![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Trzeba zalozyc nowy temat, w ktorym mozna pisac tylko o hotelach. Do tej pory poniewieraja sie po wielu tematach jak np. czego brakuje w DG, o parku Hallera, o nowym centrum, rzady Podrazy i w kilku innych.
Jest szansa, ze moze wreszcie sie cos w tej sprawie ruszy, no chyba ze tym razem przeciagnie sie z powodu kryzysu. CYTAT Protokół Nr 31/08 z posiedzenia Komisji Budżetowej w dniu 28 października 2008r (...) Radny M.Kalaga: czy znalazł się w Dąbrowie Górniczej inwestor na budowę hotelu? Prezydent Miasta – Z.Podraza: najdalej posunięte jest przy hali, w grudniu mają uzyskać pozwolenie na budowę. Natomiast wykupiony jest teren z takim zamysłem za NEMO. Firma. Która kupiła teren zainteresowana jest budową hotelu. Pytano o możliwość wybudowania łącznika z NEMO. (...) W parku Hallera maja byc juz chyba 3 hotele, a nie 2. Jeden obok hali, drugi gdzies miedzy tunelem pod Al. Roz, a rondem Merkury, a trzeci za Nemo. Pozwole sobie zacytowac bzenka z innego tematu (ze spotkania z prezydentem): CYTAT Inwestor hotelowy kupił (!!!) skarpę nad parkiem wodnym i zbuduje hotel z przejściem na baseny. Działka pod hotel jest też przygotowana obok hali sportowej. Na tej pustej skarpie w stronę kortów tenisowych i parkingu przy parku wodnym. Podobno też się ktoś interesuje. CYTAT Tak to zrozumiałem. Radni mówi coś o tej skarpie na posiedzeniach rady ale wydało mi się to science-fiction. Teraz jak poskładać te wszystkie informacje, co sie pojawiały na ten temat to może to pasować. Jakoś tak zmieniono plan zagospodarowania przestrzennego w parku motywując to koniecznością budowy wysokiego budynku bedącego przedłużeniem osi widokowej z Gołonoga. A jakimś ostatnim protokole padło info, że Park Wodny opchnął jakąś działkę w sąsiedztwie. Oby tylko powstała jakaś ciekawa architektura. Moglibyśmy tym napowietrznym hotelem skasować cały GOP. No może poza Spodkiem, ktory jest estetycznie nie do pobicia. Wyobrażacie sobie tą zjeżdżalnię z hotelu do basenów. Ta skarpa to chyba miedzy Nemo, Dojazdowa a Orlenem i tym dawnym salonem samochodowym. Kolejny hotel: CYTAT Pojawił się inwestor pytający o możliwość budowy budynku handlowo-biurowo-hotelowego przy wejściu z centrum do Parku Hallera. To by bardzo cieszylo. Ale to musialaby byc dobra architektura. Do tego (tez bzenek): CYTAT Mayland ma grunt pod hotel przy ulicy Kościuszki i czeka na odpowiedni moment Kwintosz: CYTAT Prawda że miejsca tam za dużo nie ma. Poza tym, rozumiem że CH Pogoria ma takie wejście jak ma by ładnie wyglądała z centrum. Park powstał po to by łatwo było dojść do Pogorii, a budynek hotelu który by miał tam powstać, mógłby ten układ nieco zaburzyć. Ale to tylko dywagacje, bo nie wiemy czy to dokładnie tam i o jak duży obszar chodzi. Tam jest bardzo duzo miejsca. Nie musi byc przeciez szeroki. Tak z 4-5 kondygnacji wysokosci. Nie powstanie na samym rogu, nawet zburzona kamienica tam nie stala. Nie zaslanialby sprzed PKZ. A miejsca jest duzo, dalej byl parking i zburzone garaze. Miejsce az do Przybylaka. Od strony Koscuszki akurat powinno sie zaslonic CH Pogoria, bo nie prezentuje sie dobrze. Do tego zamkneloby sie centrum. A tak w samym centrum mamy 2 otwarte parki po przekatnej. Wiec lacznie szansa na 5 hoteli ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Hmm.. co za dywagacje.
Jak dla mnie to miejsca na skarpie jest dużo. Problem polega na tym że skarpa jest "krzywa" (większy tor saneczkowy powoduje że w nie każdym miejscu na całej swojej powierzchni skarpy (albo jej części) ma taka samą wysokość) i to jest największa trudność. Ale.. Jak dla mnie koncepcja z wizualki pasuje mi do tego co zaprezentował @bzenek. Byłoby to możliwe do zrealizowania jak mniemam.. w ten sposób.. Wystarczy znaleźć wysokość w pewnym miejscu tego toru saneczkowego, która będzie tutaj determinować resztę. Chodzi o wysokość dokładnie wysokość skarpy całkowita - fundamenty+piwnice(ewentualny parking itp.). I teraz należałoby do tej wysokości wybrać ziemię dokładnie pod budynek (tor saneczkowy, ciut skarpy i chyba kawałek poziomu "0" to ten gdzie są jezdnie. Jako że tor saneczkowy opada, dolną część należałoby podsypać do tego poziomu ustalonego wcześniej. Że jest to możliwe i że się nic nie osuwa daje nam gwarancję fakt że przez tyle lat cały tor się zachował. Po tej operacji mamy "wycięte" miejsca pod hotel. Stawiamy fundamenty, piwnicę poziom hallu hotelu wypada nam dokładnie na poziomie "O" i wszystko się bez problemu mieści. Myślę że nie byłaby to zbyt trudna operacja a i nie znamy szerokości tych budynków więc nie wiemy czy sięgałyby one tego toru czy też nie. Każdy metr mniej, stanowiący że budynek jest węższy powoduje mniej pracy. Nie wiem czy to prosto wytłumaczyłem. Trzeba by w paincie chociaż to zrobić i różnych rzutach hehe ![]() Budynki zgodnie z zapowiedziami u pierwotną koncepcją mają stać na górze. Mówione było że ma być świetny widok z okien hotelu. Gdy stałby na dole obok basenu, to raczej z jednej strony dach nemo z drugiej skarpa, świetnym widokiem nie jest.. Ale koncepcja zawsze się może zmienić. Ten post edytował kwintosz czw, 07 maj 2009 - 23:55 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:48 |