![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 4 Dołączył: pon, 08 lis 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza oś Łęknice Nr użytkownika: 115 ![]() |
Internet na ul. Topolowej
Witam serdecznie. Nie dawno przeprowadziŁem siĘz Sosnowca do DĄbrowy GÓrniczej na ulicĘTopolowĄ, czy jest jakiŚ operator w tym regionie ktÓry udostĘpnia staŁe ŁĄcze do internetu ? (oprÓcz TPSA) Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT www.dabrowa-gornicza.pl Zapraszamy do konsultacji społecznych [2009-03-11 10:41:29] W związku z realizacją projektu „Rozwój społeczeństwa informacyjnego w Zagłębiu Dąbrowskim” w ramach Programu Rozwoju Subregionu Centralnego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 zapraszamy do konsultacji społecznych „Koncepcji techniczno-ekonomicznej miejskiej sieci teleinformatycznej w Dąbrowie Górniczej.” Ewentualne uwagi prosimy przysyłać na adres mrabka@dabrowa-gornicza.pl do dnia 20 marca 2009 roku. Lista proponowanych lokalizacji miejskiej sieci szerokopasmowej - ETAP I obejmuje obszar CENTRUM, TWORZEŃ, ZĄBKOWICE, STRZEMIESZYCE WIELKIE. mapa ![]() koncepcja (44 strony) ![]() Juz 4 lata temu byl ogloszony przetarg na projekt budowlany. Minelo tyle lat, a okazuje sie ze doszlismy do jakiejs mglistej koncepcji. Powinni tez dostarczyc internet do wszystkich chetnych mieszkancow, a tu nic z tego sie nie zapowiada. Jesli zdecyduja sie z tego korzystac jacys lokalni operatorzy, to i tak pewnie nie zwieksza zasiegu. Dostepnosc szybkiego internetu sie nie poprawi. Poprawi sie tylko jakosc. Powinien byc dodatkowy przetarg, ktory wylonilby operatora, ktory musialby sie zobowiazac, ze podlaczy do tej sieci kazdego chetnego (jesli nie po kablu to radiowo). -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
uz 4 lata temu byl ogloszony przetarg na projekt budowlany. Minelo tyle lat, a okazuje sie ze doszlismy do jakiejs mglistej koncepcji. Może wyszło to na dobre. Rząd na dniach zapowiada, w ramach działań antykryzysowych, ustawę o sieciach telekomunikacyjnych. Niby ma ułatwiać projektowanie i budowę sieci, uprości sprawy papierkowe i stworzy źródło finansowania ze środków BGK. Poczekamy zobaczymy. ![]() Powinni tez dostarczyc internet do wszystkich chetnych mieszkancow, a tu nic z tego sie nie zapowiada. Od tego są chyba operatorzy komercyjni. Utrzymanie sieci telekomunikacyjnych nie jest ustawowym zadaniem gminy. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Od tego są chyba operatorzy komercyjni. Utrzymanie sieci telekomunikacyjnych nie jest ustawowym zadaniem gminy. Zgadza się, ale moim zdaniem trochę, źle do tego podchodzi się. Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie (maksymalna stawka ustalona w warunkach przetargu np 2Mbps za 50zł) |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Zgadza się, ale moim zdaniem trochę, źle do tego podchodzi się. Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie (maksymalna stawka ustalona w warunkach przetargu np 2Mbps za 50zł) Coś mi się to nie widzi. Zwykle firmy, które mają na coś wyłączność nie kwapią się do szarżowania z obniżkami cen. A i umieją odpowiednio zmotywować ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Coś mi się to nie widzi. Zwykle firmy, które mają na coś wyłączność nie kwapią się do szarżowania z obniżkami cen. A i umieją odpowiednio zmotywować ![]() ![]() Ja Cię doskonale rozumiem, ale byłaby ciągle konkurencja, bo przecież można mieć neta z telekomunikacji, z Netii ... z sieci osiedlowych itp, więc raczej nie ma takich obaw, że było by tak źle. Mi chodzi aby każdy mieszkaniec Dąbrowy miał możliwość podłączenia internetu za rozsądną cenę, a czy to będzie bardzo szybkie czy też najtańsze łącze to już ma drugorzędne znaczenie, dla kogoś kto nie mieszka w zasięgu sieci osiedlowej i ma do wyboru neta z TPSA + utrzymanie linii (czyli najtaniej 90zł miesięcznie za 1Mbps) lub nic. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:20 |