczna, przeznaczona dla najmłodszych podopiecznych żłobka. Jest także nowe zaplecze sanitarne, pokoje socjalne dla pracowników. Zapewnimy opiekę dzieciom do 12-13 miesięcy, to jedna grupa, korzystająca właśnie z kuchni mlecznej. Drugą stanowić będą maluchy od roku do 24 miesięcy. Będziemy także mogli stworzyć dwie grupy, liczące po 20 dzieci, w wieku od dwóch do trzech lat - mówi Dorota Bator-Bigaj, kierowniczka dąbrowskiego żłobka. Konieczne będzie w takiej sytuacji zwiększenie kadry oraz personelu. W sumie będzie to jedenastu pracowników (11,67 etatu), głównie pielęgniarek/opiekunek dziecięcych oraz salowych. Łączne zatrudnienie wynosić będzie natomiast 29,35 etatu. Obecnie na liście znalazło się 112 zgłoszeń, z czego 102 rodziców potwierdziło chęć oddania swoich pociech pod opiekę dąbrowskiej placówki. Miesięczna opłata za pobyt kształtuje się na poziomie ok. 160-170 zł (60 zł opłata stała plus 5 zł dzienne wyżywienie). Alternatywą jest opieka w Niepublicznym Żłobku Miś Uszatek, przy ul. Dąbskiego 17, ale tutaj na razie zajęte są wszystkie 62 miejsca. Kiedy jednak się zwalniają, na bieżąco przyjmowane są kolejne maluchy. Tu na opłaty składają się m.in. 350 zł opłaty stałej, 7 zł dziennie za wyżywienie i 200 zł wpisowego. Gmina dopłaca jednak 600 zł do pobytu każdego małego dąbrowianina, który znajdzie opiekę w placówce prywatnej. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:40 |