![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy wyburzyć pomnik bohaterów czerwonych sztandarów? Jakie macie podejście do tego pomnika? Lubicie, popieracie, czy uważacie jego obecność jako zło konieczne, lub element lokalnego folkloru bądź głupoty? Co byście chcieli by stało w zamian w centrum DG? Pomnik (kogo?) a może jakieś drzewko?
Ten post edytował xMarcinx czw, 18 gru 2008 - 18:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 180 Dołączył: pon, 04 lut 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,095 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bawi mnie jak ludzie którzy urodzili się pod koniec lat osiemdziesiątych wypowiadają się na temat czasów PRL-u. Co wy pamiętacie z tamtych czasów jak albo mieliście 3 - 4 lata albo nie było was na świecie? Nie wiem czego się naczytaliście, wydaje mi się że komiksów itp.
A przedstawione dane na temat więźniów/ofiar radzieckich łagrów rozbawiły mnie do łez, z tego co wiem, to nawet w przybliżeniu liczba ofiar tych obozów nie jest znana. Jeśli chodzi o pomnik, to śmieszy mnie wypowiedź xMarcinx : "A pomnik ten co stoi w DG to ma takie samo znaczenie wtedy i teraz - czcić czerwonych morderców - jego obecna funkcja kulturowa? - prezentowanie działań ZSRR jako coś wspaniałego - i to właśnie wypacza historie." xMarcinX czytasz ze zrozumieniem? Bo wydaje mi się że nie, albo nigdy nie czytałeś napisu na tablicy umieszczonej na tym pomniku, więc przytocze ci go: "Bohaterom czerwonych sztandarów. Dąbrowiakom. Twórcom dziejów walk o narodowe i społeczne wyzwolenie". Ten pomnik upamiętnia nie ustrój polityczny czy jego zbrodnie, tylko ludzi, ludzi dzięki którym pokonano państwa osi (Polskę oswobodziła "Armia Czerwona", jeśli mi powiesz że WP też, to powiem ci że nieliczne i z radzieckim uzbrojeniem), ludzi którzy odbudowali nasz zniszczony wojną kraj, nasz region, nasze miasto. Gdyby nie oni, mieszkał byś teraz w ziemiance i jadł to co byś złapał, albo mówił po niemiecku i czcił Hitlera. Więc zamiast sypać argumentami z kosmosu i zaśmiecać forum, zapal pod tym pomnikiem znicz. Bo to pomnik dla naszych dziadków i pradziadków. Acha, a wiesz dlaczego armia czerwona? Właśnie od czerwonych sztandarów (flaga ZSRR). Ten post edytował KacperskiDGG śro, 24 gru 2008 - 01:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:19 |