![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak się ma sprawa z tą inwestycją? Bo było o niej głośno , a ostatnio nic się do przodu nie posuwa. Zaczęli już zalewać czy nie. A jesli nie to kiedy zaczną? Od której strony planuje sie utworzyć plażę i zagospodarować akwen? Piszcie wszystko co wiecie.
Ten post edytował kwintosz czw, 29 lis 2007 - 23:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ostatniego dnia kwietnia, przy okazji Otwarcia Sezonu Rowerowego w Parku Zielona, spotkaŁem samego Prezydenta Talkowskiego. Spotkanie miaŁo miejsce przy drodze do Marianek, na maŁym parkingu przed wiaduktem kolejowym.
Prezydent oglĄdaŁ wĄwÓz po torze kolejowym prowadzĄcym z Pogorii IV do budynkÓw Kopalni Piasku. ZamieniliŚmy kilka sŁÓw i dowiedziaŁem siĘ, Że w UM ciĄgle rozwaŻana jest budowa Śluzy miĘdzy PogoriĄ III i IV. Obecna koncepcja polega na poprowadzeniu kanaŁu od zapory w Mariankach po Śladzie dawnego torowiska. PoŁĄczenie go z PogoriĄ III nastĄpiŁoby na wysokoŚci parkingu gdzie spotkaŁem prezydenta. Jak wygladaŁoby "przeskoczenie" zapory do Pogorii IV jakoŚ nie zapytaŁem ![]() Nie jestem wodniakiem i nie mam pojĘcia czy Śluza miaŁaby praktyczne znaczenie i duŻo Żaglowek pprzeprawiaŁoby siĘtam i z powrotem. Aczkolwiek mogŁaby to byĆ ciekawa atrakcja dla turystycznych przejaŻdŻek "statkiem spacerowym". BojĘsiĘtylko, Że na takie pomysŁy jest za pÓĹşno. Projekt zbiornika powstaŁ juz dawno, budŻet zatwierdzony, budowa trwa i nie wiem czy moŻna coŚ jescze zmieniĆ. Inwestorem jest skarb paĹstwa i jemu chyba nie zaleŻy na uwzglĘdnianiu jakichŚ tam miejscowych zachcianek - zwŁaszcza kosztownych. Tu chyba zawaliŁ prezydent Lipczyk - trzeba byŁo przemyslec sprawĘPogorii IV nieco wczeŚniej, na etapie projektowania. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:26 |