IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Wywiady z zawodniczkami, trenerami..., MKS-u i o MKS-e
endriu
post nie, 02 lis 2008 - 23:31
Post #1

Ja tutejszy, z bagna

Grupa: Moderator Sport
Nr użytkownika: 359
GG: 1276813 status gadu-gadu

CYTAT
Ewelina Sieczka: Każdy trener ma swój sposób na drużynę

autor: Jakub Brąszkiewicz

Siatkarki MKS-u Dąbrowy Górniczej mogą się okazać czarnym koniem PlusLigi Kobiet. Szkoleniowiec zespołu z Zagłębia Dąbrowskiego, Waldemar Kawka ma do dyspozycji zespół, który jest mieszanką młodości i doświadczenia. Na najbardziej newralgicznej pozycji - rozgrywającej, ma do dyspozycji doświadczona Magdalenę Śliwę. Wychowanka Wisły Kraków w swojej bogatej karierze zdobyła między innymi dwa razy Mistrzostwo Europy. A za odbiór w jego zespole odpowiadają między innymi 21-letnia libero - Krystyna Tkaczewska i 20-letnia przyjmująca Ewelina Sieczka.W ostatnim spotkaniu ligowym siatkarki Waldemara Kawki rozczarowały. Przegrały z Centrostalem Bydgoszcz. Mimo, że nad Brdę jechały w roli faworytek, to nie zdołały wywiązać się z tej roli. Do Dąbrowy Górniczej wróciły bez żadnej zdobyczy punktowej. Gospodynie doskonale wykorzystały atut własnej hali. - Od początku wiedziałyśmy, że to nie będzie łatwe spotkanie, mimo iż typowano nas na faworyta. Hala w Bydgoszczy jest strasznie specyficzna, i gra się na niej niezwykle ciężko. Szkoda tego meczu, bo było bardzo blisko, sety przegrane w końcówkach wynikały z naszych własnych błędów, z których musimy szybko wyciągnąć wnioski by w następnych meczach cieszyć się ze zwycięstw - mówiła specjalnie dla portalu SportoweFakty.pl Ewelina Sieczka

Szkoleniowiec ekipy z Kotliny Dąbrowskiej dokonał dwóch zmian w porównaniu z pierwszym spotkaniem, a stara sportowa prawda mówi, że zwycięskiego składu się nie zmienia. Na parkiet w podstawowej szóstce wyszły Beata Strządała i Aleksandra Liniarska. W kwadracie dla rezerwowych początek spotkania śledziły Ewelina Sieczka i Małgorzata Lis. - Trener podaje wyjściową szóstkę dopiero po rozgrzewce meczowej, o decyzje, dlaczego wyszłyśmy w takim zestawieniu a nie innym należałoby pytać trenera. My nie mamy na to wpływu, jedyne, co jako rezerwowe możemy zrobić to wejść, gdy dostaniemy szanse i pomoc drużynie - powiedziała przyjmująca.

Siatkarki Dąbrowy Górniczej liczyły na to, że po dwóch spotkaniach będą miały na koncie komplet punktów. Jednak plan udało się zrealizować jedynie w 50 procentach. - Wiadomo, że bardzo chciałyśmy wygrać dwa mecze za trzy punkty. To jest sport i nikt za darmo nie odda nie odda. Musimy je same zdobyć. Dlatego osobiście nie jestem zwolenniczka typowania zwycięzcy przed meczem - zaznaczyła siatkarka.

Ewelina Sieczka jest najmłodszą siatkarką w swoim zespole. Wygląda na to, że wychowanka MKS-u Dąbrowy Górniczej, mimo, że ma najmniejsze doświadczenie nadal będzie występować w podstawowym składzie. Tak jak miało to miejsce w zeszłorocznych rozgrywkach. W tym sezonie do zespołu dołączyły tak doświadczone siatkarki jak między innymi: Magdalena Śliwa, Beata Strządała i Joanna Staniucha-Szczurek. - Bardzo dobrze czuję się w zespole. Nikt nie daje odczuć mi tego, że jestem najmłodsza. Wszystkie mamy takie same szanse. Nowe dziewczyny są bardzo miłe i mimo różnicy wiekowej nie mamy problemów z dogadywaniem się na boisku - powiedziała wychowanka MKS-u.

W przerwie między sezonowej zespół opuścił pierwszy trener - Wiesław Popik, a jego miejsce zajął Waldemar Kawka. - Z trenerem spotkałam się już jakiś czas temu, wiec dla mnie jest to "stary nowy trener". Waldemar Kawka trenował mnie jeszcze jako juniorkę. Współpraca układa się całkiem nieźle, a co do zmian myślę ze zmieniły się formy treningowe, bo jak wiadomo każdy trener ma swój sposób na drużynę.[i/i]

Drużyna z Zagłębia Dąbrowskiego chce poprawić osiągniecie z poprzedniego sezonu, a wtedy zajęły piąte miejsce. - [i]Naszym "wspólnym" celem w tym sezonie jest zajęcie miejsca 1-4. Zakończenie sezonu na miejscu w "czwórce" będzie z pewnością zadowalał zarówno nas jak i zarząd
- zakończyła Ewelina Sieczka.

pozdr...

--------------------
To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Lui
post pią, 29 sty 2010 - 19:51
Post #2

Klub.Kibica #020

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 995
GG: 5955911 status gadu-gadu

CYTAT
Katarzyna Gajgał: Tworzymy fajną "paczkę"

Katarzyna Gajgał to zawodniczka bardzo doświadczona, która zawsze gra na dobrym, równym poziomie. Niedawno doznała kontuzji, jednak już wróciła na boisko i ponownie pomaga koleżankom w odnoszeniu kolejnych zwycięstw.

Czy zdarza się, że podczas meczu ogarnia Cię niemoc? Taka chwila słabości? Co wtedy robisz i kto motywuje Cię do dalszej pracy?

Katarzyna Gajgał: Niemoc czasem się wkrada w trakcie meczu - to jest prawda, ale wtedy wychodzę z założenia, że muszę się przełamać. Staram się wtedy prosić rozgrywającą o jeszcze jedną piłkę, dobrą akcję, która wiem, że mnie wtedy zmobilizuje i która pozwoli mi potem wrócić do swojego poziomu gry.

Ostatnio dopadła Cię kontuzja i miałaś krótką przerwę w treningach. Na szczęście już wróciłaś. Czy masz duże zaległości do nadrobienia?

- Przez kontuzję mam braki głównie na siłowni, ponieważ nie mogłam się zbytnio obciążać, ale w jakiś sposób to już nadrobiłam i myślę, że na dzień dzisiejszy jest całkiem dobrze.

W środowisku siatkarskim często mówi się, że drużyna Enionu bez Katarzyny Gajgał jest jak ,,żołnierz bez karabinu". Jak się do tego odniesiesz?

- Myślę, że jestem postrzegana jako ta osoba, która dostaje dużo piłek do ataku, ponieważ zespoły, które grają przeciwko nam głównie mnie pilnują w tym ataku, przez co nasze skrzydła mają ułatwione zadanie i bardzo się z tego cieszę. Staram się pomóc jak mogę. Sądzę, że zgrałam się już z dziewczynami i tworzymy fajną ,,paczkę". Oby to wszystko przełożyło się jeszcze na sukces.

Kilka dni temu zagrałyście mecz ze Scavollini Pesaro. Niestety nie udało wam się ugrać nawet seta. Uważasz, ze był to dobry mecz w waszym wykonaniu?

- Uważam, że był to dobry mecz w naszym wykonaniu, ponieważ widać, że gramy w Lidze Mistrzyń coraz lepiej. Przed nami kolejny włoski przeciwnik. Myślę że nas nie zlekceważy, podejdzie do nas poważnie, bo jesteśmy nowym zespołem, nie znają nas, oglądają jedynie wideo, ale inaczej jest oglądać, a inaczej grać z tym zespołem.

Czy Twoim zdaniem udział MKS-u w Lidze Mistrzyń jest dla was plusem czy minusem?

- To nasze doświadczenie, które zdobywamy w Lidze Mistrzyń przerzuca się na pewno na naszą polską ligę. Jesteśmy troszkę bardziej opanowane w trudniejszych momentach, potrafimy wygrywać końcówki, uczymy się równego poziomu gry przez cały set i to jest naszym plusem.

W Dąbrowie zarówno Ty, jak i Magda Śliwa jesteście najbardziej doświadczonymi zawodniczkami. Zdarza się, że któraś z was udziela swoim młodszym koleżankom jakichś rad podczas meczu? Czy pozostawiacie to wyłącznie trenerom?

- Jeżeli tylko możemy i ktoś chce z tego skorzystać to jak najbardziej. A w drużynie są dziewczyny, które są ,,chłonne" tej wiedzy, natomiast to też nie jest tak, że się wymądrzamy. Po prostu staramy się pomóc w miarę możliwości.

W tabeli PlusLigi Kobiet aktualnie zajmujecie trzecie miejsce. Są aspiracje na wyższe miejsce?

- Oczywiście. Jak przyjdzie nam grać z Bielskiem czy Muszyną, zrobimy to jak najlepiej potrafimy. Są to zespoły na pewno najmocniejsze personalnie, ale ja bym nas na straconej pozycji nie stawiała. Jeśli udałoby się nam wygrać z tymi zespołami, to będzie to na pewno ciężka praca, ciężkie mecze, bo nikt się nie ,,położy". My na dzień dzisiejszy celowałybyśmy w brązowy medal . To byśmy chciały osiągnąć. Zbliżamy się powoli do play-off'ów i zobaczymy co będzie.

Na koniec - jakie postanowienia, cele ma drużyna z Dąbrowy Górniczej i Kasia Gajgał na nowy rok?

- Jeżeli chodzi o siatkówkę klubową to na pewno chciałybyśmy walczyć o medale, mamy taką ambicję sportową. W Lidze Mistrzyń dużym zaskoczeniem jest , to że wywalczyłyśmy awans i na pewno chciałybyśmy powalczyć dalej. Trafiłyśmy teraz na Asystel Novara. Jest to trudny przeciwnik, grający włoską, poukładaną siatkówkę, ale też mający kilka wpadek, więc może się tak zdarzyć, że powalczymy z nimi. Zobaczymy czy mecz wygramy czy nie, ale myślę, że spotkania będą ciekawe. Jeżeli chodzi o kadrę, to chciałabym dostać powołanie do gry w reprezentacji, a w życiu prywatnym chciałabym jedynie zdrowia dla wszystkich, bo to jest najważniejsze.

*Rozmawiała Paulina Rutkowska (Strefa Siatkówki)

siatka.org

--------------------
"Płacz na treningu, śmiej się podczas meczu"

Galeria MKS Dąbrowa Górnicza

14679[33]
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
endriu   Wywiady z zawodniczkami, trenerami...   nie, 02 lis 2008 - 23:31
endriu   CYTATPowstrzymać profesor Śliwę Mimo 39 lat jest...   czw, 13 lis 2008 - 13:02
endriu   CYTATMagdalena Śliwa: Nie będę straszyć Magdalen...   pią, 14 lis 2008 - 12:39
Zibar   CYTATKatarzyna Wysocka: Muszę się starać seniorki...   pon, 17 lis 2008 - 10:39
endriu   CYTATW Dąbrowie Górniczej rozwija się talent Ewe...   pią, 21 lis 2008 - 10:44
endriu   Grałyśmy z Ketą u trenera Matlaka Więcej niż bosk...   pią, 06 lut 2009 - 10:59
endriu   CYTATKatarzyna Wysocka: Reprezentacja? Jeśli zdrow...   nie, 08 lut 2009 - 20:57
Zibar   Taki wywiad z zeszłego tygodnia CYTATMagdalena Śli...   śro, 18 lut 2009 - 11:48
Lui   CYTATMarta Haładyn: Nie tylko o kasę chodzi... Je...   czw, 18 cze 2009 - 22:54
SokratesDG   Wywiad z Krysią Tkaczewską przed Uniwersjadą (za r...   sob, 04 lip 2009 - 00:46
SokratesDG   CYTATKatarzyna Gajgał: Natrafiła się fajna okazja ...   nie, 05 lip 2009 - 00:32
Lui   CYTATEwelina Sieczka: Czułyśmy się wypompowane P...   nie, 19 lip 2009 - 22:29
SokratesDG   CYTATKatarzyna Gajgał: Czeka nas praca, praca i je...   pon, 20 lip 2009 - 23:51
szer   CYTATStrzeżcie się dziennikarze! Autor: Paweł ...   nie, 09 sie 2009 - 16:09
Lui   CYTATA. Karczmarzewska-Pura i K. Walawender: Zagra...   pon, 21 wrz 2009 - 09:41
Lui   CYTATMagdalena Śliwa: Nie można się bać rywalek ...   śro, 23 wrz 2009 - 15:02
Padziu   CYTATMama na medal! Kto jak kto, ale Katarzyn...   nie, 11 paź 2009 - 20:51
endriu   CYTATKatarzyna Walawender: Podjęłam wyzwanie Kata...   śro, 21 paź 2009 - 09:43
Lui   CYTATKatarzyna Gajgał: Do Bielska na pewno wrócę ...   pią, 23 paź 2009 - 07:20
checkin   CYTATKatarzyna Gajgał: Przez kadrę jestem do tyłu ...   pią, 23 paź 2009 - 09:42
Padziu   CYTATWszystko "wyjdzie w praniu" - rozmo...   nie, 25 paź 2009 - 10:59
Padziu   CYTATKatarzyna Walawender oraz Agata Karczmarzewsk...   pią, 30 paź 2009 - 15:12
Lui   CYTATMagdalena Śliwa: Przed żadnym meczem nie czuj...   pon, 02 lis 2009 - 19:50
checkin   CYTATKatarzyna Gajgał: Ćwiczyłyśmy akcje, które wy...   nie, 08 lis 2009 - 11:01
checkin   CYTATKatarzyna Walawender: Nie zasłużyłam na nagro...   pon, 09 lis 2009 - 10:48
checkin   CYTATEwelina Sieczka: Nie miało być łatwo.Zespół z...   czw, 19 lis 2009 - 15:08
checkin   CYTATMagdalena Śliwa: Otrząśniemy się po tej poraż...   wto, 24 lis 2009 - 15:08
Padziu   CYTATWaldemar Kawka: Chcemy medalu w PlusLidze Na...   czw, 26 lis 2009 - 14:39
Kamil_   Po tytule sądziłem, że Kawka faktycznie tak odważn...   pią, 27 lis 2009 - 19:21
Padziu   CYTATWaldemar Kawka: Priorytetem jest liga MKS D...   nie, 29 lis 2009 - 11:35
Martin   CYTATMagdalena Sadowska: Za dużo było przestojów ...   nie, 29 lis 2009 - 15:47
Martin   CYTATKatarzyna Gajgał: Nie wiem kiedy wrócę do gry...   nie, 29 lis 2009 - 19:23
Michael   CYTATDąbrowianki już dzisiaj wyruszają w drogę do ...   wto, 01 gru 2009 - 16:14
Lui   Wywiad z Kasią Skowrońską CYTATKatarzyna Skowroń...   wto, 01 gru 2009 - 17:51
Lui   CYTATMagdalena Śliwa: W Lidze Mistrzyń jesteśmy ko...   śro, 02 gru 2009 - 21:06
Lui   CYTATMagdalena Śliwa: Rozbiłyśmy rywalki zagrywką ...   śro, 09 gru 2009 - 23:38
checkin   CYTATDziewczyny dają radę! Szkoleniowiec MKS-...   czw, 10 gru 2009 - 06:26
Lui   CYTATKatarzyna Gajgał: Tworzymy fajną "paczkę...   pią, 29 sty 2010 - 19:51
Lui   CYTATMarta Haładyn: Zależało nam na odniesieniu zw...   pon, 01 lut 2010 - 16:38
Padziu   CYTATKrystyna Strasz: Nie znoszę komedii romantycz...   śro, 24 lut 2010 - 16:08
Zibar   CYTATMatlak: Chwała Dąbrowie, Muszyna i Bielsko ma...   wto, 02 mar 2010 - 07:58
Bartek90   CYTATDwa zwycięstwa Dąbrowy nad Muszyną należałoby...   wto, 02 mar 2010 - 15:16
Michael   CYTATKtóż mógł się spodziewać, że MKS Dąbrowa Górn...   śro, 10 mar 2010 - 12:53
Franek8   więc przyda się pan psycholog ...   śro, 10 mar 2010 - 13:06
Michael   Może ten od Małysza jest wolny .   śro, 10 mar 2010 - 13:30
Elwyn   Uważajcie z nim, bo po pierwsze Wódka, po drugie c...   śro, 10 mar 2010 - 21:08
Prosty   W srode ma byc przeprowadzona audycja live w progr...   wto, 27 kwi 2010 - 17:02
SokratesDG   TUTAJ można zobaczyć aktualności z TVP Katowice o ...   czw, 06 maj 2010 - 01:02
Franek8   CYTAT- To dla nas uwieńczenie ciężkiego sezonu - c...   pią, 21 maj 2010 - 11:34
Ugf   Tak, Asia musi zostać   pią, 21 maj 2010 - 13:28
Franek8   CYTAT"Zaskoczona i rozczarowana" (Sport/...   śro, 09 cze 2010 - 06:59
Zibar   CYTATBędę miło wspominać Dąbrowę Autor: Michał Sw...   śro, 09 cze 2010 - 09:40
Michael   CYTAT(Zibar @ śro, 09 cze 2010 - 09...   śro, 09 cze 2010 - 09:58
Zibar   CYTATwedle stów zawodniczki dwa sezony   śro, 09 cze 2010 - 10:52
checkin   CYTATMarta nie płacze Autor: Paweł Swarlik Mimo,...   sob, 17 lip 2010 - 12:28
checkin   CYTATPolska siatkówka jest najlepsza w Europie - r...   wto, 21 wrz 2010 - 19:23
Zibar   Przed meczem i po wypowiadały sie nasze byłe siatk...   wto, 25 sty 2011 - 15:21
Zibar   wysypały się wywiady pomeczowe tym razem była kap...   śro, 26 sty 2011 - 08:46
Zibar   CYTATWróciłaś do Polski po roku spędzonym w Grecji...   pon, 31 sty 2011 - 09:32
Zibar   Kolejna porcja wypowiedzi: Robert Karlik M. in. ...   wto, 22 lut 2011 - 12:24
Zibar   CYTATTo nie było takie łatwe spotkanie, na jakie w...   sob, 26 lut 2011 - 09:37
Zibar   Kilka wywiadów odnośnie ostatnich wydarzeń na park...   czw, 17 mar 2011 - 08:11
Zibar   Stary nowy prezes i stare nowe cele w nowej rzecz...   wto, 19 kwi 2011 - 12:38
Zibar   Magda Śliwa o nadchodzących meczach Na pewno jedz...   czw, 12 maj 2011 - 07:21
Zibar   Taki wakacyjno-wspomnieniowe wynurzenie Marceliny ...   pią, 03 cze 2011 - 13:49
Zibar   MŚ - welcome home - kilka zdań po konferencji/pre...   czw, 16 cze 2011 - 11:31
Zibar   Leszek Rus: To są dziewczyny z charakterem o nowy...   pią, 17 cze 2011 - 07:23
Zibar   Wypowiedz Kasi Urban po turnieju w Gstaad Krysia ...   śro, 06 lip 2011 - 15:40
Zibar   Katarzyna Zaroślińska: Jestem pełna energii i goto...   wto, 16 sie 2011 - 09:42
Zibar   Troszkę o reprezentacji - nie tylko polskiej i dek...   pon, 12 wrz 2011 - 10:21
Mały77   CYTAT(Zibar @ pon, 12 wrz 2011 - 10...   pon, 12 wrz 2011 - 16:40
Zibar   CYTATKrystyna Strasz: Nie spodziewałam się powołan...   pią, 16 wrz 2011 - 06:28
Zibar   CYTATKatarzyna Urban: Dam z siebie wszystkoNiebaw...   śro, 05 paź 2011 - 08:17
Zibar   Wypowiedzi po pierwszym meczu sezonu: CYTATZespół...   sob, 15 paź 2011 - 09:01
Zibar   Optymizm w zespole rośnie CYTATIzabela Żebrowska...   pią, 21 paź 2011 - 07:49
Zibar   CYTATMagdalena Śliwa: Siatkówka to nie mój zawód, ...   pon, 07 lis 2011 - 08:18
Zibar   CYTATO tym spotkaniu, dąbrowskim klubie oraz pobyc...   pią, 21 wrz 2012 - 13:44
ZMK   Materiał z treningu MKSu https://www.youtube.com/...   sob, 02 lut 2013 - 15:53

Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:55
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza