![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Już jutro do rąk mieszańców Dąbrowy Górniczej trafi nowa niezależna lokalna gazeta ZAGŁĘBIE WOLNOŚCI
Osoby zainteresowane otrzymywaniem gazety w wersji elektronicznej proszę o przesłanie swojego adresu e-mail. Informację proszę przesłać na adres: klubgp.dabrowa@poczta.fm Ten post edytował rouse śro, 17 gru 2008 - 00:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Czerwone Zagłębie? A co to jest wg Ciebie? Wyróżniasz to pojęcie dużymi literami, a jak mniemam pojęcia nie masz z czym się wiąże...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Czerwone Zagłębie? A co to jest wg Ciebie? Wyróżniasz to pojęcie dużymi literami, a jak mniemam pojęcia nie masz z czym się wiąże... Krótka definicja: ------------------------------------------------------------------------- Czerwone Zagłębie – określenie używane w odniesieniu do Zagłębia Dąbrowskiego podkreślające silne związki regionu z ruchem robotniczym. Zagłębie było na przełomie XIX i XX wieku najbardziej uprzemysłowionym regionem na ziemiach polskich pod zaborem rosyjskim. Tutaj duże wpływy miała Polska Partia Socjalistyczna, tu także na fali strajków w 1905 doszło do utworzenia krótkotrwałej Republiki Zagłębiowskiej. W dwudziestoleciu międzywojennym wpływy środowisk robotniczych nie malały. Po II wojnie światowej tradycje robotnicze "Czerwonego Zagłębia" znacznie eksponowano, szczególnie w okresie, kiedy I sekretarzem PZPR był wywodzący się stąd Edward Gierek. ------------------------------------------------------------------------------ w/w nazwy nie używam złośliwie, raczej próbuję zaakcentować mentalność ludzi żyjących na tym terenie, musisz przyznać, iż ta historia miała pewne znaczenie? Bardzo chętnie się z Tobą spotkam, jeśli znajdziesz chwilę zapraszam na spotkanie do Klubu Gazety Polskiej w Dąbrowie Górniczej, zaraz po nowym roku przygotowujemy cykl spotkań poświęconych historii Zagłębia Dąbrowskiego. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Krótka definicja: ------------------------------------------------------------------------- Czerwone Zagłębie – określenie używane w odniesieniu do Zagłębia Dąbrowskiego podkreślające silne związki regionu z ruchem robotniczym. Zagłębie było na przełomie XIX i XX wieku najbardziej uprzemysłowionym regionem na ziemiach polskich pod zaborem rosyjskim. Tutaj duże wpływy miała Polska Partia Socjalistyczna, tu także na fali strajków w 1905 doszło do utworzenia krótkotrwałej Republiki Zagłębiowskiej. W dwudziestoleciu międzywojennym wpływy środowisk robotniczych nie malały. Po II wojnie światowej tradycje robotnicze "Czerwonego Zagłębia" znacznie eksponowano, szczególnie w okresie, kiedy I sekretarzem PZPR był wywodzący się stąd Edward Gierek. ------------------------------------------------------------------------------ w/w nazwy nie używam złośliwie, raczej próbuję zaakcentować mentalność ludzi żyjących na tym terenie, musisz przyznać, iż ta historia miała pewne znaczenie? Bardzo chętnie się z Tobą spotkam, jeśli znajdziesz chwilę zapraszam na spotkanie do Klubu Gazety Polskiej w Dąbrowie Górniczej, zaraz po nowym roku przygotowujemy cykl spotkań poświęconych historii Zagłębia Dąbrowskiego. Zapomniałeś napisać źródła czyli wikipedia.org. Jest to definicja bardzo lakoniczna i potwierdzająca stereotypowy, zafałszowany obraz tego pojęcia. Pierwsi zafałszowali go wspomniani komuniści przywłaszczając sobie dorobek patriotycznej PPS, a po roku 1989 epatowali zniekształconym pojęciem Czerwonego Zagłębia publicyści Dziennika Zachodniego (Kutz i Smolorz, dzisiaj GW). Niestety nie działa mi link z archiwum zi gdzie na podstawie St. Radka "Sztandar buntu" opisałem prawdziwe znaczenie tego pojęcia, ale lepiej jeśli podam tekst prof. Woźniczki, bo on syntetycznie i ex katedra przedstawia istotę sprawy. http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3732823.html Ten post edytował Krawiec pon, 29 gru 2008 - 16:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zapomniałeś napisać źródła czyli wikipedia.org. Jest to definicja bardzo lakoniczna i potwierdzająca stereotypowy, zafałszowany obraz tego pojęcia. Pierwsi zafałszowali go wspomniani komuniści przywłaszczając sobie dorobek patriotycznej PPS, a po roku 1989 epatowali zniekształconym pojęciem Czerwonego Zagłębia publicyści Dziennika Zachodniego (Kutz i Smolorz, dzisiaj GW). Niestety nie działa mi link z archiwum zi gdzie na podstawie St. Radka "Sztandar buntu" opisałem prawdziwe znaczenie tego pojęcia, ale lepiej jeśli podam tekst prof. Woźniczki, bo on syntetycznie i ex katedra przedstawia istotę sprawy. http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3732823.html PPS na zagłębiu to akurat było przeciwko akcji niepodległościowej to odłam PPS Piłsudskiego był za to że czerwone to kiedyś klasa robotnicza i IMO słuszne cele to ok - ale potem przyszło ZSRR i wypaczyło te idee do tego przejęło symbolikę czerwieni i nadało jej negatywne nacechowanie... tak samo było z symbolami takimi jak swastyka czy salut rzymski - piękne korzenie historia ponad 2000 letnia etc ale ludziom obecnie swastyka i salut kojarzy się tylko i wyłącznie z III rzeszą.. wniosek jeden trzeba uciekać od "czerwieni" i stosować "klasa robotnicza" jak np robotnicze zagłębie.. aby odciąć się w 100% od polityki A gazetka mi się podoba i mam nadzieje, że będzie z wydania na wydanie coraz bardziej patriotyczna. Ten post edytował xMarcinx pon, 29 gru 2008 - 19:49 |
|
|
![]()
|
|
PPS na zagłębiu to akurat było przeciwko akcji nie niepodległościowej to odłam PPS Piłsudskiego był za to że czerwone to kiedyś klasa robotnicza i IMO słuszne cele to ok - ale potem przyszło ZSRR i wypaczyło te idee do tego przejęło symbolikę czerwieni i nadało jej negatywne nacechowanie... tak samo było z symbolami takimi jak swastyka czy salut rzymski - piękne korzenie historia ponad 2000 letnia etc ale ludziom obecnie swastyka i salut kojarzy się tylko i wyłącznie z III rzeszą.. wniosek jeden trzeba uciekać od "czerwieni" i stosować "klasa robotnicza" jak np robotnicze zagłębie.. aby odciąć się w 100% od polityki A gazetka mi się podoba i mam nadzieje, że będzie z wydania na wydanie coraz bardziej patriotyczna. O ile dobrze odczytuję logikę tej wypowiedzi jeśli ktoś jest przeciw akcji nie niepodległościowej to jest za akcją niepodległościową ![]() Nie wiem z jakich kolega korzysta źródeł historycznych, ale tak w czasach początku PPS i rewolucji 1905 jak też w późniejszym czasie liderzy, którzy tworzyli w Zagłębiu PPS jak np. Mirecki, Arciszewski czy Bień to patrioci polscy z krwi i kości. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 20:51 |