![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy wyburzyć pomnik bohaterów czerwonych sztandarów? Jakie macie podejście do tego pomnika? Lubicie, popieracie, czy uważacie jego obecność jako zło konieczne, lub element lokalnego folkloru bądź głupoty? Co byście chcieli by stało w zamian w centrum DG? Pomnik (kogo?) a może jakieś drzewko?
Ten post edytował xMarcinx czw, 18 gru 2008 - 18:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: czw, 22 mar 07 Nr użytkownika: 593 ![]() |
Zawsze chce mi się śmiać kiedy czytam wypociny lewackich słabiutkich ludzików.
Rasizm? Stwierdzenie litowanie nad kolorowymi jest rasistowskie? Czy nie można już przedstawić w złym świetle lub po prostu napisać o fakcie jaki niestety jest by nie byc posądzonym o rasizm? Jakbym napisał "litowanie nad politykami" też byś tak zareagował? Wiedziałem że będą teksty o rydzyku itp, wielka lipa nie słucham kleru, do kościoła nie chodzę, prawicowcem/łysym/skinem też mnie nazwać nie można do żadnej tej grupy się nie zaliczam, trzeźwo patrze na świat. Myślałem że rewolucja robotników w naszym regionie miała miejsce w 1905 w ówczesnej Hucie Katarzyna gdzie zginęło 40 robotników, ich grobowiec znajduje się na cmentarzu w Zagórzu, staram się pamiętać o tym miejscu.Ciekawe jak to jest z wami wielcy patrioci bo generalnie gestów świadczących o pamięci mało. Nie napisałem że jestem za zburzeniem pomnika po prostu odpowiedz na wasze posty bagatelizujące zbrodniczy system. Teksty o PRL-u można sobie darować, Polska po wojnie prędzej czy później musiała się odbudować. Zbrodnie głównie na tle politycznym, aresztowania, brutalne przesłuchiwania, stan wojenny choćby przypomnieć tutaj o strajkujących robotnikach jakże bliskiej Huty Katowice. Napisałem tutaj strasznie ogólnikowo można długo wymieniać. Tak jest KOMUNA OK! litości. Nie napisaliście o radzieckich i che guevary symbolach tak wszechobecnych w obecnej popkulturze, temat którego lepiej wśród ludzi takich jak wy nie poruszać. Nazizm też tolerujecie? Czy wasze tolerancja tego nie obejmuje?Homofoby? Mnie to na szczęście nie dotyczy, tolerancyjny nie jestem. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: pon, 22 gru 08 Nr użytkownika: 3,015 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kontekst jest rasistowski, skoro nad kolorowymi trzeba sie litować to zapewne coś z nimi nie tak..Oświeć nas ! Śmierdzą? przenoszą AIDS ? czy poprostu są kolorowi ? Moherem może nie jestes, ale prezentujesz myślenie typowe dla zacietrzewionej prawicy a la rydzyk i wildstein..
Za co zgineli robotniczy w Hucie Katarzyna ?? Jakiego koloru był sztandar pod którym walczyli? Do jakich partii należeli?? Jakie hasla wznosili ? Polska nie odbudowała ' się'..Polskę odbudowali ludzie pracując niekiedy za bohenek chleba na dzień ! Polskę nie odbudowała ' niewidzialna ręka rynku' tylko wspólny wysiłek całego narodu! Może powiesz że Zachód odbudował się dzięki kapitalistycznej polityce? Tak, ale to półprawda, plan marshalla to czysty interwencjonizm państwowy, wszystkie te kraje poważnie ingerowały w gospodarki , co wg dzisiejszych standardów uznane byłoby to ultralewactwo! PRL to był kraj w którym przeciętny obywatel pierwszy raz w życiu miał szansę zdobyć godną pracę, wykształcić się tudzież dzieci, uzyskać opieke zdrowotną i jeszcze pojechac na wczasy nad morze...Ilu mieszkańców Zagłębia w trakcie 2 RP miało takie warunki ? Zapytaj się dziadków jak wyglądało życie codzienne... PRL to był okres w tragicznym momencie światowej historii i w nienajlepszym układzie geopolitycznym.. Mogło byc lepiej ( Zachód - plan marshalla) ale mogło być gorzej...kraje Ameryki Południowej przed wojną były na podobnym stopniu rozwoju jak Polska, wojna je omineła, następnie mogły się spokojnie rozwijac 50 lat pod opiekuńczym okiem USA..Efekt ?? Slumsy i miliony głodujących ludzi! Już wole PRL !! I na koniec ... Robotnicy HK nie strajkowali za masowymi zwolnieniami, 20% bezrobociem, brakiem perspektyw, brakiem bezpieczeństwa i wygaszaniem wielkich pieców... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:18 |