![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Oj ciekawe co sie bedzie dzialo na forum za ponad rok
![]() CYTAT Pięta kontrkandydatem Górskiego?! (KR) W Sosnowcu Jarosław Pięta stanie w szranki wyborcze z Kazimierzem Górskim. W Dąbrowie Górniczej Zbigniewowi Podrazie chce zagrozić Krzysztof Stachowicz. Przeciwko Radosławowi Baranowi wystartuje Bożena Respondek. Tak według gazety Polska Dziennik Zachodni mają wyglądać kandydaci na najwyższe stanowiska w samorządzie lokalnym. Wybory samorządowe już w przyszłym roku. Gazeta prognozuje, iż w Sosnowcu przeciwko obecnemu SLDowskiemu prezydentowi Kazimierzowi Górskiemu wystartuje Jarosław Pięta. Wyborcy od wielu lat dają zielone światło kandydatowi SLD, Kazimierzowi Górskiemu, który jest sprawnym samorządowym menedżerem. Po piętach Górskiemu depcze Jarosław Pięta, poseł PO, który dwoi się i troi, by przebić popularność Górskiego. – pisze dziennik. Krzysztof Stachowicz to prawdopodobny kontrkandydat dla Zbigniewa Podrazy, prezydenta Dąbrowy Górniczej. Ewentualne starcie obu panów gazeta nazywa ciekawym pojedynkiem, a o samych kandydatach pisze: Zbigniew Podraza to doświadczony SLD-owski działacz; Krzysztof Stachowicz to zdolny polityk młodego pokolenia. W Będzinie o fotel prezydenta miasta mają powalczyć obecnie urzędujący Radosław Baran oraz Bożena Respondek, była starościna powiatu będzińskiego, od lat związana z SLD. Gdyby prognozy Dziennika Zachodniego faktycznie się sprawdziły to wybory o prezydenckie fotele rzeczywiście zapowiadałyby się ekscytująco. Na razie pary parawyborcze są medialną spekulacją, a partie i organizacje tak naprawdę dopiero rozpoczynają przygotowania do wyborów samorządowych. CYTAT ![]() Samorządowe pary nie do pary dziś Partie polityczne już zaczynają układać listy kandydatów, którzy wystartują w wyborach samorządowych jesienią 2010 roku. Na partyjnych giełdach nazwisk pojawiają się pretendenci do objęcia stanowisk wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. I to właśnie te wybory budzą największe emocje. Czytelnikom "Polski Dziennika Zachodniego" przedstawiamy dziś najczęściej wymienianych kandydatów w największych miastach. Urzędujących prezydentów prezentujemy na pierwszych zdjęciach po lewej. By zaistnieć w kampanii wyborczej i skutecznie walczyć o głosy wyborców już dziś trzeba aktywnie promować nazwisko I błyszczeć pomysłami, zwłaszcza gdy chce się zawalczyć o prezydenturę ze starymi wyjadaczami, którzy jak prezydenci Katowic (Piotr Uszok), Chorzowa (Marek Kopel) czy Gliwic (Zygmunt Frankiewicz) sprawiają wrażenie niezatapialnych. Nic dziwnego, że najwięksi gracze na politycznym rynku, Platforma Obywatelska oraz Prawo i Sprawiedliwość, już teraz zaczynają rozdawać karty. Władza prezydentów, mocą ustaw, jest wyjątkowo silna, zaś rady miejskie są często tylko nijakim tłem dla samorządowego lidera. - W sprawie kandydatów i taktyki będziemy rozmawiać wstępnie już w lipcu, a na poważnie po wakacjach. By dobrze się przygotować do wyborów trzeba robić to z wyprzedzeniem - wyjaśnia poseł PO, Grzegorz Dolniak z Będzina, wiceszef klubu parlamentarnego Platformy. Tajemnicą poliszynela jest, że Platformie marzy się przede wszystkim zdobycie Katowic i Gliwic. W każdym mieście z innego powodu. Stolica województwa potrzebuje nowego otwarcia, bo obecny prezydent, wędrujący od wyborcy do wyborcy z makietą projektu przebudowywanego centrum, to zbyt mało, by Katowice zyskały pozycję choćby zbliżoną do Wrocławia. Oczywiście, z drugiej strony, głupcem jest ten, kto lekceważy siłę Uszoka, najbardziej rozpoznawalnego samorządowca w regionie. Przejęcie Gliwic spod władzy Frankiewicza, to natomiast sprawa honoru ze względu na jego spór z władzami PO. O nazwiskach kandydatów decydować będzie ścisłe kierownictwo Platformy, w którym można spodziewać się starcia koncepcji szefa regionalnych struktur, sprawnego w politycznych rozgrywkach Tomasza Tomczykiewicza i brylującego w mediach Grzegorza Dolniaka. PiS, które nie ma co marzyć o spektakularnych zwycięstwach, w sprawie wyborów już przeprowadza spotkania pilotażowe i sondujące. Ich ostateczne efekty poznamy jednak dopiero jesienią. - Musimy wystawić mądrych i silnych kandydatów i zawalczyć o wybrane miasta. Nie jest łatwo namówić ludzi do startu, bo to odpowiedzialna funkcja - deklaruje poseł Prawa i Sprawiedliwości, Grzegorz Tobiszowski. Ze spokojem do wyborów podchodzi regionalny Sojusz Lewicy Demokratycznej, który tradycyjnie chce powalczyć o prymat w Zagłębiu, w tym przede wszystkim w Sosnowcu i Dąbrowie Górniczej. -|Zastanawiam się, czy tak jak w poprzednich wyborach większą sympatią cieszyć się będą osoby bezpartyjne, czy tym razem liczył się będzie szyld? - pyta głośno lider Sojuszu, Zbyszek Zaborowski. Zdaniem posła Dolniaka, akurat w tej kampanii wyjątkowo liczyć się mogą partyjne konotacje. - Warto wziąć pod uwagę, że na wybory samorządowe nałoży się bój o prezydenturę Rzeczpospolitej, co postawi je w innym świetle - ocenia Grzegorz Dolniak. Na naszej stronie internetowej można wziąć udział w zabawie: wyborze najlepszego kandydata w danym mieście. polskadziennikzachodni.pl Agata Pustułka -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
bzzzzzzzzzzzzzz błąd. imprezy są, sam byłem pod Nemo, na zielonej i na pogorii... tylko że trzeba się ruszyć zprzed klawiatury, autobus staje jakies 150m od UM i wystarczy, remont na Piłsudskiego wreszcie sie zaczął, Zagłębiak jakby się połączył z pionierem itp to mogłaby być fajna drużyna tylko co z resztą zarządów, trenerów;) ""Deptak"na 3 maja" - hmmm no fakt, jest. W parku żaden remont nie jest potrzebny, przejście w centrum zwykłe może nawet brzydkie, jest trochę pracy typu coś zrobić z arsem itd ale z takimi problemami zmagają się wszystkie miasta od Katowic po najjaśniejszą Częstochowę. Myślę że bardziej jednak od braku działań wku..ia Cię "kolesiostwo", jeżeli masz potencjał i odwagę to wystartuj do RM, i pewnie pomyślisz o tym w przyszłości, ale pamiętaj że takie forum to trochę za mało żeby zdobyć poparcie. Nie zagłosuję jednak na Ciebie bo instytucja RM jest mi nie po drodze. A mógłbyś napisać co to były za imprezy? Czyje koncerty itd. Bo szczerze powiem nie przypominam sobie jakoś. Autobus.. Dla Ciebie, czy dla mnie może wystarczy ale dla wielu starszych mieszkańców naszego miasta czy inwalidów już raczej nie. Poza tym, nie rozumiem argumentacji że się nie da, lub nie jest ekonomiczne (potrzebne) skoro w artykułach prasowych pojawiały się opinie o właśnie potrzebie istnienia takiego autobusu. Poza tym, dni DG są w centrum bo PPP jakoś martwi sie że mieszkańcy na Zieloną nie dotrą a jakoś do UM nie muszą docierać. No tak, w końcu to dodatkowa robota dla darmozjadów. Forumowicze też w większości to zdanie podzialają ale władze miasta mają za nic sugestie mieszkańców. No i to zasłanianie się KZK GOP. Poza tym mówiac o kosztach, ciekaw jestem jak to się ma do pokrywania się x linii na Piłsudskiego-Kr. Jadwigi oraz tramwaju. Zabranie 1 autobusu np. 690 nie zrobi krzywdy nikomu a i wielkich kosztów miastu nie przystworzy. Tak, remont się zaczął - rok po tym jak miał. Betonowe krawężniki (czyli lecimy po kosztach) nie mówiąc że jeżdże tamtędy codziennie i wielkiego ruchu tam nie widzę. Remont Alei Róż też się ciągnie strasznie. Tu nie chodzi o połączenie Zagłębiaka ale o 1) nieumiejętne zarządzanie 2) finansowanie klubu na niewystarczającym poziomie. Z żadnym z tych punktów miasto i nie raczyło nic zrobić długi czas. 125 tyś. miasto nie musi żyć wyłącznie siatkówką (zresztą pare dziwnych decyzji w MKSie też było podjętych). Też mi deptak, na którym jeśli Cię nie obtrąbią to rozjadą. To była ironia.. Poza tym, wypłata jest raz w msc a więc do banku chodzić codziennie raczej większość z nas nie ma w zwyczaju. A na 3 maja w innym celu udawać się już raczej nie opłaca. Co do parku Zielona, to z infrastukturą w nim nie jest najlepiej. Słabe oswietlenie (w niektórych miejscach nie ma w ogóle) ławki powyrywane (okolice jeziorka) a w asfalcie rośnie trawa (raczej pod) co powoduje charakterystyczne wybrzuszenia. O złomie nazywanym rampą stojącą tam nawet nie wspominam (stoi jeszcze? jakiś czas tam nie byłem). Remont przejścia to kpina. Do tej pory w środku nie ma koszy! Polecieli po najniższej linii oporu (jedyny + za wyrzucenie handlu co stworzyło więcej miejsca dla przechodniów). Jeśli uważasz że zagospodarownie budynku lub jego sprzedaż jest rzeczą na którą potrzeba 2-3 lata to gratuluję. Nie chcę wiedzieć jeśli ta władza jest ok, jaka by była w Twojej opinii ta zła. To chyba z żadnych obowiązków nie musieliby się wywiązywać. kwintosz napisz i opublikuj swój program wyborczy wtedy pogadamy ![]() No Panowie, przecież żartuje. Nigdy nie myślałem o tym poważnie. ![]() Poza tym, ja nawet nie wiem co i jak się załatwia. No i przede wszystkim, moja bezpartyjność i mój wiek (26lat) nie bardzo by mi pomagał. ![]() A ułożyć program to nie problem. Ważne by się z niego wywiązywać. Ten post edytował kwintosz pią, 10 lip 2009 - 08:51 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:38 |