![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Kolejka do żłobka wciąż długa 12.06.2009 Nie wszyscy rodzice mogą posłać dzieci do żłobka czy przedszkola. Znacznie więcej miejsc ma być po remoncie placówki przy ulicy Jaworowej Z roku na rok coraz więcej rodziców chce zapisać swoje pociechy do dąbrowskiego żłobka. Na razie miejsc wciąż jest za mało, ale lepiej ma być po generalnym remoncie placówki na osiedlu Mydlice. Prace te mają się zakończyć w przyszłym roku. Dzięki temu zamiast 35 maluchów będzie można przyjąć tutaj 75 dzieci, a dodatkową dwudziestkę do filii przy ul. Tysiąclecia w Gołonogu. Na razie część rodzin jest w dość trudnej sytuacji, bo będzie musiała znaleźć opiekunów dla dzieci albo zdecydować się na zapisanie ich do prywatnej placówki Miś Uszatek. Ta znajduje się na tym samym osiedlu, ale na drugim jego końcu, w budynku Gimnazjum nr 3, przy ul. Dąbskiego. - Tam jest jeszcze sporo wolnych miejsc. Miasto dopłaci 600 zł do każdego dziecka, które rodzice zdecydują się posłać do żłobka niepublicznego. 470 zł jest pozostałą częścią kosztów miesięcznego utrzymania dziecka w niepublicznej placówce - informuje Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego. I tutaj pojawia się kolejny problem, bo dziś za pobyt pociech w żłobku publicznym trzeba zapłacić miesięcznie dużo mniej, bo ok. 170-180 zł. Składa się na to opłata stała w wysokości 60 zł oraz dzienna stawka żywieniowa (od września wzrośnie z 4,30 zł do 5 zł) mnożona przez liczbę dni pobytu malucha w placówce. Wszystko komplikuje duża liczba chętnych. Jeszcze cztery lata temu na liście zapisanych do żłobka było ... 18 dzieci. W 2007 r. było ich już 125, a na liście, która powstawała od 2 listopada ubiegłego roku znalazło się ponad 110. - Po weryfikacji wszystkich zapisanych maluchów okazało się, że zostało ich 38. Od września do przedszkola odchodzą 22 osoby, tak więc nie jesteśmy w stanie przyjąć ich więcej. Sytuacja powinna się jednak zmienić w przyszłym roku, kiedy zakończy się remont placówki - przyznaje Dorota Bator-Bigaj, kierownik dąbrowskiego żłobka. Jak informuje Bartosz Matylewicz z Urzędu Miejskiego zakończenie remontu planowane jest w kwietniu przyszłego roku. - Jego koszt to siedem milionów złotych. Do żłobka zostanie dobudowany nowy segment, który będzie dysponował 40 miejscami, co łącznie da 75 miejsc przy ulicy Jaworowej. Remont obejmie termomodernizację nowego segmentu i obecnego budynku. Termomodernizacja obejmie również Dzienny Dom Pomocy Społecznej przy ulicy Jaworowej 4 - wyjaśnia Matylewicz. Listy zapełnione są też nazwiskami maluchów, którzy oczekują na miejsce w przedszkolach. W mieście funkcjonuje 20 samodzielnych przedszkoli, w tym dwa z oddziałami intergracyjnymi (P 20 i P 29). W sumie jest 2 534 miejsc, ale to nie wystarcza. Na listach rezerwowych jest 239 dzieci, 124 trzylatków, 75 czterolatków i 40 pięciolatków. - Wydział oświaty UM od dwóch lat proponuje otworzenie oddziałów dzieci sześcioletnich przy szkołach podstawowych w centrum oraz na Redenie i w Gołonogu. Dyrektorzy przedszkoli wraz z dyrektorami szkół podstawowych zorganizowali spotkania z rodzicami. Niestety ani w ubiegłym roku szkolnym, ani w bieżącym rodzice nie zadeklarowali woli realizowania przez dziecko obowiązku przedszkolnego w oddziałach przyszkolnych. Gdyby przynajmniej część rodziców sześcioletnich dzieci, a jest ich 842, zapisanych do samodzielnych przedszkoli zgodziła się na przejście do oddziałów przedszkolnych przy szkołach podstawowych, wówczas nie byłoby list rezerwowych, a każde zapisane dziecko miałoby swoje miejsce w przedszkolu - tłumaczy Elżbieta Gęca, naczelnik wydziału oświaty UM. Piotr Sobierajski -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:05 |