![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak się ma sprawa z tą inwestycją? Bo było o niej głośno , a ostatnio nic się do przodu nie posuwa. Zaczęli już zalewać czy nie. A jesli nie to kiedy zaczną? Od której strony planuje sie utworzyć plażę i zagospodarować akwen? Piszcie wszystko co wiecie.
Ten post edytował kwintosz czw, 29 lis 2007 - 23:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie zapisało mi coś i się produkowałem na darmo, cóż, początkujący
![]() Nie wiem czy rozumiesz termin "wapień muszlowy". To przede wszystkim określenie wieku skał, nie składu. Z niem. Muschelkanke (czy jakoś podobnie) dla podokresu środkowego triasu utarła się taka nazwa. Faktycznie wyjątkowo liczne w nim muszelki (a trias dolny i góny nie miały już tak bardzo "morskiego" charakteru, środkowy to istny "zalew" i osady znacznie grubsze). Tak, wzgórze gołonoskie na szczycie to dwie szczątkowe "płytki" wapienia muszlowego, a dokładniej warstw gogolińskich (opisanych pierwzy raz z opolskiego Gogolina), ułożonych na wapieniach retu, czyli pstrego piaskowca górnego, czyli też triasu ![]() ![]() A miałem na myśli te górki za P3, nie za P1, patrząc z kościółka, ale nie ma to znaczenia. I jedne i drugie to zataczający łuk triasowy Garb Tarnogórski. Co ciekawe chyba nie dostrzeże się właśnie z powodu tych wzgórz wzniesień jury, bo zasłaniają je ( na Łośniu triasowa górka ma nawet 390 m). Na Bukowej Górze oczywiście ten "gruz szczytowy" to wapienie triasowe. Nawet są ślady po warpiach ( te doły ), z których ubogie rudy cynkowo-ołowiowe kiedyś wydobywano. Tak jak w Łośniu, Podwarpiu, Ząbkowicach czy... Olkuszu. Te rudy występują tylko w triasowych wapieniach, w jurajskich nie ma ich. I dla jasności - Góra Stodólska to najwyższy szczyt całego masywu Kromołowca, czy Skał Niegowonickich, jak zwał tak zwał, jedno pewne, że jurajskie skały - zachęcam do poszukiwania amonitów w nieczynnym kamieniołomie na północ od Niegowonic. Miałem na myśli to, że będąc w połowie drogi między Niegowonicami a Ogrodzieńcem nie jesteś na Jurze. Jesteś w obniżeniu Mitręgi, które uważa się za część Wyżyny Śląskiej, nie Krakowsko-Czestochowskiej. A kuesta jurajska biegnie właśnie przez Ogrodzieniec. Kuesta, czyli skraj Jury. Góra Janowskiego jest jej częścią, choć zarazem i najwyższym wzniesieniem Jury ( o ile pod Jerzmanowicami skałka nie jest wyższa, o co trwają spory z krakusami ![]() ![]() P.S .- obejrzyj dokładnie jakąkolwiek mapę geologiczną tych obszarów, jakie utwory są na wschód od Niegowonic. A co do góry kościelnej w Błędowie- jeśli Pustynia Błędowska położona na wschód od niej jest częścią Wyżyny Śląskiej jak leżąca na zachód od niej górka Błędowa miałaby być jurajska? Łącznik z jurą Niegowonic..? Wspominałeś o krasie w warunkach Polski wcześniej. Wiesz, że Góra Zborów, czy wspomniana Janowskiego w Podzamczu to mogoty? Mogoty, czyli wielkie ostańce powstające w klimacie... TROPIKALNYM ![]() ![]() ![]() A ponieważ temat Pogoria IV - tam też są ślady tropików, które kiedyś były w Dąbrowie. Poszukaj, a może znajdziesz fragmenty skamieniałego drzewa wśród tych nieprzebranych piachów. Ja miałem szczęście, hihihi. Profesorowie geologii zwykli uważać je za szczątki araukarii. No a gdzie dziś rosną araukarie..? I na koniec - Górka Gołonoska, czy Ząbkowickie Wzgórza - tak naprawdę to pozostałości i świadectwa, że i wcześniej, w triasie były tropiki. Osady wskazują na płytkowodne ciepłe morze z rafami koralowymi, wielkim bogactwem życia. W skrócie - taki dzisiejszy archipelag Bahamów. Jak się czujesz Bathurst żyjąc na Bahamach ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 01:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:07 |