![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Jakoś prawie nie rozmawialiśmy o historii miasta, a moze byloby to ciekawe
![]() ![]() Kawal wspanialej roboty zrobil nddg ![]() ![]() Fajna robota z tymi porownaniami: ![]() Nie wszystko wyglada lepiej niz kiedys, jak chocby fotka, ktora mamy w logo: 1928r ![]() 2005r ![]() Jest czego zalowac, nie tylko tego. Choc nic nie gwarantuje jakby te kamienice wygladaly obecnie, ale moze nie tak jak w Bedzinie ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
na Damel mówią niektóry ZWE, wieżowiec - też charakterystyczne miejsce w Gołonogu, Universal - blaszany pawilon przy dw. PKP w Gołonogu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
na Damel mówią niektóry ZWE, jak Damel to CWE - Centralne Warsztaty Elektryczne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Nie "stołem" tylko stałem. A raczej Społem. A skoro przy sklepach, to kto pamięta, że w Gołonogu na Cedlera po masło chodziło się "na róg". Po garnki do "zelaznego" na Kasprzaka, po jajka na Wybickiego do "kulowej", po cebulę na tej samej ulicy do "pani kazi". Każda dzielnia miała swoje sklepy.
Jeśli stary mieszkaniec nie wie, gdzie biedronka obok cmentarza, to pamięta knajpę "pod trupkiem" i już wie gdzie to. Tak jak i "słoneczko", któego już nie ma, a legenda została. Pozostały w pamięci wielu "śląskie" choć szkoła o tej nazwie nie funkcjonuje od lat. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:52 |