![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy wyburzyć pomnik bohaterów czerwonych sztandarów? Jakie macie podejście do tego pomnika? Lubicie, popieracie, czy uważacie jego obecność jako zło konieczne, lub element lokalnego folkloru bądź głupoty? Co byście chcieli by stało w zamian w centrum DG? Pomnik (kogo?) a może jakieś drzewko?
Ten post edytował xMarcinx czw, 18 gru 2008 - 18:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: pon, 22 gru 08 Nr użytkownika: 3,015 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Arbas - chyba mnie z kimś pomyliłeś, ja twierdze żeby nie ruszać tego pomnika...
xMarcinx - partii w dwudziestoleciu było wiele, tylko jakoś robotnicy garneli się do tych czerwonych. Pomyliłeś z PZPR, gratuluje wiedzy historycznej nt. naszego regionu ! Czerwoni mordercy hmm tak, 90 % robotników Zagłębia to byli czerwoni mordercy ![]() Tak , stalin nie dopuścił do tego żebyśmy zostali objęci planem marshalla, coż taka historia. ZSRR wygrało wojnę to ZSRR dyktowało warunki, pretensje miej do naszych super sojuszników Wielkiej Brytanii i USA ! Aha i plan marshalla też był czerwony... Wiedziałem że ktoś wyskoczy z Pinochetem. Niestety to tylko progandowy mit : Chile doświadczyło wzrostu... ale w latach 80tych i to dzieki kopalniom miedzi znacjonalizowanym jeszcze za Allende, które dostarczały ponad 80% wpływów do budżetu. Pinochet nie odważył się ich sprywatyzowac...w tychże latach 80tych bezrobocie wynosiło 30 % a Chile zostało jednym z najbardziej rozwarstwionych krajów na świecie ! Chile za Pinocheta było sto razy bardziej represyjnym państwem niż PRL , 3 tysiące ludzi zostało zamordowanych a 80 tyś było więzionych i torturowanych... Zwróćmy uwagę jeszcze na jedno - życie ludzkie ma uniwersalna wartość, bez względu czy ginie lewicowiec czy prawicowiec...Ale nie dla miłujących boga i tradycję prawiców, dla których Pinochet zabijał "tylko" czerwonych.. Miliony zabitych w PRL ?? Może jeszcze Hute Katowice budowali robotnicy przymusowi wyłapywani z ulic i dowożeni do DG w bydlęcych wagonach ?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:18 |