![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE BOKS Dąbrowskie bokserki na podium mistrzostw Polski
Bardzo dobrze spisały się zawodniczki Dąbrowskiego Klubu Bokserskiego podczas rozgrywanych w Grudziądzu mistrzostw kraju. Medale z najcenniejszego kruszcu wywalczyły w rywalizacji juniorek Iwona Zacłona w kategorii wagowej 48 kg oraz Karina Kopińska w kategorii wagowej 57 kg. Karina poprawiła tym samym ubiegłoroczne osiągnięcie, kiedy to zdobyła brązowy medal. Na starcie imprezy stanęło łącznie 137 zawodniczek, a nasze województwo reprezentowane było przez 14 juniorek oraz 7 seniorek. Większość z nich zmagała się z przeciwniczkami z powodzeniem, czego potwierdzeniem jest znakomity dorobek medalowy. W rywalizacji juniorskiej złote medale wywalczyły także Magda Stalmach z GUKS Carbo Gliwice (66 kg) oraz Lidia Fidura z Walki Zabrze (70 kg). Wśród seniorek tytuł mistrzowski obroniła Ewa Gawenda ze Śląska Ruda Śląska. Przed rokiem podczas V Mistrzostw Polski w boksie w Dąbrowie Górniczej złoty medal w kategorii juniorek w wadze 50 kg wywalczyła Żaneta Bagińska, a srebrny w wadze 54 kg przypadł Bojanie Libiszewskiej. Na trzecim miejscu zakończyła natomiast rywalizację Patrycja Bubel, startująca w wadze 81 kg. (pas) - Dziennik Zachodni -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT BOKS Zawodnicy Dąbrowskiej Sekcji Bokserskiej Terminatus od niedawna trenują w Strzemieszycach Dąbrowska Sekcja Bokserska Terminatus jest stosunkowo młoda, bo istnieje dopiero kilka miesięcy. Potencjał zawodników, którzy zdecydowali się tutaj kontynuować swoją przygodę z tym sportem jest jednak ogromny, o czym świadczą coraz lepsze wyniki, osiągane w zawodach krajowych i zagranicznych. To dobrze wróży na przyszłość dąbrowskiemu boksowi, który ma w swoich szeregach mistrzów Polski oraz mistrzów Śląska. Klub znalazł swoją siedzibę w Strzemieszycach-Sulnie, przy ulicy Hotelowej 6. Tutaj w sporych rozmiarów hali znajduje się ring, worki treningowe, sprzęt do ćwiczeń siłowych i całe zaplecze. To jednak dopiero początek. Wkrótce pojawi się tutaj nowy ring o wymiarach olimpijskich 7 na 7 metrów, który przyjedzie z Jastrzębia. - Jesteśmy tutaj dzięki wsparciu pana Mariana Pawlusia, który udostępnił nam należące do niego pomieszczenia. Cały czas nas wspomaga, dzięki czemu będziemy mieć właśnie nowy ring, który stanie na specjalnym podwyższeniu - zapowiada trener sekcji Marek Kołakowski, który prowadzi także zajęcia z kadrą narodową juniorów. - Przez całe życie uprawiałem czynnie sport. Biegałem, skakałem, potem podnosiłem ciężary. Było tego sporo, tak więc teraz cieszy mnie to, że mogę pomagać tym młodym ludziom. Dla nich to szansa na dalszy rozwój i podnoszenie umiejętności. Jeśli tylko mogę coś dla nich zrobić, to już jest coś - przyznaje Marian Pawluś. Obecnie w kadrze Dąbrowskiej Sekcji Bokserskiej Terminatusa jest ponad dwudziestu zawodników. Wśród nich między innymi mający za sobą już dość sporo sukcesów na ringach Marcin Tyniec, Marcin Lesiak, Damian Otto, Tomasz Lubura (były mistrz Polski), Bojana Libiszewska i Monika Antonik (także mistrzyni Polski z 2005 roku). Coraz bardziej śmiało poczynają sobie natomiast młodzi bokserzy, tacy jak Oskar Matera, bracia Mateusz (ubiegłoroczny mistrz Polski młodzików) i Aleksander (mistrz Śląska w 2008 roku) Stach-Solich oraz Kamil i Łukasz Szczepaniak. - To są utalentowani chłopcy i jeśli tylko dalej będą się przykładali do treningów i zajęć, to czekają ich sukcesy. Tutaj niezwykle ważna jest bowiem regularność treningów i ciągłe doskonalenie warsztatu. Staramy się radzić sobie wspólnie, jak możemy. Duża w tym także zasługa rodzin zawodników, którzy pomagają, jak mogą - podkreśla trener Kołakowski. Mateusz i Aleksander Stach-Solich dostali już powołania do kadry Polski kadetów. Mateusz w Hamm w meczu kadry Niemiec z kadrą Śląska wygrał walkę z przeciwnikiem pochodzenia tureckiego. Całe starcie nasi zachodni sąsiedzi wygrali natomiast 12:8. Nie miał także sobie równych podczas Międzynarodowego Turnieju im. Franciszka Kika, gdzie pokonał 2:1 zawodnika z Czech, a potem 3:0 mistrza Ukrainy. Podczas tych zawodów Oskar Matera okazał się natomiast zdecydowanie lepszy od zawodnika Kleofasa 09 Katowice, pochodzenia czeczeńskiego. Obaj dąbrowscy reprezentanci wygrali też swoje walki w grudniu ubiegłego roku podczas Gali Boksu Zawodowego w Lubinie. Obecnie dąbrowscy pięściarze przygotowują się do występów w Śląskiej Lidze Juniorów, która odbędzie się 31 stycznia w Tychach oraz starć w ramach "Pierwszego kroku bokserskiego". Zajęcia w sekcji Terminatus w Strzemieszycach odbywają się praktycznie codziennie, w godzinach 17-19. Jeśli ktoś chciałby spróbować swoich sił, może przyjść. Kontakt pod nr tel: 603-996-979. - W zasadzie mogą się u nas pojawić już najmłodsi w wieku ośmiu, dziewięciu lat. Wiadomo, że nie będą od razu boksować, ale wszystko zaczyna się od ćwiczeń ogólnorozwojowych, od zabawy. Potem przychodzi czas na starcia ringowe - podkreśla Marek Kołakowski. Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni no jakby ktoś czytał Twój, wprawdzie nie DKB, ale telefon masz ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:45 |