![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Dlaczego iluminacja na PKZ ciagle nie dziala albo dziala tylko czesciowo z przodu :?:
I dlaczego nikt nie zainteresuje sie iluminacja wiezy bazyliki MBA :?: :?: :?: Majac taka perelke (szczegolnie taka wieze) - dlaczego w nocy sie jej nie podswietli :?: Zmieniloby to calkowicie wyglad tego miasta noca, bo wieza jest widziana ze wszystkich dzielnic polozonych blisko centrum. Zamiast tego wyrzuca sie w bloto (niemal doslownie) kase na ten herb kolo nemo i "sportowa dabrowe", ktore juz teraz tylko strasza wraz z pobliska "inwestycja reklamowa" ![]() Inna sprawa to neonowy herb- dopiero od niedawna jest naprawiony i nawet wydaje mi sie jakis inny jakby zostal zmodernizowany, ale moze dlatego ze go nie moglem ogladac (jak i pozostali mieszkancy) w calej swojej okazalosci przez tak dlugi czas. Ten post edytował kwintosz czw, 07 gru 2006 - 14:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
no mam nadzieje ze wreszcie naprawde sie za to wezma...
QUOTE([IMG) http://serwisy.gazeta.pl/i/gazeta.gif[/IMG]]
Bazylika Matki Boskiej Anielskiej potrzebuje pieniĘdzy na remont Agnieszka WrÓbel 26-07-2005 , ostatnia aktualizacja 26-07-2005 22:01 Neogotycka bazylika Matki Boskiej Anielskiej w DĄbrowie GÓrniczej jest w tragicznym stanie. JeŚli szybko nie znajdĄ siĘpieniĄdze na remont, moŻe siĘzawaliĆ. Neogotycka bazylika Matki Boskiej Anielskiej w DĄbrowie GÓrniczej, najbardziej charakterystyczny obiekt w mieŚcie, wkrÓtce moŻe przestaĆ istnieĆ. W 1968 roku znajdujĄcĄ siĘw ŚwiĄtyni figurĘMatki Boskiej koronowaŁ kardynaŁ Karol WojtyŁa. - Pewnie wizyta zapadŁa mu w pamiĘĆ, bo gdy byŁ juŻ papieŻem i miaŁem okazjĘz nim siĘspotkaĆ, zapytaŁ mnie o bazylikĘ- opowiada nam ks. Jan Leks, proboszcz dĄbrowskiej bazyliki. DziĘki staraniom ks. Leksa udaŁo siĘodnowiĆ unikatowe rzeĹşby, polichromie i oŁtarz, do niedawna zŻerany jeszcze przez korniki, ale parafii nie staĆ na remont 86-metrowej wieŻy. Z bliska widaĆ, Że w pokrywajĄcej mury koŚcioŁa klinkierowej cegle sĄ spore szczeliny, przez ktÓre przecieka woda. Trzeba byŁo usunĄĆ stojĄce na dachu piaskowe figury, bo w kaŻdej chwili mogŁy runĄĆ na przechodniÓw. Winne sĄ szkody gÓrnicze i wstrzĄsy wywoŁane przez przejeŻdŻajĄce tuŻ obok samochody. Trzeba byŁo zamknĄĆ gŁÓwne wejŚcie do ŚwiĄtyni, bo z wieŻy spadajĄ cegŁy. Wierni mogĄ teraz wejŚĆ tylko ciasnymi bocznymi bramami. ChoĆ na remont koŚcielnej wieŻy potrzeba co najmniej 700 tys. zŁ, ŚlĄski wojewÓdzki konserwator zabytkÓw przekazaŁ na ten cel tylko 25 tys. zŁ, a Ministerstwo Kultury - 15 tys. zŁ. ByĆ moŻe pomogĄ wŁadze miasta. - W grĘwchodzĄ ogromne sumy, wiĘc muszĄ o tym zdecydowaĆ radni. NajbliŻsza sesja odbĘdzie siĘpod koniec sierpnia - mÓwi Andrzej BĘben, rzecznik dĄbrowskiego UrzĘdu Miasta. Ks. Leks: - MyŚlĘ, Że Ojciec ŚwiĘty bardziej cieszyŁby siĘz renowacji tego koŚcioŁa niŻ z kolejnych pomnikÓw. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:54 |