![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Trzeba zalozyc nowy temat, w ktorym mozna pisac tylko o hotelach. Do tej pory poniewieraja sie po wielu tematach jak np. czego brakuje w DG, o parku Hallera, o nowym centrum, rzady Podrazy i w kilku innych.
Jest szansa, ze moze wreszcie sie cos w tej sprawie ruszy, no chyba ze tym razem przeciagnie sie z powodu kryzysu. CYTAT Protokół Nr 31/08 z posiedzenia Komisji Budżetowej w dniu 28 października 2008r (...) Radny M.Kalaga: czy znalazł się w Dąbrowie Górniczej inwestor na budowę hotelu? Prezydent Miasta – Z.Podraza: najdalej posunięte jest przy hali, w grudniu mają uzyskać pozwolenie na budowę. Natomiast wykupiony jest teren z takim zamysłem za NEMO. Firma. Która kupiła teren zainteresowana jest budową hotelu. Pytano o możliwość wybudowania łącznika z NEMO. (...) W parku Hallera maja byc juz chyba 3 hotele, a nie 2. Jeden obok hali, drugi gdzies miedzy tunelem pod Al. Roz, a rondem Merkury, a trzeci za Nemo. Pozwole sobie zacytowac bzenka z innego tematu (ze spotkania z prezydentem): CYTAT Inwestor hotelowy kupił (!!!) skarpę nad parkiem wodnym i zbuduje hotel z przejściem na baseny. Działka pod hotel jest też przygotowana obok hali sportowej. Na tej pustej skarpie w stronę kortów tenisowych i parkingu przy parku wodnym. Podobno też się ktoś interesuje. CYTAT Tak to zrozumiałem. Radni mówi coś o tej skarpie na posiedzeniach rady ale wydało mi się to science-fiction. Teraz jak poskładać te wszystkie informacje, co sie pojawiały na ten temat to może to pasować. Jakoś tak zmieniono plan zagospodarowania przestrzennego w parku motywując to koniecznością budowy wysokiego budynku bedącego przedłużeniem osi widokowej z Gołonoga. A jakimś ostatnim protokole padło info, że Park Wodny opchnął jakąś działkę w sąsiedztwie. Oby tylko powstała jakaś ciekawa architektura. Moglibyśmy tym napowietrznym hotelem skasować cały GOP. No może poza Spodkiem, ktory jest estetycznie nie do pobicia. Wyobrażacie sobie tą zjeżdżalnię z hotelu do basenów. Ta skarpa to chyba miedzy Nemo, Dojazdowa a Orlenem i tym dawnym salonem samochodowym. Kolejny hotel: CYTAT Pojawił się inwestor pytający o możliwość budowy budynku handlowo-biurowo-hotelowego przy wejściu z centrum do Parku Hallera. To by bardzo cieszylo. Ale to musialaby byc dobra architektura. Do tego (tez bzenek): CYTAT Mayland ma grunt pod hotel przy ulicy Kościuszki i czeka na odpowiedni moment Kwintosz: CYTAT Prawda że miejsca tam za dużo nie ma. Poza tym, rozumiem że CH Pogoria ma takie wejście jak ma by ładnie wyglądała z centrum. Park powstał po to by łatwo było dojść do Pogorii, a budynek hotelu który by miał tam powstać, mógłby ten układ nieco zaburzyć. Ale to tylko dywagacje, bo nie wiemy czy to dokładnie tam i o jak duży obszar chodzi. Tam jest bardzo duzo miejsca. Nie musi byc przeciez szeroki. Tak z 4-5 kondygnacji wysokosci. Nie powstanie na samym rogu, nawet zburzona kamienica tam nie stala. Nie zaslanialby sprzed PKZ. A miejsca jest duzo, dalej byl parking i zburzone garaze. Miejsce az do Przybylaka. Od strony Koscuszki akurat powinno sie zaslonic CH Pogoria, bo nie prezentuje sie dobrze. Do tego zamkneloby sie centrum. A tak w samym centrum mamy 2 otwarte parki po przekatnej. Wiec lacznie szansa na 5 hoteli ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
moja wersja
![]() ![]() Protokół Nr 34/09 z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 20 lutego 2009 CYTAT Przewodniczący Komisji – I. Zugaj:
Budowa hoteli w Dąbrowie Górniczej - to jest temat, o który bardzo często pytają nas mieszkańcy, stąd ten temat na naszym posiedzeniu. Panie Prezydencie, czy chciałby Pan jeszcze coś dodać? I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: Inwestor z Parku Hallera, który ma mieć wydane pozwolenie na budowę ma kłopoty z kredytem. W Ujejscu ma powstać hotel dla podróżujących, również tam są kłopoty z kredytem. Natomiast inwestor, który kupił skarpę za Aqua Parkiem stwierdził, że ta ilość terenu jest za mała i dlatego zwrócił się do Spółki Nemo Wodny Świat o odsprzedanie kawałka gruntu. Przewodniczący Komisji – I. Zugaj: Dziękuję, czy są jakieś pytania? Radny – J. Talkowski: Czy były robione jakieś studia odnośnie zapotrzebowania na miejsca hotelowe w Dąbrowie Górniczej, przede wszystkim w zakresie hoteli o wysokim standardzie? I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: Oczywiście, że tak, zaprosiliśmy wszystkich z branży hotelarskiej, żeby sprawdzili jakie jest zapotrzebowanie na miejsca hotelowe w Dąbrowie Górniczej. Hotele nie powstawały w Dąbrowie Górniczej dlatego, że nie było zapotrzebowania na nie. Trudno powiedzieć dlaczego miasto o takiej liczebności nie generuje takiej potrzeby. W związku z tym, że targi Expo Silesia będą właściwe w Dąbrowie Górniczej, bo bez mała są na granicy, robiliśmy badania na zapotrzebowanie na miejsca hotelowe i wtedy się okazało, że to zapotrzebowanie zaczyna wzrastać. Co do klasy hoteli to trudno mi na dzień dzisiejszy powiedzieć, bo też trudno jest narzucić inwestorowi klasę hotelu. Fachowcy wypowiadając się na ten temat uważają, że w Dąbrowie Górniczej jest zapotrzebowanie na jeden o wysokim standardzie hotel i na dwa, trzy hotele o przeciętnym, średnim standardzie. Radny – J. Talkowski: W Dąbrowie Górniczej „rodzi” się bardzo duża ilość hotelików i w związku z tym moje pytanie: co zrobić, aby estetyka, otoczenie i wystrój były coraz lepsze, a przy tanim stosowaniu stawek za miejsca w hotelu, byłoby to naprawdę bardzo dobrą sytuacją, ponieważ to siłą rzeczy nakłaniałoby na korzystanie z tych hotelików. I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: Mamy określone instrumenty prawne i tylko w tych instrumentach możemy się poruszać. Czy otoczenie jest brzydkie czy ładne, w dużej mierze jest to rzecz gustu i rzecz względna, każdy z nas ma swoje spojrzenie. Radny – J. Talkowski: Ja nie mówię, że administracyjnie, bo przez nakaz nie możemy mówić na przykład jaką ma elewację zrobić. Uważam, że powinniśmy robić co jakiś czas naradę z tymi właścicielami i narzucać im nasze sugestie. Jak przedstawia się efektywność Eurokampingu po roku funkcjonowania i co chcemy w najbliższym czasie zrobić, aby zwiększyć jego atrakcyjność, jak również uatrakcyjnić Jurę Krakowsko – Częstochowską i Pustynię Błędowską. I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: W pierwotnej wersji Eurokampingu nie do końca zastanowiono się w jakiej formie ma funkcjonować Eurokamping. Uważam, że odniesiono się do funkcji spalonego schroniska, które w określony sposób tam oddziaływało. Ten ośrodek powinien zostać ośrodkiem szkoleniowo – konferencyjno – dydaktycznym, żeby taką funkcje spełnić w WPI na ten rok są przewidziane środki na realizację projektu technicznego tej drugiej części. Radny – M. Cygroń: Wydaję mi się, że to jest piękny przykład ingerencji „sztywnej ręki” administracji na przykład w wolny rynek. Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej – R. Majewski: Czy na dzisiaj jesteśmy w stanie przewidzieć, określić na ten rok jakie będą robione zmiany w planach zagospodarowania przestrzennego, a dokładnie czy będzie robiona zmiana w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego w rejonie ulic Poniatowskiego, Kruczkowskiego i Alei Zagłębia? I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: Ten rejon nie jest objęty planem zagospodarowania przestrzennego, to jest młody plan. Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej – R. Majewski: 8 stycznia minął rok, jak dostaliśmy odpowiedź od Prezydenta na wniosek Komisji odnośnie zmian w planie zagospodarowania przestrzennego w tym rejonie, a jest to związane z tym, że jedna z działek, którą docelowo inwestor chce przeznaczyć na budowę hotelu, nie nadaje się po prostu na budowę tego hotelu, a uważam, że powinno jak najwięcej tych hoteli powstawać na terenie naszego miasta. I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: Ja powiem tak, że: czeka Łęka, Błędów, Ujejsce, Antoniów, Strzemieszyce na nowe plany, tam w studium zostało wiele rzeczy zmienionych. Tu jest nowy plan, a w studium nie ma żadnych zmian w tym zakresie, a jeżeliby ta osoba chciałaby coś wybudować, to by już wybudował, bo zgodnie z zapisami dzisiejszego planu wiele rzeczy można zrobić. Na dzień dzisiejszy nie mogę powiedzieć, że będzie w ciągu roku uchwalony plan. Przewodniczący Komisji – I. Zugaj: Powiem tak, że cieszymy się, że tych małych hoteli powstało tyle w naszym mieście, że mamy następne lokalizacje i, że jakość usług tych małych hoteli wymusi rynek, a zapotrzebowanie na hotele o wyższym standardzie rośnie. I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła: Jeżeli chodzi o plany, które są podstawowym dokumentem to chciałem powiedzieć, że zmieniłem całkowicie procedurę uchwalania planu – zaczynamy od artykułowania tego co byśmy potrzebowali w planie poprzez konsultacje ze wszystkimi zainteresowanymi, którzy chcą uczestniczyć i kiedy pojawia się ta wersja przedostatnia planu to wówczas jest narada autorów planu z wszystkimi merytorycznymi wydziałami i zainteresowanymi ludźmi, żeby zobaczyli coś, co już jest, co można bardzo szybko i bez kosztów zmienić. Zapraszam również do dyskusji w momencie jak są robione plany. (...) -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:48 |